Sölvesborg
Svenska städer  
Till startsidanStartsida

Startsida
Till Länsguider
Start Svenska städer
Blekinge
Karlshamn
Karlskrona
Olofström
Ronneby

Sölvesborg
Sevärdheter
Sölvesborg Listerlandet
Hanö & Hanö Fyr
Museum

Boende
Hotell
Vandrarhem
Camping

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< >

Sölvesborg
Sölvesborg är en charmig liten stad med medeltida anor. Här ses småskalig bebyggelse och smala slingrande gator kantade med butiker, caféer och uteserveringar.

Staden är mest känd för Sweden Rock Festival, Sveriges näst största musikfestival.

Under sommarmånaderna är Sölvesborg högt uppskattad av turister som dubblar kommunens invånarantal från 16 000 till 30 000. Den största attraktionen är Sweden Rock Festival ( www.swedenrock.com ) som går av stapeln i början av juni varje år och drar över 33 200 hårdrockare från hela världen till Sölvesborg. Själva rockfestivalen ligger i det lilla samhället Norje i utkanten av Sölvesborgs kommun. Från Sölvesborgs resecentrum går sedan bussar till/från rockfestivalen.

Stadens stadsfestival Killebom infaller första helgen i juli varje år.

Kulturcentret Konstnärsgården invigdes 28 juni 2008 och ligger på galleriet Karibakkas innergård. Här har bland annat bildkonstnären Jonas Lundh en ateljé och verksamhet. I övrigt ordnas konserter, utställningar och kulturkaféer här.

Utanför Sölvesborg ligger Listerlandet och där återfinns bland annat fina sandstränder till exempel Sandviken (Siretorp och Sandviken), Hällevik och Torsö. Norr om Sölvesborg ligger Ryssberget där en av Sveriges största bevarade bokskogar finns att besöka. Vid Ryssbergets slutningar ligger också Gammalstorp och Bjäraryd.

Restauranger och caféer
Matkulturen i Sölvesborg är influerad av närheten till havet, men också av andra traditioner.
Här finns allt från fika och enklare rätter på caféer till en riktig festmåltid på mysiga restauranger. Ofta är maten tillagad av lokala råvaror, så håll till godo!

Aktiviteter i Sölvesborg
Spela golf på havsnära golfbana, fiska i sjö eller hav, vandra, cykla eller rid i Ryssbergets bokskogar eller Listerlandets små vägar eller bada och sola på vita sandstränder.

Boende
Ska ni besöka Sölvesborg och behöver ha någonstans att bo?
Vill du bo vid havet, i bokskogarna på Ryssberget eller mitt i centrum? Här finns mysiga stugor, hotell, vandrarhem, camping och bed & breakfast i alla prisklasser.

Sevärdheter & Besöksmål
Fiskelägen på Listerlandet
Under 1900-talet har fiskhanteringen koncentrerats till Hörvik, Hällevik och Nogersund. I dessa fiskelägen har man anlagt fiskeindustrier och nya hamnar som är bättre anpassade till dagens krav. I kärnan av de gamla fiskelägena finns ofta de äldre husen kvar, även om många har moderniserats.

De långsmala tomterna där man torkade sina garn i sk garnhagar, är karakteristiska och i utkanten av fiskelägena har moderna villaområden vuxit upp. Många som bor i fiskelägena idag arbetar inte med fiske.

Läs mer om Hällevik Nogersund Hörvik Västra Näs under Sölvesborg Listerlandet

Sevärdheter Fornlämningar
Gå på upptäcksfärd bland stadens vackra byggnader och konstverk. Kanske en båtutflykt till den sägenomspunna ön Hanö lockar? Eller ett besök i något av de pittoreska fiskelägena på Listerlandet? Njut av fantastisk natur och vandra i Ryssbergets stora bokskogar.

Läs mer om Sevärdheter & Fornlämningar

Hanö & Hanö Fyr
Åk båt från Nogersund och besök den sägenomspunna ön Hanö. Sevärt är bland annat fyren, drakmärket, engelska kyrkogården, bönsäcken mm. Ön var under Napoleonkrigen en bas för engelska flottan och har därför en engelsk kyrkogård.

Hanö Fyr
Hanö Fyr är 16 meter hög och belägen på öns högsta punkt 60 meter över havet.
Läs mer om Hanö & Hanö Fyr

Historia
Staden Sölvesborg har medeltida anor, men platsen har enligt fynd varit bebodd sedan bronsåldern.

Staden har vuxit upp i skydd av Sölvesborgs slott, den medeltida danska riksborgen som under senare år i folkmun också benämns slott, beroende på att danska kungligheter ofta vistades här. I dag kvarstår den höga borgkullen och mindre rester efter det väldiga centraltornet samt källargrunder. Borgen eldhärjades vid flera tillfällen under striderna mellan svenskar och danskar, och efter stadens förlorade stadsprivilegier, kom borgen att förfalla. Under de nästkommande seklen blev borgen plundrat på sitt tegel, som användes för att bygga nya hus (Anglert).

Sölvesborg har en vacker och välbevarad stadskärna med gammal bebyggelse. S:t Nicolai kyrka är den enda kvarvarande medeltida byggnaden. S:t Nicolai kyrkas äldsta delar började byggas mot slutet av 1200-talet. 1486 skänkte kung Hans kyrkan till karmeliterorden som börjar bygga ett kloster i anslutning till kyrkan. Vid kyrkans norra sida, mellan kyrkobyggnaden och muren kan fortfarande vissa stenar ses som markerar de gamla väggarna från klostret. Inne i kyrkobyggnaden finns även kvar rester i form av äldre dörrar som har lett in i det dåvarande klostret. Utanför tornet och innanför i vapenhuset är uppställt två runstenar vilka tillhör de äldsta i Sverige, från ca 500-talet e.Kr. Den mest välbevarade stenen återfanns av en bonde i Gammalstorp.

Det skriftliga källmaterialet börjar med borgens omnämnande år 1343. 1394 dagtecknar ärkebiskop Jacop Ulfstand ett brev från Sölvesborg. Först år 1418 omtalas Sölvesborgs kyrka men kyrkan kan byggnadshistoriskt dateras tillbaka till slutet av 1100-talet. I kyrkan finns medeltida målningar, som kalkades över under reformationen, men som återfanns vid de restaureringar som företogs 1906. Ett gravvalv har funnits under altarområdet.

I slutet på 1800-talet började borgarklassen i staden att vilja ha sina egna nöjen. Norr om den gamla riksväg 15, senare E66/E22 och numera en stadsgata, ligger Kanehall och Vitehall, två bergknallar. Strax öster om låg Sölvesborgs Tivolipark, anlagd 1850. Anläggningen blev senare folkpark och hade under sin glansperiod både kägelbana, restuarang, pariserhjul, en scen, en bangolf, en dinosauriepark, en dansbana och även ett mindre zoo av hembygdsgårdstyp. Under 1980-talet kom det dock att gå allt sämre ekonomiskt och efter ett antal olika ägarbyten stängde parken slutligt 1988 för att därefter förfalla. Idag återstår endast rester av den ursprungliga parken. Den gamla dansrotundan utgör lager för Lions Club som håller en loppmarknad där under vissa helger.

Fakta från http://www.solvesborg.se

Något du söker men som inte finns här! Använd sökmotorn!

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida