Vimmerby
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Vimmerby
Historia
Astrid Lindgren

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Vimmerby
Astrid Lindgren har placerat Vimmerby på världskartan. Pippi är inte bara världens starkaste tjej utan också världens mest kända. Säg den som inte känner till Pippi Långstrump!
Under sin uppväxt i Vimmerby blev Astrid inspirerad till storverk. Här finns det du läser om i böckerna. ("Saltkråkan" och "Karlsson på taket" har nog skapats från andra miljöer än de småländska.)
Emils hagar, ängar och gärdesgårdar finns överallt runtomkring såväl som Bullerby-barnens höskullar, sjöar och underbara miljöer. Mycket är sig likt sedan Astrid bodde här men ändå så olikt. Vimmerby är nu en modern liten pittoresk stad med småstadens närhet och lugn.

Astrid Lindgrens Värld är det besöksmål som ensamt är det största dragplåstret för orten. Andra sevärdheter på temat Astrid Lindgren är Näs, Katthult och Bullerbyn. Många är också de som kommer till bygden för att uppleva naturen. Kanske för att prova fiskelyckan i någon av alla sjöar, paddla kanot i Stångån eller vandra längs en vandringsled.

Vimmerbys historia
2004 är det 400 år sedan Vimmerby fick tillbaka sina stadsrättigheter.
Vimmerby gamla stad lär man bäst känna genom en promenad längs Storgatan. Den är än idag inte bara det historiska Vimmerbys hjärtpunkt utan också det moderna Vimmerbys pulsåder. En levande gata med människor och för människor, pietetsfullt restaurerade bostadshus, målade i blått, rött, grönt, gult och terracotta, butiker med lutande golv, osymmetriska väggar och lågt i tak, men med den moderna affärens hela skiftande sortiment. Storgatan har fått behålla sin särprägel. Men undgått risken att bli ett dött museum. Istället har den under de senaste åren både genom privata och kommunala initiativ blivit en alltmer levande stadsdel. Storgatan - med sin sträckning från medeltiden oförändrad - är ett belysande exempel på hur bevarande och förnyelse kan förenas och komplettera varandra. Läs mer...

I Astrids fotspår -Astrid Lindgrens Näs
Barndomshemmet
Astrid Lindgrens barndomshem är gården Näs i Vimmerby bara några rejäla stenkast från Astrid Lindgrens Värld. På Näs växte Astrid Lindgren upp och många av miljöerna från barndomen har satt tydliga spår i hennes böcker.

"Boa på Näs", förebilden för Emils "snickerbo", är en konst- och hantverksbod som släktingar till Astrid Lindgren driver. Där säljs bl.a. Astrid Lindgren-böcker med unik bibliofiletikett och namnstämpel.
Hemmet är öppet för allmänheten vid guidade visningar. Ett besök här ger en unik upplevelse av den miljö som präglat Astrid Lindgren och hela hennes författarskap. Läs mer...

Kultur & Sevärdheter
Ösjöfors Handpappersbruk
Trots att bruksbyggnaden utsattes för en svår brand, kan det redan sommaren 2006 erbjudas guidade turer, demonstration av papperstillverkning och utställningar i bruksmiljö.
Sveriges äldsta handpappersbruk som bevarats i sin ursprungliga miljö med inredning och utrustning i behåll är Ösjöfors. Det ligger vid Stångån 25 km nordväst om Vimmerby. Lars Dristig, trumslagare och bonde anlade pappersbruket 1777 som ett komplement till jordbruket. Bruket var i oavbrutan drift till 1926, då det lades ned. De sista pappersmakarna vid Ösjöfors var familjen Bergholm, som drev bruket i tre generationer från 1844 fram till nedläggningen.

Krönsborg & Ivarsudde
Är två befästningar från 1300-talet i Södra Vi socken. 1991 startade en arkeologisk undersökning av Södra Vi fornvänner, de har kommit fram till att 1389 utkämpades strider mellan Drottningen Margareta av Damnark och kung Albrekt.

Troligen var det då som krönsborg brändes ned. Husen brann ned med en sådan hetta att t o m berget smälte.Taken störtade in, människorna brann inne. De fann brända ben i husresterna. Många föremål som har hittats har varit svåra att identifiera pga den svåra branden. Men man har lyckats hitta en del fynd som mynt, hästskor, knivar, svärdspetsar, spikar, en pärla, ringbrynja m.m.

De har kommit fram till att de fanns ett 10-tal hus på ön. I ett av husen har man hittat matavfall som ben från nöt, häst, fågel, får osv. Krönsborg och Ivarsudde går att besöka året om!

Lilla Landet
Sverigeparken för stor och liten. Välkommen att upptäcka Sverige som Nils Holgersson såg det från sin gåsarygg i slutet av 1800-talet. Här är hela Sverige byggt i liten skala, 20.000 kvm, lika spännande för stor och liten. Många barnaktiviteter.

Gästgivarehagen
Gästgivarehagen har fått sitt namn från den tid då stadens gästgivare använde området till betesmark. Idag är det ett friluftsmuseum med ett antal byggnader från 17- och 1800-talet. Intill ligger ett brandkårsmuseum och Forsbergs gamla krukmakeri. I Gästgivarehagen finns kommunens största gravfält från vikingatiden med över trehundra gravar.
Fynd från utgrävningar finns att beskåda på Museet Näktergalen.

Visans skepp
Visans Skepp byggdes 1978-1988 och består av 20 stenar, höjd 1,8 - 3,4 m, med 40 av de vackraste svenska visorna från 1900-talet inblästrade. Visvalet är gjort i samråd med landets främsta experter. Ivar Gustavsson reste stenarna som ligger 10 km syd om Vimmerby i brukssamhället Storebro. Kan besökas alla årets snöfria dagar.

Pelarne kyrka
är vägkyrka på sommaren och mycket välbesökt av såväl enskilda turister som gruppresor. Kyrkan är mycket populär för bröllop.

Pelarne kyrkas äldsta historia är inte helt klarlagd. Romanska drag bl a på den östra korväggen tyder på mycket hög ålder, troligen början på 1200-talet. Kyrkan är byggd av liggande furutimmer. På norra sidan är väggen klädd med profilerade ekplankor som är fjällikt utskurna. Övriga väggar är klädda med ekspån med spetsig kortsida. Denna spånbeklädnad är på östväggen försedd med årtalet 1781.

Sakristian uppfördes 1812. Dess dörr mot koret är klädd med horisontellt lagda järnplåtar. Den härstammar från medeltidens slut. Det åttkantiga Ramsvärdska gravkoret byggdes av sten på 1680-talet. 1788 byggdes vapenhuset i väster. Vid renoveringar har man tagit fram några partier av medeltida väggmålningar.

Djursdala kyrka
När den gamla kyrkan en dag i maj 1691 blev lågornas rov förlorades en intressant medeltida träkyrka som förmodligen var av samma typ som Pelarne, Tidersrum eller Granhult. Innan kyrkan brunnit ned hade man lyckats rädda några föremål bl a det dyrbara altarskåpet.

Redan året därpå var man färdig att bygga ny kyrka. Den kunde invigas den 30 september samma år. Denna kyrka står här än idag.

År 1695 spånades hela kyrkan och 1730 byggdes den nya klockstapeln. Den kala kyrkan med sina nakna timmerväggar fick åren 1707-1708 sin vackra målningsskrud. Målningen utfördes av två målarmästare från Eksjö vid namn Petter Wadsten och Zackarias Hake. Målningarna täcker både väggar och tak.
Kyrkans dyrbaraste klenod är det medeltida bildskåpet som nu pryder altaret.

Naturupplevelser
Virum älgpark
Här kan ni uppleva älgar och hjortar i deras egen miljö. I vackra omgivningar kan ni komma djuren nära och låta er fascineras av dess speciella skönhet, samt på nära håll fotografera och studera deras beteende. Man kan promenera runt hela hägnet om man så vill och lösa en tipspromenad.

På Älglogen kan ni handla älgsouvenirer och njuta av fika i mysig gammaldags miljö.

Norra Kvills Nationalpark
Nationalparken bildades 1927 och omfattade då ett kärnområde om 27 ha. 1994 utvidgades den till 114 ha. Parken sköts enligt en skötselplan som i stort innebär att hela området ska få utvecklas fritt mot urskog. Staten äger marken genom Naturvårdsverket. Nationalparken ligger ca 19 km nordväst om Vimmerby, nära vägen mellan Vimmerby och Ydrefors.

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas är Sveriges äldsta och största träd och en av de grövsta ekarna i hela Europa.
En imponerande jätte. Omkretsen i brösthöjd är 13 meter. I slutet av 1930-talet gjordes en noggrann utredning om Kvillekens ålder och man kom då fram till att den var 950 år. Det innebär att den vid det här laget har passerat 1000 år och sannolikt är landets enda tusenårsek.

Bad
Badsjöarna ligger som glittrande speglar i landskapet. Var du än befinner dig i kommunen har du nära till bad och rekreation. De flesta badplatserna är barnvänligt långgrunda och har både bryggor och omklädningsmöjligheter.

Cykling
Den som vill rulla fram på två hjul hittar finfina cykelvägar i Vimmerby med omnejd. Det går utmärkt att utforska kommunen vid sidan av de stora trafikstråken. Med en bra karta hittar du fina små "Smultronställen". Välkända Sverigeleden passerar genom kommunen och likaså Astrid Lindgrensleden.

Fiske
Fiske är en härlig avkoppling och Vimmerby kommun har en rad fina sjöar med kortfiske, där man kan tampas med både ädelfisk och traditionella sötvattensfiskar som gädda, gös och abborre. Där det behövs båt kan sådan ofta hyras. Information om fiskekort på turistbyrån.

Runkesten
Under den senaste årmiljonen, den så kallade kvartärtiden har vi haft minst fyra perioder då landisar täckt större delen av Nord- och Mellaneuropa. Den senaste landisen ("inlandsisen") befann sig i ständig rörelse som över den här delen av landet var riktad mot söder.

Det var landisen som likt en jätteskrapa 2-3 kilometer tjock, bröt loss och transporterade detta märkliga block - kanske hundratals mil - för att slutligen under avsmältningsskedet för ca 10-12 tusen år sedan placera det här stående på sin egg. Runkesten är ca 5 meter hög, 4 meter bred och 10 meter lång och av forskare ansedd som jordens största flyttblock, som kan sättas i vaggning.

- En folksägen berättar att det var jättekvinnan Kåra, som i ilskan över att blivit störd av kyrkklockorna kastade en sten från "Harekulla höjd" i grannsocknen Pelarne mot Rumskulla kyrka. Vid kastet sprack stenen och den ena halvan hamnade vid Krogstorp i Pelarne och den andra halvan - Runkesten - här på bergknallen i Rumskulladalens utlöpare mot söder. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter Runkesten från sin plats.

Kanotleder
Stångån, som rinner in i Vimmerby kommun och sedan söker sig söderut till Storebro där den viker av mot norr och rinner genom sjöarna Krön och Juttern innan den på nytt når Östergötland, är en uppskattad kanotled. Kanoter kan hyras bl a på kröngården som också utgör en av de tio iordningställda rastplatser som finns utmed den fina vattenvägen.

Vandringsleder
Många uppskattar en rejäl vandring på semestern.
Sevedeleden leden går i en sluten ring delad på tre etapper: Mariannelund-Övrakulla 16 km, Övrakulla-Mossebo 26 km och Mossebo-Mariannelund 8 km. Från denna ring fortsätter leden i anslutningsleder i väster (Mariannelund) till Höglandsleden, i sydost till Lönnebergaleden och Ostkustleden (Mossebo-Lönneberga 18 km)och i norr till Östgötaleden (Södra Kvill - Södra Vi - Östgötagränsen 35 km). Utmed leden finns övernattningsstugor, vindskydd och rastplatser. Gratiskartor tillhandahålls för de olika etapperna med bl a flera övernattningsmöjligheter och ett 70-tal sevärdheter markerade. Många naturminnesmärken passeras längs leden; bl a Kvill-eken, ett av Europas största träd, intressanta lämningar från istiden, Mossebo, gammalt säteri med anor från 1100-talet, dessutom även Pelarne gamla träkyrka från 1100-talet, och nutidens inspelningsplats för Emil-filmerna.

Djursdalarundan en 7 km lång vandringsled genom en omväxlande natur rik på kulturlämningar. Leden går bitvis i mycket kuperad terräng. Längs leden finns 20 punkter beskrivna i en folder, t ex kolningsplats, sprickdal, medeltidsby med husgrunder och odlingsrester. Rastplatser med skärmskydd.

Brantestad Naturrunda är 9,9 km lång och går på vägar och stigar i de naturintressanta trakterna mellan Brantestad, Stjärnevik, Ryggåsen och sjön Yxern. Det är en lagom kuperad runda i en mycket varierad natur. Här finns gravfält från bronsåldern och yngre stenmurar och stenrösen som vittnar om människors slit och vilja att förbättra sin tillvaro. Du kan också se en månghundraårig lind i den varierande skogen. På flera ställen utmed rundan finns det bord och sittplatser samt en fin grillplats vid sjön Yxern där du kan njuta av din matsäck. Start är vid Brantestad skola, följ skylt "Tuna 18" från Riksväg 33.

Shopping
Småstadsidyllen Vimmerby är inte alls någon sömnig småstad. Här pågår aktiviteter hela sommaren för både stora och små.

Runt torget och angränsande gator finner du små mysiga butiker med ett intressant utbud. Allt du behöver finns att få i Vimmerby från spik och bräder till ägg och skivad skinka. Blir du trött i benen eller hungrig av allt handlande besöker du vårt mysiga sommartorg. Där hittar du restauranger och caféer och här kan barnen leka eller äta glass medan du kopplar av med en kopp kaffe.

Varje dag är det underhållning på torget såväl dag som kvällstid.Här hittar du också våra trevliga ungdomar som arbetar som sommarvärdar. De sysselsätter barnen i diverse aktiviteter och hjälper dig tillrätta om det behövs. Kan det bli bättre?

Museum
Näktergalen - Huset från 1700-talet
Museet är inrymt i ett byggnadsminnesförklarat hus från 1700-talet. Huset byggdes med timrade väggar i en våning, med rymlig vind. Enligt modet i de rika borgarhusen smyckades alla tak och väggar med inredningsmåleri. Större delen av dessa målningar har bevarats under lager av färg och tapeter. Nu har de nogrannt tagits fram och konserverats.

Efter en omfattande restaurering har huset återfått sin ursprungliga planlösning i bottenvåningen. Utvändigt är dess 1800-tals miljö, med påbyggd övervåning och panelklädda väggar, återskapade.
Museet Näktergalen ligger vid korsningen mellan Sevedegatan och Drottninggatan, helt nära kyrkan.
Telefon: 0492-76 94 59, 76 90 00

Ösjöfors Handpappersbruk
Trots att bruksbyggnaden utsattes för en svår brand, kan det redan sommaren 2006 erbjudas guidade turer, demonstration av papperstillverkning och utställningar i bruksmiljö.

Sveriges äldsta handpappersbruk, som bevarats i sin ursprungliga miljö, med inredning och utrustning i behåll är Ösjöfors. Det ligger vid Stångån 25 km nordväst om Vimmerby. Lars Dristig, trumslagare och bonde, anlade pappersbruket 1777 som ett komplement till jordbruket. Bruket var i oavbrutan drift till 1926, då det lades ned. De sista pappersmakarna vid Ösjöfors var familjen Bergholm, som drev bruket i tre generationer från 1844 fram till nedläggningen.

Lantbruksmuseet i Södra Vi
Museet ger en bild av lantbrukets utveckling och innehåller en mängd gamla lantbruksredskap. Se även Södra Vi.
För bokning ring 0492-206 20.

Storebro Bruksmuseum
Vid Bruksmuseet kan man se vad som tillverkats under mer än 250 år vid Storebro Bruk.
Se även Storebro. För bokning ring 0492-307 01.

Boende
Utbudet av logi är stort i Vimmerby.
Det finns närmare 3000 bäddar. Välj mellan trevliga hotell, prisvärda vandrarhem, barnvänliga campingplatser, även med stugor eller något av privata alternativ.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida