Turistguide Finland
Turistguider
Till startsidanStartsida

Start Turistguider

Finland

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Finland
Finland kallas "de tusen sjöarnas land", tack vare det stora antalet speciellt i sydöstra Finland. Efter att under mer än 700 år varit en del av Sverige erövrades Finland av den ryske tsaren Alexander I:s styrkor och blev ett eget storfurstendöme i personalunion med Ryssland 1808. Efter att Ryssland förlorat första världskriget förklarade sig Finland självständigt den 6 december 1917.

Finland delas in i fem regioner. Sinsemellan skiljer de sig åt både vad gäller natur, semestererbjudanden och lokala traditioner.

Insjö-Finland:
Vatten, vatten och åter vatten och 98.000 öar. Man kan likna Insjö-Finland vid en enda stor skärgård, vilket är ett fantastiskt landskap att färdas genom, både med båt, bil eller varför inte cykel längs charmiga småvägar och natursköna vattendrag. Här finns också mängder av reguljära båtlinjer. Längst österut i Insjö-Finland hittar vi Europas största sammanhängande sjösystem, Saimen, eller Saimaa, efter den största av sjöarna. Hit kommer även större båtar, via Saima kanal. En kryssning är ett självklart inslag vid ett besök i Saimen-trakten. I de västra delarna av Insjö-Finland ligger städer med namn som Tavastehus - Hämeenlinna, Tammerfors - Tampere, Lahti, Heinola och Jyväskylä, mitt i den typiskt finska naturen, med massor av skog, moar och åsar. Vatten och öar, stugor med egen bastu, finskt glas, kultur och sevärdheter:

Lappland - Jultomtens land: För det flesta besökare är det naturen som lockar till finska Lappland. De magnifika fjällen, de milsvida skogarna, de forsande älvarna och sjöarna fulla med fisk. Lappland upptar en tredjedel av Finlands yta, men här bor bara två personer per kvadratkilometer. Vildmarkssafaris anordnas både vinter- och sommartid, ett annorlunda sätt att njuta av exotismens Lappland. Här kan man också pröva på att vaska guld. Städerna är fyra till antalet: Kemi, Kemijärvi, Rovaniemi och Torneå. Resten är glesbygd, med jungfrulig natur i kombination med modern service.

Tomten
För många är det tomten som gäller. Till tomteland, vallfärdar turister från hela världen, året om. Tomten bor vid polcirkeln i Rovaniemi, där han också har ett kontor i Jultomtens julby. I Sankta Park, precis intill, finns en grotta med otaliga julattrakaktioner.

HelsingforsSydkusten - Kungsvägen: Södra Finland, där huvudstaden ligger har genom århundraden varit mötesplats för öst och väst och de många hamnstäderna har öppnat portar mot världen. Här hittar vi också den historiska Kungsvägen som på Medeltiden var ett viktigt band mellan de östra och västra delarna av det svenska riket. Kungsvägen har en hel del att erbjuda även dagens resenärer i form av historiska och kulturella skatter; konst, vetenskap, internationella kulturevenemang, stadsliv, shopping och inte minst möjligheterna att utforska landsbygden och uppleva spännande äventyr i naturen. Här finns vackert restaurerade bruksmiljöer och sägenomspunna fästningar.

Kungsvägen utgår i Finland från Åbo och fortsätter österut mot den idylliska småstaden Ekenäs. Här kan man vandra runt i gamla stan med dess trähus från 1700-, 1800-, och 1900-talen, koppla av på något av de många charmiga kaféerna, eller bara njuta av lummiga parker och trädgårdar. Vid stranden ligger naturparken Hagen med promenadvägar och vitsippsängar. Man kan även ta en tur i den unika skärgården, som också är nationalpark.

Från Ekenäs kan man göra en avstickare till Hangö på Finlands sydligaste udde och ett av landets populäraste sommarresmål. Den gamla badinrättningens restaurang Casino i Badhusparken, är omtyckt. Det finns gott om sandstränder. Sevärd är också Gäddtarmen med hundratals inristningar av sjöfarare. Kaféet De Fyra Vindarnas Hus ägdes av marskalk Mannerheim på 1920-talet. I trakterna av Ekenäs finns en rad sevärdheter av historisk och kulturell betydelse. På Fiskars och Billnäs bruksområden kan man se över 350 år av fabrikshistoria och modern hantverks- och konstindustri.

I Svartå i Karis ligger Finlands äldsta järnbruk. På den före detta bruksherrgårdens område ligger numera ett museum, restaurang och hotell med konferensutrymmen.

Staden Lojo ligger i närheten av sjön Lohjanjärvi. Stadens främsta sevärdhet är Tytyri gruva som, sommartid, på 100 meters djup inrymmer specialutställningar och spännande äventyrsbanor. Neidonkeidas-badet lockar mängder med långväga besökare, liksom den frodiga naturen med många utstakade vandringsleder.

I Kyrkslätt kan man beundra den berömda arkitekttrion Saarinen-Geselius-Lindgrens atelje´hem Hvitträsk, som idag är museum.

Från Karkkila utgår många olika paddlingsrutter som sträcker sig ända till Ekenäs.

I trakterna kring sjön Tuusulanjärvi, cirka en halvtimmes resa från Helsingfors, uppstod för hundra år sedan ett konstnärssamhälle som förenades av den rofyllda naturen och som fortfarande finns kvar. Finlands mest berömda kompositör Jean Sibelius hem, Ainola, är numera museum.

Kerava är en modern och grön stad, cirka 3 mil norr om Helsingfors. På stadens konstmuseum visas huvudsakligen modern finländsk konst, men här finns också retrospektiva utställningar över betydelsefulla mästares produktioner.

I Hyvinge och Riihimäki konstmuseer och gallerier får man inblick i finsk konst från förr och fram till idag. I Riihimäki finns också Finlands Jaktmuseum och Finlands Glasmuseum med fina utställningar om landets jakt- och glashistoria. I Hyvinge hittar vi ett järnvägsmuseum och i Lopee den finländske marskalken Mannerheims "gömställe".

Hagalund i Esbo är trädgårdsstaden som tack vare sin arkitektur blev världsberömd och där modern byggkonst återspeglas även i affärs- och servicecentra.

I Esbo ligger en medeltida gråstenskyrka med många väggmålningar och i Tarvaspää konstnären Akseli Gallen-Kallelas ateljéhem i jugendstil.

Öster om Helsingfors, i kuststäderna Borgå och Lovisa, finns mycket av historiskt intresse. I de små städerna med sina trähusmiljöer hittar man spännande och smala gränder, trevliga kafeer och små butiker.

Stadsbilden i Borgå domineras av Domkyrkan från 1400-talet, som reser sig mäktig ovanför de röda bodarna. En av de mest kända konstnärerna från Borgå är Albert Edelfelt, som efter mer än 20 år i Paris kom till Borgå för att tillbringa sommrarna där. På Ateljémuseet i anslutning till Haikko gård kan man beskåda Edelfelts fotografier och målningar. Borgå är också hemstad för nationalskalden J L Runeberg och idag en oas för konstnärer och kulturarbetare. Här kan man ta sig en tur bland den gamla stadens gränder och butiker, eller besöka något av stadens alla konstmuseer.

På väg mot nästa delmål, Lovisa, passerar man Pernå med flera vackra herrgårdar och en grästenskyrka från 1300-talet.

1700-talet känns mycket levande i Lovisa, staden som vaktas av den 250 år gamla öfästningen Svartholmen. Sommartid anordnas resor till fästningen och sjörövaräventyr för barnen. Här finns också en gammal stadsdel med sevärdheter bastionerna Rosen och Ungern, samt Sibeliushuset som fungerar som utställnings- och konsertlokal.

Kouvola ligger knappt två timmars bilfärd från Helsingfors. Det gamla garnisonsområdet som ryssarna byggde under första hälften av 1900-talet och de gamla trähuskvarteren med museer och hantverkshus är väl värda ett besök. Barnfamiljerna har kul i Tykkimäki nöjespark.

Verla fabriksmuseum i Jaala bildar en unik industrimiljö från sekelskiftet och finns på Unescos lista över omistliga världsarv. Arboretum Mustila i Elimäki är Nordens mest artrika växtpark.

Strömsfors bruksområde med museum, verkstäder och konsthantverk ligger nära till hands på vägen mot nästa anhalt, Kotka. Kotka och Hamina (Fredrikshamn) ligger så nära gränsen mot Ryssland att man i dess historia hittar en naturlig portion östlig exotik. I Langinkoski kejserliga fiskestuga i Kotka bodde den ryske tsaren Alexander III med familj under sina otaliga fiskeresor. S:t Nicolaikyrkan med dess grönskande park belägen vid salutorget är också imponerande. Den 120 år gamla havsstaden Kotka vid Kymmene älvs mynning är idag södra Finlands viktigaste laxcentrum.

Speciellt för Fredrikshamn är den stjärnformade befästningen från 1720-talet och den cirkelformade staden innanför. Trots flera bränder har den unika fästningsstaden bevarats väl ända in i våra dagar. Extra färg åt stadslivet ger det internationella militärmusikevenemanget Hamina Tattoo, som arrangeras vartannat år. Skådeplats för detta är Fredrikshamns Bastion, där man har byggt Europas största tältövertäckta åskådarläktare.

Såväl från Kotka, Pyhtää och Fredrikshamn kan man göra havsutflykter till öar i östra Finska viken.

Västkusten - sol, kust och skärgård: Långa soliga badstränder, en levande skärgård och ett rent hav. Det kan man uppleva längs västkusten, från Uleåborg i norr ner till Åbo i söder. En skön semester för stora som små badare.

Vid stränderna finns moderna campingplatser, nöjesparker och härliga små ställen.
Som Karlö strax utanför Uleåborg, Bottenvikens största ö. Och några mil söderut Kalajoki med kilometerlånga sanddyner.

Karleby och Jakobstad är två städer med fina trähus, museer och ett modernt centrum.

Vasa är Österbottens kommersiella och kulturella centrum. Här sjuder det av kultur, festspel och teater. Överhuvudtaget är den finska västkusten känd för att vara en mycket aktiv landsända, med sin levande folkkultur. Här finns teater, musikfester, konstmuseer och historiska minnesmärken, strax intill bad och sol. Skärgården utanför Vasa bjuder på rökbastu och båtturer bland öarna.

Den "Finska rivieran" kallas stränderna vid Yyteri nära Björneborg, men det är en beteckning som passar väl in på hela, långa kusten.

Skärgården utanför Åbo är en vacker bekantskap. Små, orörda öar, frodiga ängar och spännande kobbar. Här finns många fina små badvikar och stränder att upptäcka.

Åland - ett ö paradis: Åland är det självstyrda, finländska landskapet mitt emellan Finland och Sverige. Nära, men ändå lätt exotiskt. Även för den som varit här är Åland alltid lika spännande att upptäcka på nytt. Och det finns mycket att upptäcka på de 6.500 öarna, vinter som sommar, vår som höst. Varje årstid har sin charm, även om sommaren förstås är högsäsong. Det mesta av nöjeslivet hittar man i Mariehamn, där segelfartyget Pommern utgör ett imponerande blickfång vid ankomsten med någon av färjorna från Sverige. Fartyget minner om den tid då Åland var en sjöfartsnation av högsta rang. I Mariehamn bor cirka 10.000 av Ålands 25.000 invånare. Fiske och golf har blivit stora turistmagneter i de natursköna omgivningarna och en utflykt på cykel eller med kanot är ett utmärkt sätt att insupa den vackra, åländska naturen.

Boka Resa

Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.

Hittar du inte vad du söker? Använd sökmotorn!

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida