Turistguide Ystad
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Ystad
Historia
Sevärdheter
Nöje & Kultur

Länsguide Skåne
SPA i Skåne

Boende
Hotell
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Ystad
Att turista i denna pittoreska lilla pärla är enkelt. Stadsmiljöerna med de måleriska korsvirkeshusen och de många sevärdheter inbjuder till förstrött flanerande och livligare upptäcksfärder. I Ystad får kropp och själ sitt lystmäte. En rad spännande gallerier med lokala konstnärer, fascinerande museer och en alldeles egen exotisk djurpark för både stora och små. Man kan också avnjuta sommardagen på en av de underbart varma stränderna och solbada under någon av de mer än 1760 varma soltimmar som varje år visar sig.
Vill man känna sig lite grann som Kurt Wallander, poliskommissarien i Henning Mankells romaner, kan man både bo och äta på Wallanders favorit hotell och restauranger, eller varför inte gå en guidad tur i Wallanders spår.

Ystad ligger inbäddat i ett kuperat jordbrukslandskap med Söderslätt i väster och Österlen i öster. Här samsas slott, gallerier, hantverkare och caféer, utspridda som små pärlor. De stora arrangemangen avlöser varandra: opera, teater, marknader och festivaler. Ystad har fyra mil sandstrand i söderläge. Gå ner till stranden, ta av dig skorna och låt vindarna rufsa om dig i håret. Dra ett djupt andetag och njut! Eller besök Backåkra, eller en av Sveriges största turistattraktioner, Ales stenar vilka finns i Kåseberga bara 16 kilometer från centrum och Hammars backar där utsikten över havet och land-skapet är hisnande.

Kommunikationerna hit är fantastiska. Hamnen är porten mot Europa med flera dagliga förbindelser till Bornholm och Polen. Det finns täta tåg- och bussförbindelser: På runt en timma tar du dig från Köpenhamn och Malmö till Ystad.

Ystads historia
Stads läge vid en skyddad havsvik och den stora mängden sill som gick till vid 1100-talets slut innebar att kustsamhällen med hamnar uppstod längs den skånska sydkusten. I början av 1200-talet påbörjades byggandet av Mariakyrkan och år 1244 återfinns namnet Ystad dokumenterat i de s.k. Lundaannalerna. Ett Franciskanerkloster – Gråbrödrar – grundades 1258 (alt. 1267) och staden började så sakta växa fram. Själva bygden däremot är bebodd sen urminnes tider.

Läs mer om Ystads historia

GråbröderklostretSevärdheter
Ystad är i sig ett levande museum som man kan flanera omkring i. Här finns möjlighet att gå in i hus från 1700-talet- Örumshuset - som är bevarat i originalskick.

Gråbröderklostret och Sankta Maria kyrka hör till de mest besökta sevärdheter.
Eller varför inte ta en titt på Krukmakerimuseet på Krukmakeriet.
Här visas gods som tillverkats just här under flera decennier. Kommer man hit första söndagen i månaden under tiden juli till september, kan man få se en livs levande fem våningar hög skånsk mölla i originalskick – Krageholms möllan.

Strax utanför Ystad ligger en av södra Sveriges mest berömda sevärdhet och ett av Sveriges sju underverk: Ales stenar.

Läs mer om Sevärdheter i Ystad

Nöje & Kultur
Ystad med alla sina korsvirkeshus, klostret och kyrkor är i sig ett levande historisk museum, men staden kan givetvis erbjuda mer än bara historia. Konstmuseet har intressanta samlingar av 1900-talets svensk och dansk konst; kvällslivet blomstrar, särskilt under sommarmånaderna då kan man också bada i havet eller på Nybrostrandsbadet i uppvärmd saltvattensbassäng.

Läs mer om Nöje & Kultur i Ystad

Mat I Ystad finns restauranger i nästan varje kvarter, här tar man det lugnt och njuter av maten i mysig miljö bland goda vänner.
Edward Persson sa en gång ”ibland så sitter man och äter, och ibland så bara sitter man” just så härligt rofyllt kan det kännas i Ystad.
Och i kommunen finns flera prisbelönta restauranger och caféer vackert inrymda i gamla kulturhus. Andra ligger pittoreskt inbäddade bland böljande gula rapsfält och ytterligare några vid det brusande havsbandet där man ömsint tar tillvara på de skånska mattraditionerna. Kockarna och konditorerna här i bygden inspireras av varandra och använder så långt det är möjligt färska råvaror från regionens lokala och mycket välfyllda förrådskammare. Här finns för alla smaker och plånböcker.

Shopping
"1700-talsgalleria”
Om du skulle hitta en karta från 1753 över Ystad, så släng den för all del inte. Samma karta kan du använda idag när du shoppar i centrala Ystad. Redan för 250 år sen var Stortorget Ystads hjärta och från detta löper idag stans gågata till Ystads andra stora torg Österportstorg. Låt dig här hänföras av shopping bland medeltida korsvirkeshus skönt blandade med moderna hus. Gå in i affärerna och boutiquerna och du finner flera av de internationellt välkända märkena representerade. Letar du efter ett bredare utbud finns även några av de stora kedjorna på plats. Letar du efter det mera exklusiva kan du ta en promenad till Hamngatan för även här finner du butiker med det där lilla extra att välja på. Även flera av stadens banker återfinns på Hamngatan.

Går man in på sidogatorna så finner man i kvarteren runt om Gågatan, bland korsvirkesmagasin och växthus, unika butiker med en blandning av allt från gammalt till nytt, från praktiskt till flärdfullt.

På lördagar är där även torghandel på Stortorget.

Antikt
Ett tiotal pittoreska affärer som handlar med antikviteter finns i Ystad, här finns allt från böcker till möbler och keramik. Firmor med internationella nätverk finns naturligtvis också här. Till Ystad kommer många turister, speciellt på sommarhalvåret, så en del antikvitets affärer är öppna endast säsongsvis.

Hotell - Logi
I Ystad kan man bo på vad som anses som Sveriges äldsta stadshotell. Hotell Continental från 1829 är uppfört på resterna av ett tullhus från 1700–talet.
Tillsammans med andra stora hotell – 100-åriga Ystads Saltsjöbad samt Ystad Spa & Konferenshotell - utgör Ystadsregionen, med sina 1600 bäddar, ett fullservicecentrum när det gäller övernattningar.

Utöver moderna konferensanläggningar och utomhuspool med Medelhavskänsla och spa i olika form, finns det mindre och gemytliga ”familjehotell” som kompletterar de större väl.

Om man föredrar Bed & Breakfast finns många förträffliga alternativ både i Ystad och de omgivande små byarna. Skulle du mot förmodan komma ridande till häst, tar Fjälls Hästar i Valleberga i emot både dig och hästen.

I Ystad har man dessutom den enastående möjligheten att bo vid stranden och känna havets dofter. Stugbyar och/eller camping kan vara ett alternativ då en del av dessa erbjuder denna möjlighet. Fyra sköna campningar står till buds under sommarhalvåret med ungefär 650 platser.
Att sova på vandrarhem är en kulturupplevelse i sig. Flera vandrarhem är förlagda i alldeles särskilda miljöer, så även i Ystad. Här övernattar man i gamla stationshus och nära FN: s förre generalsekreterare Dag Hammarskölds Backåkra. Allt som allt finns sex vandrarhem i och omkring Ystads natursköna omgivningar.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida