Turistguide Sverige
Turistguider
Till startsidanStartsida

Turistguider i världen

Start Svenska städer
Start Länsguider

Sverige
Nationalsången

Boende
Hotell
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska flagganSverige
Fjällen, Österlen, Västkusten, Gotland, Öland. Stockholm, Göteborg, Malmö. Den vackra svenska sommaren med dess kontraster har sin egna speciella charm. Ja, det är inte så konstigt att svenskarnas största turistland heter Sverige. För visst är det vackert här hemma och det finns gott om smultronställen, något för alla. Det gäller bara att ta sig tid att åka dit, upptäcka, uppleva njuta och umgås med nära och kära eller kanske vara alldeles själv och njuta av ögonblicken.

En resa genom vårt avlånga land är en resa genom vacker natur från norr till söder. Längs vägen finner man trevliga små samhällen och storstäder med stort utbud, alltid något för alla. Boende finns till hög standard från söder till norr.

Med vår allemansrätt ger det oss stora möjligheter att vistas i naturen och ge oss livskvalité när och praktiskt taget var som helst.
Att gå ut i skogen, plocka bär, ta ett dopp i en sjö och mycket mer är en frihet som vi ska förvalta med omsorg och vara rädda om.

Sveriges högsta berg är Kebnekaise, på 2 104 meter över havet. De två utmärkande största öarna är Gotland och Öland, de två största sjöarna är Vänern och Vättern.

Under delar av sommaren är det midnattssol (solen går inte ner) i allra nordligaste Sverige (norr om polcirkeln), medan det under delar av vintern är totalt mörker. Midvinternatten avbryts då endast av några timmars gryning och skymning.

Brändaholm, Blekinge, Karlskrona. Foto: Claes AnderssonBoende
Oavsett vilken prisnivå du väljer håller svenskt boende hög standard om man jämför med många andra länder. Hotell är dyrt, men i gengäld är vandrarhemmen många och håller hög klass.
Det är en god idé att boka rum i förväg, eftersom de ofta blir fullbokade, i alla fall på turistorter och under högsäsong.

Camping
Allra billigast blir det förstås att utnyttja allemansrätten och slå upp sitt tält i naturen. Allemansrätten ger dig rätt att övernatta även på annans mark. Villkoret är att det ska vara en bra bit från boningshus och inte direkt på någons tomt.

Det finns över 700 campingplatser i landet. Priserna varierar från en femtiolapp och uppåt för ett tält. Du bör ha ett campingkort som du kan köpa på campingen eller i förväg hos Sveriges Campingvärdars Riksförbund.
Camping.se hittar du campingplatser som är anslutna till Sveriges Campingvärdars Riksförbund. Hitta Campingplatser i Sverige

Hotell
Hotell är i regel det dyraste semesterboendet i Sverige, men på helger och under semestertiden har de stora hotellen ofta paketerbjudanden som kan vara nog så prisvärda.
Hotell hittar du på hotellguiden.se eller på vår Hitta Hotell här!

Sveriges riksvapenBed og breakfast eller pensionat
Visst finns det b&b (bed &breakfast) i Sverige, men det kan vara svårt att hitta ställena om man inte på förhand känner till var de finns. Fråga på den lokala turistbyrån. Du hittar också b&b på Sverigeturism.se guiden.
Priserna varierar från någon hundring och uppåt.

Vandrarhem
Sverige har över 400 vandrarhem. Ofta har de hög standard och är klart prisvärda.
De flesta vandrarhem är anslutna till Svenska Turistföreningen (STF). Är du medlem i STF bor du billigare på vandrarhemmen. Priserna varierar beroende på standard, läge och storleken på rummet. Du hittar en lista på STF-anslutna vandrarhem på meravsverige.nu. Hitta Vandrarhem i Sverige

Övrig övernattning
Många fjällstugor ägs av Svenska Turistföreningen (STF). De flesta har kokmöjligheter. Priserna varierar från en hundring och uppåt. STF-medlemmar bor billigare.

Mer information: meravsverige.nu. Att bo på lantgård kan vara ett alternativ för den som letar lågbudgetboende. Priserna varierar kraftigt beroende på standard.
På lantgårdarna kan du bo en natt och få frukost innan du åker vidare. Du kan också hyra rum under en längre period.
Den lokala turistbyrån kan tipsa om lantgårdar i närheten. Du kan också kika på organisationen countrysidehotels.se

Flyg
lfv.se hittar du länkar till samtliga svenska flygplatser. Finns även på vår sida

Buss
Det finns flera privata bussoperatörer som trafikerar längre och kortare sträckor. Länstrafiken hittar du på lanstrafiken.com Finns även på vår sida

Tåg
sj.se hittar du allt du behöver veta om tåg. samtrafiken.se är ett samarbete mellan SJ och länstrafikföretagen. Där hittar du information om den totala resan både med buss och tåg.

Biluthyrning
Hyra bil kan du många gånger göra billigt på den lokala bensinmacken.
Här är andra vägar: Hertz, Akedjan Hyrbilar, Budget Sweden, Avis, Holiday Autos, Hyrbil Online Boka även bil här

Färjor
I Sverige finns det en hel del olika rederier med färjor. Allt från små färjor som tar dig ut till någon ö utan broförbindelser till de större med biltransporter/passagerare, mat, underhållning samt kryssning.

De trafikerar bla Gotland, Öland, Åland, Finland, Tallinn, Riga, Polen mm. Läs även mer om kryssning här

Turning Torso. Malmö. Foto: Claes AnderssonSevärdheter
Bohuslän (Götaland)
Kustlinjen längs Bohuslän är ett av de flottaste landskap man kan uppleva i Sverige! Här kan också pittoreska, små fiskebyar besökas längs den imponerande kustlinjen, med de många klippreven. Bland dessa byar kan särskilt nämnas Smögen och Åstol.

Läckö Slott (Götaland)
Slottet är placerat vid Sveriges största sjö, Vänern, och är ett riktigt äventyrsslott. Men det innehåller också extraordinära exemplar av 1700-tals barockarkitektur, med torn, kupoler och ornamenterade kalkmålningar. Slottet har 240 rum och från maj till augusti kan man följa en 45 minuters guidning runt i hela komplexet.

Vadstena (Götaland)
Vadstena. Stadens medeltida gator är något i en klass för sig och härifrån kan man också besöka det berömda Vadstena Slott, som vetter rakt ut mot den stora, vackra sjön Vättern.

Konstmuseet (Göteborg)
På Götaplan ligger Göteborgs konstmuseum, där nordiska och europeiska mästare kan beskådas. Museet är dock mest känt för sina samlingar av verk av konstnärerna Rubens, Van Gogh, Rembrandt och Picasso.

Liseberg Nöjespark (Göteborg)
Detta är en av de allra populäraste attraktionerna i Sverige, och har också blivit kallad världens bästa nöjespark! Huvudnöjet i parken är berg- och dalbanan upp till det rymdliknande, futuristiska tornet - 83 meter över marken!

Stadsmuseet (Göteborg)
I detta museum ställs arkeologiska, lokala och historiska samlingar ut. Häribland Sveriges enda vikingaskepp, Äskekärrsskeppet.

Sofiero Slott (Helsingborg)
10 000 rodedronburkar av 300 olika arter - det finns i den berömda trädgården på Sofiero Slott. Trädgården planerades av dåvarande kronprins Gustav Adolf och hans första maka Margareta, vilka fick slottet i bröllopspresent av Oscar II. Idag äger Helsingborg Stad slottet där det finns gourmetrestaurang. Sommartid är slottet platsen för diverse aktiviteter som konserter och utställningar.

Malmöhus (Malmö)
Detta fästningsverk byggdes av Erik af Pommern år 1434 för att kontrollera all trafik in i Öresund. Sedan har fästningen ändrats och förändrats mycket av olika regenter, danska och svenska kungar. Det är dock verkligen ett imponerande byggnadsverk.

Malmös museer (Malmö)
Malmö har också en del museer, av vilka Stadsmuseet och Konstmuseet kan rekommenderas. Det mera moderna Rooseum innehåller också konst av nutida karaktär.

Anders Zorn (Mora)
Zornmuseet är något alldeles särskilt, liksom Zorngården. Här kan man verkligen få ett intryck av denna spännande och ytterst färgstarka person som Zorn var. Ett särdrag som också kommer till uttryck i hans bilder och som här speglas i hans hem.

Rödingfiske (Mora)
I sjön Siljan fiskas Röding, som är en av de mest välsmakande sötvattensfiskar över huvud taget. Här kan man även besiktiga ett fiskeområde och museum, som är placerade på en liten ö i den vackra sjön.

Vasaloppsmuseet (Mora)
Vasaloppsmuseet är roligt att se, liksom målet som de trötta skidåkarna kommer in igenom. Det är centralt placerat i stadens centrum. Tätt intill ligger också Mora Kyrka, som är från 1200-talet och ett bra exempel på svenskt träsnidararbete.

Fjällvandring (Norrland)
Bland de mest attraktiva sevärdheterna i detta nordliga Sverige är utan tvivel en vandring i de många skogarna, slätterna, bergen och gamla bygderna. Här kan också nämnas de övergivna malmfabrikerna i Gästrikland.

Höga Kusten (Norrland)
En av de mest attraktiva delarna av Sveriges kustlinjer är Höga Kusten. Här kan man njuta av en formidabel utsikt och beskåda det fina landskapet i detta område omkring Ångermanland.

Jämtland (Norrland)
Detta område är känt för sin storslagna natur. Här finns det också möjlighet att utöva massor av sportaktiviteter både sommar och vinter. Vandringsturer, hiking, timmerflottesfärd på någon av de många floderna eller hundslädesåkning är en del av utbudet.

Gamla Stan (Stockholm)
Detta är Stockholms äldsta stadsdel. Här får man plötsligt uppleva att gå 300 år tillbaka i tiden (de äldsta byggnaderna är från 1300-talet!) och se gator, hus och affärer man förr bara läst om i historieböcker. Ett annat måste är Djurgården, som är en större ö, belägen öster om staden, där åtskilliga museer är placerade.

Museer (Stockholm)
Det finns en mängd sevärdheter i Stockholm, som Nationalmuseet, August Strindberg Museet, Moderna Museet, Kungliga Slottet och mycket mer. Stockholm har av tradition bra museer så det handlar bara om att komma igång!

Vasamuseet (Stockholm)
Det stora kungaskeppet,Vasa, som sjönk på sin jungfruresa år 1628 mitt i Stockholms skärgård, är utomordentligt välbevarat och en betagande syn i sitt alldeles speciella arkitektoniska museum. Detta museum är också placerat på Djurgården.

Gustav Adolfs Kyrka (Sundsvall)
Denna kyrka är också ett besök värd, och här hålls musikkonserter varje onsdag klockan sju under sommarperioden.

Kultur Magasinet (Sundsvall)
Kulturhuset, kallat Kultur Magasinet, fick år 1987 ett pris för en förnämlig restaurering av den gamla fabrikshallen. Nu hyser byggnaden ett bibliotek och Sundsvall Museum.

Troll Museum (Sundsvall)
Ett osedvanligt museum i staden är trollmuseet. Här ställs humoristiska bilder av lokala troll i området ut, då man ju i Sverige menar, att landets skogar är hemsökta av troll!

Falu Koppargruva (Svealand)
I Falu Koppargruva, kan jordens inre, bokstavligt talat, utforskas. Det är dock inte bara en imponerande syn i sig själv, denna gruva var världens väsentligaste koppargruva på 1700-talet. De första historiska nedtecknandena går ända tillbaka till 1288, då biskopen av Västerås köpte aktier i gruvbolaget.

Festival i Rättvik och Leksand (Svealand)
Bland andra viktiga evenemang kan nämnas midsommarfirandet i Rättvik eller Leksand i Dalarna.

Uppsala (Svealand)
Uppsala, denna gamla universitetsstad har stor historisk karaktär och innehåller en mängd sevärdheter. I den gamla stadsdelen (4 km från centrum) ligger tre stora "vikingahögar" (gravar). Det sägs att vikingarna Aun, Egil och Adil ligger begravda här. I själva staden är den stora domkyrkan berömd, som i sin nuvarande form går tillbaka till 1500-talet, men där det funnits en kyrkoplats sedan 1164!

Den omkringliggande naturen (Sverige)
Många människor nyttjar Kiruna som en mellanlandning innan de beger sig ut i den stränga naturen som ligger alldeles utanför orten. Det är här man kan uppleva Sverige från den vilda, men också mer storslagna sidan.

Något du söker men som inte finns på sidan? Använd google!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. biljettbokningar.se kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida