Turistguide Andorra  
Turistguider
Till startsidanStartsida

Start Turistguider

Andorra

Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Andorra
Det lilla furstendömet Andorra ligger storslagen natur i Pyrenéerna i nordöstra Spanien, mellan Frankrike och Spanien.

Den lilla republiken Andorra utgör med sin nuvarande gräns, inklämd mellan Spanien och Frankrike, en av de äldsta staterna i Europa. Omgiven av Pyrenéernas mäktiga bergstoppar och gott om butiker med högst fördelaktig moms, kan landet erbjuda mycket till både den naturälskande och den shoppingintresserade turisten.
Varje år besöker sju miljoner turister Andorra för att njuta av landets enastående natur, vintersportsfaciliteter och butiker som är öppna alla dagar i veckan.

1993 blev Andorra självständigt. Det är ett sedan länge ett skattefritt paradis, som lockar många köpglada turister. Huvudstad: Andorra-la-Vella. Det officiella språket är katalanska. Med en yta på 468 km² är det ett av världens minsta länder. Befolkningen i Andorra har den högsta medellivslängden i världen. Den sammanvägda genomsnittliga åldern för män och kvinnor vid dödsfallet är 83.51 år (Sverige 80.51 år)[

Historia
Efter slaget vid Poitiers 732 kunde frankerna gå söderut, varvid de under Karl den store efter år 795 erövrade territorium mellan floden Ebro och Barcelona, Spanska Mark. Efter 865 delades området upp i flera grevskap. Enligt traditionen erhöll biskopen av Urgel, Katalonien Andorra av den frankiske kungen Ludvig den fromme år 819. År 1278 fick biskopen dela området med greven av Foix på Pyrenéernas norra sida. År 1607 övergick grevens rättigheter till den franske kungen, då Henrik IV av Frankrike.

Mat och dryck
Andorras kök är utöver ost, mjölk, get- och fläskkött präglat av vilt och öring. De gamla traditionella rätterna präglas i hög grad av landets isolerade placering och begränsade tillgång på råvaror. Den lokala menyn består av flera kokta rätter och ragouter, men kotletter och även öring har funnit vägen till Andorras bord. Det kan i övrigt liksom i Spanien rekommenderas att provsmaka tapas, en rad lokala smårätter, äts antingen som snacks eller mellemmål.

Boende
Andorra har ett mycket välutbyggt hotellnät och för friluftspersoner finns det också möjlighet för övernattning på campingplatser eller på landets små charmerande bergsherberg.CampingAndorra har 25 välskyltade campingplatser, varav de flesta är placerade nära en stad och med möjlighet att ta med husvagn. HotellAndorra kan trots sin storlek skryta med 350 hotell. De flesta har öppet under sommarmånaderna och under skidsäsongen. Några få hotell har öppet hela året. Bed og breakfast eller pensionatAndorras små charmiga bergsherberg erbjuder billig övernattning och vanligen med endast den mest nödvändiga komforten.

Bästa restid
Andorra kan besökas både sommar och vinter. På sommaren stiger temperaturen sällan över 20 grader och klimatet är därför perfekt för långa vandringar i de omgivande bergen. Vintertemperaturen håller sig vid fryspunkten och ger därmed goda möjligheter för alla former av vintersport.
Hotellen i Andorra är vanligtvis fullbokade i juli och augusti samt från december till mars.

Hittar du inte vad du söker? Använd sökmotorn!

Google

Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. biljettbokningar.se kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida