Karlshamn
Svenska städer  
Till startsidanStartsida

Startsida
Till Länsguider
Start Svenska städer
Blekinge

Karlshamn
Vädret i Karlshamn

Karlskrona
Olofström
Ronneby
Sölvesborg

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< >

Karlshamn
Karlshamn ligger i Blekinge, vid kusten och är en liten stad som har mycket att erbjuda. Här finner du allt vad en stad förväntas ge dig med en närhet till landet och skärgården med vatten i staden precis som Stockholm.. Hela sydsverige är tillgängligt inom dagsreseavstånd.

Evenemang
I Karlshamn finns mängder av olika evenemang året om såsom konserter, teatrar och andra arrangemang. Årets höjdpunkt under sommartid är kanske Östersjöfestivalen som alltid infaller under vecka 29 och inleds som vanligt på onsdagkvällen med en konsert på torgscenen. Sommarteatern på Kastellet och Skottsbergska gården är andra populära dragplåster.

Aktiviteter
Karlshamn har många olika aktiviteter att erbjuda. Cykling och vandring i fantastisk natur, sportfiske i hav och insjöar samt fiske i den världsberömda Mörrumsån. Varför inte prova på ridning på islandshästar eller kanske gå en golfrunda på den 36-håliga golfbanan Mörrum. Under högsäsong har man också möjlighet att gå en guidad stadsvandring för att lära känna staden bättre samt hör berättelsen om den stora stadsbranden.

Eriksbergs Vilt- & Naturpark
Tips för familjen, Hus/kulturmiljöer, Natursevärdheter, Karlshamn

Här kan man få en guidad tur eller på egen hand köra genom ett vackert naturområde där många vilda djur strövar fritt. Under sommartid finns också ett café i den gamla ladugårdslängan med anor från 1600-talet. Caféet stänger något tidigare än parken!

Mat & Nöje
Matkulturen i Karlshamn är influerad av närheten till havet, men även många andra smaker erbjuds i stadens olika restauranger, allt från husmanskost till vegetarisk gourmetbuffé, tapas och thai. Det finns trevliga caféer för lite enklare måltider eller fika och smakfullt inredda restauranger där rätterna består av lokalt odlade råvaror. Under sommartid kan man också avnjuta det pittoreska skärgårdsköket i fiskhamnen eller ute på Tjärö.

Sevärdheter
Gör ett besök på Kreativum eller Eriksberg, besök Karlshamns Museum med punschfabrik, Skottsbergska gården, konsthall.

Karlshamn är en gemytlig handelsstad med mysiga gränder och torghandel. Här kan man göra sin egen stadsvandring och se alla vackra välbevarade trähus och byggnader. Under högsäsong kanske en skärgårdstur eller ett besök på den gamla befästningsön Kastellet kan locka. En strandpromenad längs med havet från Utvandrarmonumentet leder dig till Vägga fiskhamn med rökeri och restaurang.

Bronsåldersgrav - Högarör
Natursevärdheter, Kulturminne, Fornlämningar, Karlshamn

Under bronsåldern (1500-500 f Kr) infördes i Sverige bruket att kasta jord eller sten över de döda. I början av bronsåldern jordades de avlidna i en urholkad trädsam utan att brännas, men i slutet av perioden blev det sed att bränna de döda. Askan placerades i en lerurna, som sedan täcktes med sten eller jord.

I graven lades ofta redskap och smycken av brons. Bronsåldersgraven vid Högarör är täckt med sten, som förmodligen tagits från klapperstensfält i närheten.

För våra soldyrkande förfäder från bronsåldern måste det ha varit en hänförande utsikt från platsen, som ligger 53 m över havet. Eftersom röset är ganska stort (30-40 m i diameter), har kanske en storman från bronsåldern fått sin grav här.

Karlshamns Museum med punschfabrik, Skottsbergska gården, konsthall m m
Gallerier/visning, Hus/kulturmiljöer, Museer, Karlshamn

Karlshamns Museum ligger i Kulturkvarteren, där också J N von Bergens punschfabrik, tobaksladan, konsthallen och Alice Tegnérsrummet finns.
Punschfabriken och Skottsbergska gården kan besökas under sommarlovet.

Under övrig tid på året är endast Karlshamns Museum öppet mån-fre 13-16.
Övrig tid bokas guidade visningar via turistbyrån eller Karlshamn Museum.

Blekinge Sjöfartsmuseum
Hus/kulturmiljöer, Museer, Karlshamn

Här kan man bl a besöka en fartygsskans från mitten av 1800-talet, följa bondeseglationen i Blekinge genom tiderna och se livräddningskorgen från Hanö mm
Under högsäsong är museet öppet:
tis-sön 13-17 (fram till mitten av augusti), övrig tid under året endast via överrenskommelse!
För mer info, se http://www.karlshamn.se/Kultur/Museer__Kulturhus2/Sjofartsmuseet/

Befästningsön Kastellet i Karlshamn
Hus/kulturmiljöer, Kyrkor, Tips för familjen, Natursevärdheter, Karlshamn

Kastellet, en befästningsö i Karlshamns hamninlopp. Sommartid tar man båten från Skärgårdsterminalen dagligen mellan 13-17.

Under högsäsongen är det dramatiserad guidning under några lördagar. Biljetter kan förbokas på turistbyrån, 0454-812 03.
För gruppbokningar med historisk guidning, kontakta Birgitta Cleyndert på 0454-185 09

ABU-Museum i Svängsta
Museer, Karlshamn

I Svängsta norr om Karlshamn startade Henning Hammarlund 1887 Halda fickursfabrik. Fickuren nådde världsberömmelse redan 1893, vid världsutställningen i Chicago.

1920 gick fabriken i likvidation. Verkmästare C A Borgström köpte då kvarvarande lager av urdetaljer och vissa maskiner och startade egen verksamhet 1921. Produktionen var då fickur, teleur och taxametrar, från 1939 även fiskeredskap. 1943 flyttade verksamheten in i moderna industrilokaler. Den gamla fabriken blev 1977 ett av landets finaste industrimuseer.

Mörrums Kronolaxfiske
Tips för familjen, Museer, Natursevärdheter, Karlshamn

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (dvs. tillhört kronan). Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.
Nuvarande typ av sportfiske startade 1941. Årligen försöker 10 000 tals sportfiskare från många länder, fånga Mörrumsåns lax och havsöringar. I den från år 1992 byggda utställningen presenteras förutom fiskarnas och övriga djurlivet även sportfiskets historia. Här finns även möjlighet att se levande laxar och havsöringar i det 13 meter långa akvariet. Man kan också se modeller över laxen och havsöringens liv från romkorn till vuxen fisk i havet och naturtrogna avgjutningar av åns rekordfiskar. Kungsforsen och området däromkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter.

Utvandrarmonumentet i Karlshamn
Hus/kulturmiljöer, Parker/trädgårdar, Kulturminne, Karlshamn

Utvandrarmonumentet "Karl-Oskar & Kristina" av Axel Olsson som minne av utvandringen till Amerika.

Statyn står vackert belägen vid havet och i närheten av blomsterrika parkområden i Karlshamns södra del.
Konstverket finansierades av sju större industrier i kommunen vars namn finns graverade på sockeln. Skulpturens Karl Oskar och Kristina - personer i Wilhelm Mobergs roman "Utvandrarna" - avser att påminna om den tid då Karlshamn var en emigrationshamn och många människor lämnade sitt fädernesland för att söka sin framtid i Amerika. Karl Oskar blickar ut mot havet mot den nya framtiden medan Kristina kastar en blick bakåt mot dem där hemma som man lämnar. På sockeln kan man läsa Wilhelm Mobergs ord: "I hemlandet har deras utvandrings äventyr ingått i sagan och legenden"

Kreanova MegaDomebiograf
Övriga sevärdheter, Äventyr, Tips för familjen, Upplevelsecenter, Karlshamn

I Kreanova får man uppleva film i storformat i en kupol med 11 meters diameter. Man sitter bekvämt tillbakalutade i mjuka fåtöljer, omsluten av bild och ljud och följer med till platser man aldrig tidigare besökt. Kreanova har 77 sittplatser.

Se filmprogram på Kreativums webplats för aktuella filmer!

Kreativum Upptäckarcenter
Äventyr, Upplevelsecenter, Tips för familjen, Övriga sevärdheter, Karlshamn

Kreativum är precis som det låter - en härlig frikostig tummelplats för nyfikna i alla åldrar. Ett fantastiskt hus fyllt av upptäckarglädje och aha-upplevelser. Ett spännande upptäckarcenter för både sinnet och minnet. Ett sant nöje.

Bokade grupper, skolor och företag enligt överenskommelse.

Skollov: öppet alla dagar Titta gärna på hemsidan för aktuella öppettider, priser och filmer på Kreanova Domebiograf!

Skärgården
Karlshamns skärgård tillhör landets sydligaste, en övärld som sträcker sig från Karlshamns västliga kommungräns till Sveriges sydöstra hörn. Bara längs kusten utanför Karlshamn med omnejd finns hundratals öar med Tjärö och Tärnö som kronor på verket. En del öar är skyddade för fågellivet, andra är populära utflyktsmål när solen gassar och vinden är ljum.
Vill du se havets horisont så är färden inte längre än en kvart med skärgårdsbåten eller hyrbåt. Föredrar du att stanna inomskärs så är det småbåtsavstånd till en mängd öar omgivna av inbjudande havsvikar att bada, fiska och paddla i.
Men kanske bäst av allt är skärgårdsnaturen där såväl lummiga lövträd som karga bergsklippor får plats.

TjäröFoto: Claes Andersson
Tjärö ligger i Karlshamns skärgård och hela ön är ett naturreservat. Till Tjärö kommer du med färjan som syns på bild från Järnavik eller med någon av skärgårdsbåtarna. På Tjärö kan du övernatta på vandrahemmet eller campa. Här kan du bla bada, sola, vandra eller bara koppla av på en klippa längs med stranden. Hyr en roddbåt eller kanot och utforska de närmaste holmarna och skären eller hitta en egen badvik. I serveringen finns hembakat och hemlagat, oftast på lokala råvaror. Matsal och café är öppet hela dagen och har dessutom fullständiga rättigheter.

Något du söker men som inte finns här! Använd sökmotorn!

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida