Turistguide Karlskrona
Svenska städer  
Till startsidanStartsida

Startsida
Till Länsguider
Start Svenska städer

Blekinge
Karlskrona
Världsarv Karlskrona

Webbkameror
Stortorget live
Bryggareberget live
Utklippan live

Städer i Blekinge
Karlshamn
Olofström
Ronneby
Sölvesborg

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karlskrona. Foto: Claes Andersson

< >

Turistguide Karlskrona -Stauun är full av vatten.....
Karlskrona är sedan 1998 är med på Unescos världsarvslista och är en levande historiebok med välbevarade örlogshistoriska miljöer och en av Östersjöns vackraste mötesplatser. I över 300 år har den svenska flottan präglat staden och skärgården.

Skärgården består av ett pärlband av 1 650 öar, kobbar och skär - fyllda av ett förföriskt kulturliv och sköna platser för bad och fiske.
Naturen inbjuder till vandring och fria strövtåg. Njut av världsarv, shopping och kulinariska upplevelser.

Åk med Spättan på en guidad tur runt Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona och se hela Trossö med Örlogshamnen och varvet från sjösidan. Stig av och på båten vid Fisktorget eller Marinmuseum.

Rådhuset Karlskrona. Foto: Claes AnderssonTrossö
Trossö heter ön med stadens centrum och många besökare stannar till på det stora torget, där också turistbyrån finns. Intresset fångas genast av de imponerande kyrkorna, Fredrikskyrkan och Tyska kyrkan (den senare även kallad Trefaldighetskyrkan). Rådhuset, Konserthuset, Vattenborgen (som är ett av landets första vattentorn) och Karl XI:s staty är också karakteristiska. På Trossö finner man många spännande besöksmål & sevärdheter, missa inte ett besök på unika Karlskrona Porslinsmuseum, som är beläget i de lokaler där man tidigare producerade det vackra Karlskrona porslinet. Se de gamla ugnarna, förundras över mångfalden i designen och förlora tankarna till barndomens kaffebord.

 

Sturkö skärgård. Foto: Claes AnderssonAktiviteter i Karlskrona
Sveriges sydosligaste skärgård består av 1 650 öar, kobbar och skär.
Njut av blå dagar med sol, vind och vatten, fiska upp havets delikatesser och bada vid sandtäckta stränder eller från solvarma klippor....

Upptäck världsarvet med guidade turer, prova spännande sporter eller ge dig ut på äventyr! I Karlskrona finns massor att göra på nära håll.

Följ med på "45 knots" världsarvstur!
Deras RIB-båt tar dig ut i skärgården och bjuder på snabba 45 knop varvat med långsam körning förbi alla vackra och intressanta besöksmål.
De passerar flera av världsarvets höjdpunkter som till exempel Marinmuseum, Kungsholms fort, Karlskronavarvet, Lindholmen och Örlogshamnen. Under turen berättar de om stadens spännande historia.
Avgång för världsarvsturen är flera gånger per dag under tiden 25/6 - 31/7.

Marinmuseum Karlskrona. Foto: Claes AnderssonSevärdheter & Kulturminnen
Stumholmen Kulturminne i Karlskrona
Efter 300 år som stängt marint område förvandlades Stumholmen, mitt i Karlskrona, till en del av den civila staden. De historiska vingslagen känns tydligt över ön, som var segelflottans proviantbod. Bland vattennära bostäder och arbetsplatser och vid den fina badplatsen lever historien kvar i miljön kring Marinmuseum och Slup- och Barkasskjulet. Ön var värd för Bomässan 1993, Marinmuseet invigdes 1997.

Tillsammans med Drottningskär på Aspö har Kungsholms fort bevakat inloppet till Karlskrona i mer än 300 år. Kungsholms fort är fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. Den märkliga rundhamnen har blivit något av en symbol för Karlskronas status som världsarv. Vid fortets skyddande murar frodas exotiska växter från jordens alla hörn. De har i långa tider förts hit av marinens långresefartyg. På ön finns också ett museum som speglar fortets historia.

Sommartid går det guidade turer till Kungsholms fort, övriga året kan specialvisningar för grupper och privatpersoner ordnas. Kontakta Turistbyrån på 0455-30 34 90

Håglandspark Karlskrona. Foto: Claes AnderssonHoglands park
Det är svårt att tro, men en gång var Hoglands park en sumpig vik. Idag är den en härlig grön oas i den ganska kompakta staden Karlskrona. Rabatterna prunkar, de höga träden imponerar, barnen leker på lekplatserna och ibland bjuds här levande musik. Här finns statyn av kung Karl XIII i romersk dräkt, Blekingeflickan och Grodan, som egentligen är en flicka. Detta är Karlskronas egentliga stadspark, med musikscen, lekplatser och förnämlig blomsterprakt. Parken har sitt namn efter en drabbning mellan ryska och svenska flottan vid ön Hogland i Finska viken.

 

 

Amiralitetsparken
Parken anlades på 1880-talet på en plats där det tidigare hade funnits ett torg och en bastion. Strålgatorna Smedjegatan och Borgmästaregatan löper samman här, där man en gång planerade ett stort amiralitetspalats. Tjugo olika arter av träd finns här att beskåda, bland annat valnöt och äkta kastanj. I parken står den imponerande klockstapeln, som troligen är från år 1700. Den var till en början en tidmätare för varvsarbetarna.

FredrikskyrkanFredrikskyrkan. Foto: Claes Andersson
Kyrkan stod klar 1744 och är byggd efter främst italienska förebilder. Tyska kyrkan uppfördes till den då existerande tyska församlingen och stod klar 1709. Torget ligger på Trossös högsta punkt och är ovanligt stort för en svensk landsortsstad. Det beror på att torget upptar ytan av två stadskvarter i stället för vad som är vanligt, ett kvarter. I söder ser man Amiralitetsparken med sin karakteristiska klockstapel, i norr Hoglands park.

 

 

Björkholmen. Foto: Claes AnderssonBjörkholmen
Stadsdelen Björkholmen kan ses som en motpol till Trossö med sina paradbyggnader. Hit hänvisades varvsarbetare och hantverkare och de bodde i små låga stugor, som ibland vilade direkt på stenhällen. Här kan man flanera och fortfarande få en fläkt av den gamla tiden, inte så få stugor har bevarats från 1700- och 1800-talen. Den genuina karlskronadialekten kallas för Björkholmska eftersom det är här den talas mest. Här kan du höra historier på detta "vilda" tungomål.

Gamla varvet
Björkholmens invånare arbetade i stor utsträckning på örlogsvarvet, som tog upp en stor det av södra Trossö och dessutom några andra öar. Gamla varvet är idag en av Karlskronas absolut främsta sevärdheter och själva kärnan i världsarvet. Här finns, mitt bland tämligen moderna byggnader, nämligen en provkarta av byggnader och teknik från mer än 300 års skeppsbyggeri. Redan före år 1700 fanns här den 300 meter långa repslagarebanan och några år senare byggdes den för sin tid mycket avancerade torrdockan. Hit kommer man inte utan guide, sommartid finns reguljära turer, övrig tid kontakta turistbyrån.

Vid den sydliga änden av Arklimästargatan kan man gå in och titta på miljön i Gröna gången, det vill säga det gamla varvschefsbostället. Här hade Fredric Henric af Chapman sin bostad med egen personalingång direkt genom varvsmuren in på örlogsvarvet.

Residentet vid Kungsbron i Karlskrona. Foto: Claes AnderssonKungsbron med Bastion Aurora
Sällan är gränsen mellan det civila och det militära Karlskrona mera tydlig än vid Bastion Aurora och Kungsbron. Här har militärer och stadens borgerskap samlats för att hälsa kungar och andra höga gäster välkomna, men muren och bastionen påminner hela tiden om gränsen mellan de båda samhällena.

Anläggningarnas skapare, Erik Dahlbergh finns här lämpligt nog närvarande i form av en byst. I rosa och vitt ligger här landshövdingeresidenset och utsikten över fjärdarna och bort mot Kungshall på Stumholmen är hänförande. Bastion Aurora är inte längre lika förbjuden för civila som förr. Numera anordnas här exempelvis konserter i den sköna parken.

Stumholmen
Nära bron över till Stumholmen, på Trossös östra sida, ligger en stor kasernbyggnad, Bataljon Sparre, som idag främst innehåller Boverkets olika avdelningar. Stumholmens främsta attraktion är Marinmuseum som inte bara är ett arkitektoniskt mästerverk med sitt mer än 140 meter långa bygge rakt ut i vattnet. Här finns en levande marin miljö med historiska fartyg från tidig medeltid och framåt. I museet ingår också det märkliga Slup- och barkasskjulet med båtutställning och kungaslup.

Båtsmanskasernen byggdes till 500 båtsmän, som skulle vänjas vid livet ombord, därför är golvet välvt. Idag huserar Hyper Island i byggnaden.

På Stumholmen finns också gamla hangarer från flygets pionjärtid och fästningsanläggningen Kungshall. Från Kungshall har man utsikt över fjärdarna, med Kungsholms fort och Drottningskärs kastell i bakgrunden. Fyren Godnatt ligger som en stenkubb mitt i vattnet. Den byggdes en gång som försvarsanläggning, men var omodern redan när den stod färdig på 1860-talet. Stadens populäraste badplats ligger på Stumholmen, bara några hundra meter från Stortorget.

Fisketorget i Karlskrona. Foto: Claes AnderssonFisktorget
Det område som idag kallas Fisktorget har i mer än 300 år varit införselplats för mat till Karlskronas befolkning. Först var det familjen Wachtmeister som förde in sina jordbruksprodukter till Grevagårdens brygga, senare har här bedrivits livlig handel, inte bara med fisk. Första halvan av 1900-talet låg här en saluhall. Här ligger även Karlskronas nyaste hotell, Scandic.

Idag är Fisktorget främst en hamnplan för skärgårdstrafiken och för småbåtar som ligger i långa rader längs kajen. Här finns också stadens mest fotograferade konstverk, Fiskargumman, som med sin gest frågar alla förbipasserande om de vill "köpa någon fisk idag?".

Blekinge museum som ligger vid Fisktorget med utställningssalar i flera olika byggnader har alltid något nytt på gång. Museet beskriver både Karlskronas och övriga Blekinges historia i några fasta utställningar, bland annat en uppmärksammad 1700-talsvåning i det Wachtmeisterska palatset, kallat Grevagården. Där finns också ett trivsamt café i den återskapade barockträdgården. Museet överraskar ofta med spännande utställningar där även vår egen tid speglas.

Rosenbom Foto: Claes AnderssonAmiralitetskyrkan & Rosenbom Kulturminne i Karlskrona
Kyrkans fattigbössa, känd under namnet "Gubben Rosenbom" är det första som möter en besökare vid Amiralitetskyrkan. Vid kyrktrappan står Rosenbom sedan minst 200 år. Pengarna som läggs i Rosenboms huvud går till välgörande ändamål än idag.

Han är klädd i den dräkt som bars av en båtsman vid mitten av 1700-talet. Han har blivit världsberömd genom Selma Lagerlöfs "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".

Amiralitetskyrkan är bara fem år yngre än själva staden och invigdes 1685 som ett provisorium i väntan på en större stenkyrka. Till glädje för oss fick man aldrig råd att riva denna unika träkyrka som kan ha ritats av fästningskonstruktören med mera Erik Dahlbergh. I kyrkan finns en mängd intressanta föremål med anknytning till Karlskronas historia. Amiralitetsförsamlingen existerar fortfarande och håller här sina gudstjänster och kyrkan är också populär konsertlokal.

Besöksmål Djurpark
Barnens Gård - besöksmål med bondgården som tema. Här får barnen åka hölass ut i kohagen, klappa bondgårdsdjuren, rida ponny, köra traktor och lastbil själva samt leka och busa på skördetröskan.
Pröva även det härliga vattenlandet som vuxit och nu har 4 härliga tempererade pooler, mitt i Pool-floden hittar ni en mysig sol-ö med sköna solstolar där trötta föräldrar med god uppsikt över barnen kan koppla av!

På Barnens gård finns en Familjerestaurang som serverar barnens favoriter och vid "högtryck" har Lill-Pigans öppet och erbjuder smått och gott, pannkakor och glass i stora lass! Livet leker för hela familjen på Barnens Gård!
Öppettider 2007: 12/5 tom 9/9 Midsommarafton stängt

Wämöparken
Wämöparken är en kombinerad kultur, natur och nöjespark. Den kallas ibland "Blekinges Skansen". Parken invigdes 1910 och återspeglar liksom förebilden i Stockholm den tidens nationalromantiska anda. Redan tidigare har parken en historia som militärt övningsområde och som mötesplats för arbetarrörelsen under dess framväxt i slutet av 1800-talet.
Förutom nöjesparken, de historiska byggnaderna och den vackra naturen finns sedan något år tillbaka en djurpark som främst visar den traditionella svenska husdjursfaunan.

Skärfva
Skärfva var Fredrik Henrik af Chapmans sommarboställe och ligger i en vacker engelsk park där det finns en gravkammare, badhus och de två intressanta byggnaderna, Templet och Gotiska Tornet. Skärfva är vackert beläget vid havet 5 km väster om Karlskrona. Båtförbindelse till Skärfva samt olika aktiviteter anordnas även under sommartid.
Se även Skärva naturreservat: www.k.lst.se/version1/miljo/naturmil/naturv/nr/naturres/skarva.html

 

Museer i Karlskrona
Aspöberg - KA2 museet, Karlskrona
Biblioteket Marinmuseum, Karlskrona
Bilmuseum - Albinsson & Sjöberg, Karlskrona
Blekinge Museum, Karlskrona
Drottningsskärs kastell, Karlskrona
Fridlevstad Museum, Karlskrona
Karlskrona Porslinsmuseum, Karlskrona
Kungsholms fort, Karlskrona
Lionardo Da Vinci Ideale, Karlskrona
Marinmuseum, Karlskrona

Boende
Söker du boende, camping, vandrarhem, hotell eller hyra en privat stuga så hittar du det lätt. Från hög standard till det enkla. Bo vid havet eller i skogsbrynet. Karlskrona har något för alla! Till boende...

Shopping
Karlskrona centrum
På Ronnebygatan, den populära gågatan på Trossö (centrala Karlskrona) lockar varuhuset Åhléns samt Affärshuset Kronan med butiker. På Borgmästaregatan ligger Wachtmeister Galleria med sina 28 butiker och Systembolag.

Läs mer butikerna i Karlskrona centrum på Karlskrona centrumförenings hemsida.

Borgmästarekajen är ett stråk med genuint konsthantverk, samt flera butiker med delikatesser, antikt och kuriosa.

På Stortorget frodas handeln med frukt, fräscha grönsaker, blommor och korgarbeten. På landsbygden finns goda möjligheter för kulinariska upplevelser.

Vedeby
Utanför centrum dominerar Vedeby med Amiralens köpcentrum, som rymmer många butiker, däribland Maxi, Coop Forum, Skopunkten, Dressman, Systembolaget med flera. Läs mer på Amiralen köpcentrum

Slottsbackens köpcentrum
Bredvid finns Slottsbackens köpcentrum, invigt våren 2003, med Rusta, OnOff, Willys, El-Giganten med flera.

 

Något du söker men som inte finns här! Använd sökmotorn!

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida