Sofia Bulgarien
Till startsidanStartsida

Start Turistguider

Bulgarien
Sofia
Burgaskusten
Varnakusten

Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Sofia
Sofia är huvudstad och största stad i Bulgarien, med 1 203 680 invånare i staden och 1 326 377 i storstadsområdet. Staden ligger i västra Bulgarien, vid foten av bergmassivet Vitosja, och är administrativt, kulturellt och industriellt centrum i landet.

Sofia är en av de äldsta huvudstäderna i Europa och historien går tillbaka till 700-talet f.Kr. då thraker bosatte sig i området. Sofia har haft flera olika namn under dess existensperiod, namn som idag kan ses på vissa ställen kombinerat med moderna landmärken.

Katedralen i SofiaEtt flertal mindre floder rinner genom staden, däribland Vladajska och Perlovska. Iskarfloden, på sin övre kurs, rinner nära östra Sofia. Staden är känd för dess antal vattenkällor och heta källor. Konstgjorda sjöar och dammar har byggts under det senaste århundradet.

Staden ligger 150 kilometer nordöst om Plovdiv, Bulgariens näst största stad, 390 kilometer väster om Burgas, 470 kilometer väster om Varna, Bulgariens största hamnstäder vid Bulgariens svartahavskust.

Kultur
Sofia är en av de äldsta huvudstäderna i Europa och blandar dess historia med nutiden med en märkvärd arkitektstil. Historiska landmärken inkluderar 900-talets Bojanakyrka (ett av Bulgariens världsarv), och Alexander Nevskykatedralen (en av världens största ortodoxa kyrkor), och den tidiga bysantinska St. Sofiakyrkan.

Mer modern arkitektur syns bland annat på bulgariska nationaloperan och balett, Ivan Vazov nationalteater, Rakovskigatan teaterdistrikt, Slavejkovtorgets utomhusbokmarknad, och Kulturens nationalpalats, som är sydosteuropas största kulturella- och kongresscentrum.

Det finns 16 universitet i staden, bland annat Sofias universitet, grundat år 1888. Sofia har också sätet för ett östortodox och ett romersk-katolskt stift.

Museum
I Sofia finns många museum, bland annat historiska nationalmuseet, Bulgariens naturhistoriska museum, jord- och människomuseet, det etnografiska museet, militärhistoriska nationalmuseet, det nationella polyteniska museet samt det nationella jordbruksmuseet. I tillägg finns Sofia konsthall, bulgariska nationalgalleri för konst, bulgariska nationalgalleriet för utländsk konst tillsammans med flera privata konstgallerier.

Burgakusten och Varnakusten
Burgakusten och Varnakusten är underbara platser att besöka. Läs mer!

Boka resa

Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.

Hittar du inte vad du söker? Använd sökmotorn!

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida