Turistguide Norge
Turistguider
Till startsidanStartsida

Start Turistguider

Norge
Oslo

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  
 

Snabblänkar Norge

Resor till Norge
Vädret i Norge
Officiell Reseguide
Norges Statsbanor
Norge.no
Norge Kartan
Museer i Norge
Hurtigruten
Golf i Norge
Ambassad.NO

Fakta
Folkmängd: 4,5 milj.
Huvudstad: Oslo
Språk: Norska (bokmål, nynorsk)
Valuta: Krone (NOK)


Turistguide Norge
Förutom Sverige gränsar landet till Ryssland och Finland. Öarna Svalbard och Jan Mayen står under norskt självstyre och betraktas som en del av kungadömet, medan Bouvetön i Atlanten och Peter I:s ö i Stilla havet är underordnade Norge men inte räknas som en del av riket. Norge har även gjort anspråk på Dronning Maud Land i Antarktis. Norges huvudstad är Oslo.

Unionen mellan Sverige och Norge hade sitt ursprung i Kielfreden 1814, då Danmark till följd av sin allians med Napoleon tvingades avträda Norge till Sverige. Unionens tillblivelse föregicks av ett kort krig mellan Sverige och Norge sommaren 1814, efter det att Norge i Eidsvoll den 17 maj proklamerat full självständighet, antagit en egen författning och utsett en dansk prins till kung. Unionen upplöstes 1905 efter det att Stortinget den 7 juni förklarat att kungen upphört att fungera som norsk kung. Bakgrunden var att Oscar II nekat att sanktionera en av Stortinget antagen lag om ett eget norskt konsulatsväsen och också förklarat sig ur stånd att utse en ny regering.

Norge är ett av världens rikaste länder, med en BNP per capita som ligger mer än 40 % över EU-genomsnittet. Olje- och gasutvinningen ligger till stor del bakom denna rikedom vilket har gjort att Norge inte har någon statsskuld.

Gränsen mellan Sverige och Norge är Europas längsta landgräns.

Få länder står varandra så nära som Norge och Sverige. Grunden för relationerna är förutom den gemensamma historien den geografiska närheten, språkförståelsen, de starka ekonomiska och folkliga banden och ett gemensamt kulturarv

Aktiv semester
Är man ute efter vackra och storslagna naturupplevelser så kan Norge vara ett semesteralternativ. Den fiskeintresserade erbjuds ett variationsrikt fiske där han kan uppleva alltifrån havsfiske till fiske i små stilla fjällsjöar.
Norge är oförglömligt. De mäktiga fjällen, erbjuder fina vandringsleder och skidåkning, de vackra fjordarna som kantas av lodräta bergväggar. De små fiskebyarna vid Norges egen Riviera.

Hurtigruten
Längs med Norges kust varje dag, hela året runt avgår det ett av Hurtigrutens 11 fartyg från Bergen i söder till Kirkenes i norr. Hurtigruten går in i 34 hamnar både på syd- och nordgående rutt. God mat, bekväma fartyg, vacker natur, norsk kultur och härlig avkoppling upplever man ombord.
Välj att resa hela vägen 11 dygn eller bara halva. Era semesterplaner passar kanske för en delsträcka mellan några hamnar. Det går flyg till de flesta orter i Norge och till vissa går det även tåg. Väljer ni att ta bilen kan Ni även ta den med er ombord.

Kultur & Sevärdheter
Norge erbjuder många intressanta besöksmål. Allt från stenåldersanknytning, vikingatid, till dagens sevärdheter och aktiviteter.

Boka Resa

Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.

Flygvaruhuset.se
Flygvaruhuset är en av landets största resebyråer. Detta har bland annat uppmärksammats av Internet World som utsåg Flygvaruhuset till en av Sveriges bästa resesite 2005! Hos Flygvaruhuset kan du också beställa din charterresa, liksom hyrbil, tranfer och tex teaterbiljetter. Du får alltid rätt pris direkt, då du beställer på deras hemsida. Dygnet runt !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida