Turistguide Kap Verdeöarna
Turistguider
Till startsidanStartsida

Start Turistguider

Kap Verdeöarna

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  
 

Fakta
Folkmängd: 420 000
Huvudstad: Praia
Språk: Portugisiska
Valuta: Kapverdisk escudo (CVE)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Kap Verdeöarna
Kap Verde är en stat på en ögrupp i Atlanten, omkring 500 kilometer väster om Cap Vert på afrikanska fastlandet. Som få andra resmål inom rimligt flygavstånd kan Kap Verdes övärld erbjuda säker sol och värme hela vintern. Men det är också en annorlunda och spännande nation vars natur och kultur är väl värd att lära känna närmare.
Kap Verde ligger i Atlanten 45 mil väster om Senegals huvudstad Dakar. Långa sandstränder utbreder sig överallt, på många ställen nästan obefolkade. Turismen här är ännu i sin linda. Du hittar många bra fisk- och skaldjursrestauranger, men ska varken vänta dig Mauritius lyx eller Kanarieöarnas shopping och nöjen. Här får du en fridfull semester som framför allt kretsar kring sol, bad och avkoppling.

Boa Vista
Boa Vista ligger bara ca 15 minuters resa söder om Sal med inrikesflyget. Det är en harmonisk och mycket stillsam ö som inte minst blivit känd för sina makalösa stränder med orörd vit sand. Liksom Sal är det en flack och mycket solsäker ö, vilket gör att landskapet präglas av hav, sanddyner och öppna perspektiv.

Men här finns också gröna oaser och små genuina byar. I den charmiga småstaden Sal Rei bor omkring hälften av öns bara ca 5.000 invånare. Där kan du hitta mysiga restauranger och strosa bland vackra kolonialbyggnader. Ett populärt promenadstråk kallas Via Pitoresca, ”den pittoreska vägen”.

Santiago
Santiago är störst och folkrikast av de kapverdianska öarna. Den ligger sydväst om Sal på ett avstånd som tar ca en timme att flyga. Här föddes nationen Kap Verde och här ligger dess färgstarka huvudstad Praia.
Den var en viktig hamn för 1600-talets sjöfart till Amerika.
Här fanns på den tiden en stor slavmarknad och legendariska pirater som Francis Drake överföll ön. Än idag är både kulturen och öns befolkning en spännande mix av europeiskt och afrikanskt.
I Praia och dess omgivningar finns en mängd sevärdheter. Stilfulla koloniala privatpalats omväxlar med ruffiga gränder och färgstarka grönsaksmarknader. Lika omväxlande och spännande är utbudet av restauranger, shopping och nöjen.

São Vicente
São Vicente ligger rakt väster om Sal på ett avstånd som tar ca en timme att flyga. Ön befolkades först på 1800-talet, men blev snabbt en av Kap Verdes livligaste knutpunkter tack vare sin djuphamn där Atlantseglande fartyg kunde bunkra kol och andra förnödenheter.

I spåren på sjöfarten blev hamnstaden Mindelo snart en färgstark mötesplats för människor från jordens alla hörn. Idag betraktas Mindelo som Kap Verdes ”kulturella huvudstad”, där mängder av konstnärer och musiker umgås på barerna och torgen.

Det är också från Mindelo som Kap Verdes enda världsstjärna, ”barfotadivan” Cesária Evora, kommer. I både barer och taxibilar kommer du att höra hennes vemodsfyllda morna-sånger spelas.

Dessutom är São Vicente närmaste granne med Kap Verdes allra naturskönaste ö Santo Antão. Med färja kan du lätt göra en dagsutflykt över sundet dit, för att få uppleva en grön och blomstrande bergsnatur, vilken dramatiskt skiljer sig från landskapet på de lägre och torrare öarna som Sal.

Historia
Öarna upptäcktes av portugiserna 1460. Innan de koloniserades av Portugal var de obebodda. Efter hand blev de handelscentrum för afrikanska slavar och senare en viktig bränsledepå för fartyg och flygplan.

1975 blev Kap Verde självständigt och det fanns då ett intresse av att bilda en union med Guinea-Bissau, vilket dock inte blev av.

 

Boka Resa
Viktigt att veta!
Visum krävs för resor till Kap Verde. Boka med fördel genom Big Travel.

Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. biljettbokningar.se kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida