Turistguide Polen
Turistguider
Till startsidanStartsida

Start Turistguider

Polen
Warszawa

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  
 

Fakta
Folkmängd: 38,2 milj.
Huvudstad: Warsawa
Språk: Polska
Valuta: Zloty (PLN)

StenaLine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Polen
Med sitt läge mellan östra och västra Europa har Polen alltid haft del i den europeiska historien och mycket av arvet lever än idag. Som till exempel städernas bebyggelse och medeltida torg, den vackra landsbygden och minnena från den kommunistiska eran. Kulturen har alltid stått högt i kurs, och musik, teater och konst finner man överallt. Efter en lång mörk exil bakom järnridån har landet hittat tillbaka till sin rätta plats i Europas hjärta.

Shopping & nöje
På bara något årtionde har öst smällt ihop med väst. Shoppingmöjligheterna spänner från saluhallarnas mörka bröd och saltgurkor till högteknologi och kläder i neon. Klassiska mjölkbarer ligger vägg i vägg med flashiga kaféer och glittrande diskotek. Sinnet för den svarta humorn är en av få saker som inte förändrats.
Störst är förvandlingen i storstäderna. Warszawa växer på höjden, på bredden, i stort sett över allt. Stål, glas och nybyggt speglar sig i floden Wisla. Gamla stan har fräschats upp och putsats i ljusa pastellfärger. Livet är framåt och centraleuropeiskt energiskt.

Landsbygden
På landsbygden är livsstilen däremot på många håll kvar i ett annat årtionde. Häst och vagn, storkbon på taket och kyrkor som fylls mangrant på söndagsförmiddagarna.
Polen är långt mer än stereotyperna om kolkraftverk och miljöproblem. Östersjöns stränder bär på kritvit sand, ja till och med riktiga dyner. Vattnet är lika klart och blått som hos oss.

På många håll är kulturlandskapet böljande med sjöar, lövdungar och ett rikt djurliv. I nationalparken Bialowieza finns en av Europas största urskogar, varg, lodjur och visent, den europeiska bisonoxen. Längst i söder möter Tatrabergen med glaciärer, snö och halsbrytande skidbackar.

Svenska turister åker ofta direkt till Gdansks eller Krakows historiska kvarter. Båda möter med sagobokskaraktär, praktfulla palats, tinnar, torn och torg. För att inte tala om nöjen, kaféer och fullödig shopping. Den som befinner sig i Gdansk en het sommardag kan ta pendeltåget till Sopot. Här finns den polska rivieran, med klassiskt strandhotell, Östersjöns längsta träpir och dåsigt strandliv. Från Krakow är det inte långt till vintersportorten Zakopane med vassa bergstoppar, skidlift och backhoppning. Själva stan har timmerhus och vackra träkyrkor. På somrarna kan man vandra härifrån till alpina ängar och Tatrabergens sval luft.

Gdansk
Trestadsområdet, med den levande gamla hansastaden Gdansk,
badorten Sopot och hamnstaden Gdynia är ett populärt turistmål. Gdansk, tidigare Danzig, har mycket att erbjuda dig som är intresserad av kultur och historia. Men även folklivet lockar, med trevliga kaféer och restauranger där du njuter av polsk husmanskost. Och gott polskt öl!

 

Katowice
Katowice är hjärtat i ett av Europas mest tättbefolkade områden, Katowice är hjärtat i ett av Europas mest tättbefolkade områden, med 3.5 miljoner invånare. Själva Katowice har 320.000 invånare och är sedan länge förknippat med tung industri, stålvarv och kolgruvor. Men Katowice är också ett akademiskt centrum och en av de polska städer som genomgår den snabbaste utvecklingen just nu.

Krakow
Denna gamla och mycket vackra stad i södra Polen är väl värd ett besök. Krakow var fram till 1596 Polens huvudstad. Här finns över hundra kyrkor och ett underbart torg, Rynek Glówny. Många vackra byggnader är från medeltiden och renässansen, som kungliga slottet, Wawel, Mariakyrkan med sitt berömda högaltare och Jagellonska universitetet.

Warszawa
Warszawa andas både historia och modern nutid. Denna gamla och mycket vackra stad är verkligen värd ett besök. Under andra världskriget förstördes nästan hälften av Warszawas bebyggelse, men mycket har återuppbyggts i gammal stil. Warszawa är Polens huvudstad med sina 1,6 miljoner invånare. Läs mer!

Wroclaw
Wroclaw, eller Breslau som det gamla svenska namnet var,
Wroclaw, eller Breslau som det gamla svenska namnet var, ligger vid floden Oder i sydvästra Polen. Det är en universitetsstad och en mångkulturell metropol. Wroclaw hörde tidigare till Tyskland och staden har också ett tjeckiskt förflutet. Antal invånare: ca 650.000. Bland sevärdheterna: Rådhuset och Salttorget.

 

Boka Resa
Ni kan boka resan till Polen med flyg eller färja. Till vänster finner ni Stena Line som går mellan Gdynia - Karlskrona, Karlskrona - Gdynia!

Flygvaruhuset.se
Flygvaruhuset är en av landets största resebyråer. Detta har bland annat uppmärksammats av Internet World som utsåg Flygvaruhuset till en av Sveriges bästa resesite 2005! Hos Flygvaruhuset kan du också beställa din charterresa, liksom hyrbil, tranfer och tex teaterbiljetter. Du får alltid rätt pris direkt, då du beställer på deras hemsida. Dygnet runt !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida