Turistguide Österrike
Turistguider
Till startsidanStartsida

Start Turistguider

Österrike
Wien

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  
 

Fakta
Folkmängd: 8,1 milj.
Huvudstad: Wien
Språk: Tyska
Valuta: Euro (EUR)

 

 

 

 

Turistguide Österrike
För de flesta skandinaver är Österrike synonymt med ord som alptoppar, utförsåkning och after ski. Och visst håller skidorterna världsklass, det ser man inte minst i Vings alpina program. Men Österrike är mer än skidåkning. Kulturstäder som Wien och Salzburg lockar nyfikna från hela världen med historisk arkitektur, kafékultur, konsthistoria och berömdheter som psykoanalytikerns fader Freud och konstnären Klimt.

Wien
Österrikes huvudstad visar handgripligen att den för inte alltför länge sedan var säte för ett imperium. Hofburgs och Schönbrunns palats, liksom konsten i Kunsthistorisches Museum urstrålar något av den forna makt och härlighet som en gång var Wien.

Ett annat mer levande arv är kafékulturen från sekelskiftet, där välklädda kypare än i dag glider runt bland borden på serveringarna. Wiens arkitektur innefattar också en del väldigt fina byggnader i jugend och tidig modernistiskt stil. Staden associeras ofta med 1800-talsromantik; wienervalser, Strauss och Spanska ridskolan. Wienborna är än i dag förtjusta och stolta över detta. Ridskolan finns kvar, och än hålls baler där wienervalsen spelas natten lång.

Samtidigt bjuder också Wien på modern design, nattklubbar med den senaste dansmusiken och en stor kulturell undergroundscen där "gemütlichkeit" trängts undan av avantgardistiska idéer. Wien är en stad med ena foten fast försjunken i det förflutna, men med den andra ivrigt på jakt efter ett fäste i samtiden. För den turist som vill upptäcka bägge sidor väntar ett hektiskt men intressant besök.

Historia
Romarna sätter upp en militär garnison vid Vindobona år 100 som försvar mot tyskarna och en stad växer upp runt den. Det romerska imperiet faller och romarna lämnar Vindobona på 500-talet. Wien nämns första gången år 881. Det habsburgska riket börjar år 1282. Turkarna belägrar staden 1529. Reformationen når Wien på mitten av 1600-talet. Blir ett viktigt politiskt centrum i och med Wienkongressen 1814-15. Kejsar Franz Joseph intar tronen 1848. Stadens förvarsmurar slås ner och byggnationen av Ringstrasse inleds 1857. Republiken Österrike utropas 1918. Wien blir en självständig federal stat 1922. Inbördeskrig mellan socialdemokrater och kristna socialister1927 och 1934. Hitler annekterar Österrike 1938. 1944-1945 ockuperas Wien av Sovjet och de allierade. Byggnation av stadens tunnelbanesystem börjar 1969. Österrike går med i EU 1995. Invånare: 1,6 miljoner Landsnummer: 43.

Boka Resa

Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.

Flygvaruhuset.se
Flygvaruhuset är en av landets största resebyråer. Detta har bland annat uppmärksammats av Internet World som utsåg Flygvaruhuset till en av Sveriges bästa resesite 2005! Hos Flygvaruhuset kan du också beställa din charterresa, liksom hyrbil, tranfer och tex teaterbiljetter. Du får alltid rätt pris direkt, då du beställer på deras hemsida. Dygnet runt !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida