Vadstena
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Vadstena

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Vadstena
Vadstena är en charmig stad som lever småstadsliv fast med storstadsperspektiv. Detta kompletteras med ett rikt och mångfacetterat kulturutbud för alla smaker med viktiga andliga influenser bl.a från kloster och pilgrimscentrum. Vadstena präglas också av ett aktivt småföretagande, ett stort utbud av restauranger och övernattningsmöjligheter samt shopping utöver det vanliga och mysiga caféer för kaffesugna.
Vadstena är känt över hela världen, och enda orsaken till detta är en kvinna och hennes livsgärning, nämligen den Heliga Birgitta. Birgitta föddes år 1303 i Stockholmstrakten och fick redan som barn sina första uppenbarelser.
Kanske är det därför Vadstena lockar så många besökare och är så populär bland många storstadsbor som vill uppleva den avstressade och inspirerande miljön som är så naturlig i staden.

De historiska och kulturella monumenten är många. De internationella banden med den katolska världen är starka och starkare blev dem när Heliga Birgitta utnämndes till europas skyddshelgon. Den medeltida stadsplanen med dess gränder och gator med blandade historiska bebyggelser gör Vadstena mycket specifikt och som vi är mycket stolta över.

Ge dig tid att besöka staden och gå en runda genom det medeltida Vadstena. Här finns alla möjligheter till trivsel, shopping och kultur.
Centrala Vadstena har en utpräglad ålderdomlig karaktär med låg bebyggelse och hus från 1700- och 1800-talen samt smala gator.

Historia
Både i trakten runt Vadstena och i själva staden finns det spår av mänsklig bosättning från järnåldern. I Vadstena finns spår av en större gård från 1000-talet eller tidigare. Under 1100-talet fanns en romansk kyrka där Rödtornet står i modern tid. Vadstena var en anhalt på pilgrimsvandringen till Trondheim och där fanns en Olavskult redan på 1100- och 1200-talen.

I mitten av 1200-talet uppfördes Bjälbopalatset av kung Valdemar Birgersson. Palatset skänktes 1346 av kung Magnus Eriksson till heliga Birgitta som grundade Vadstena kloster.
Vadstena fick stadsprivilegier 1400 och blev Sveriges största pilgrimsort. Staden utvecklades snabbt med hjälp av besökande pilgrimer och affärsmän.

Gustav Vasa konfiskerade klostrets egendomar och 1550 stängdes munkklostret. Under Gustav Vasas tid uppfördes också Vadstena slott. 1595 tvingades även nunnorna att lämna klostret. 1637 började klostret användas som ett hem för invalidiserade soldater, ett "krigsmanshus". De boende där tjänade extra genom spetsknyppling vilket lade grunden till Vadstenas rykte för sina spetsar. Krigsmanshuset fanns kvar till 1783 när lokalerna började användas som fängelse. Slottet användes som förråd fram till 1753 när en kammarduksfabrik inrättades där. Under 1700- och 1800-talen användes slottet också som kronomagasin för statligt brännvin.

1829 började klostrets lokaler att användas av Vadstena hospital. 1800-talet innebar befolkningstilväxt för Vadstena. Efter att Göta kanal var färdigt byggdes hamnen ut 1848-1853; för att få material till pirarna revs slottets vallar. 1874 invigdes Wadstena Fogelsta Järnväg. 1905 anslog landstinget pengar för bygget av ett nytt lasarett vid Motalagatan eftersom de gamla lokalerna vid klostret var omoderna. Lasarettet fungerade som sådant fram till 1970 när det ersattes av Motala lasarett.

1954 fick Birgittastiftelsen dispositionsrätt över klosterområdet förutom Vadstena klosterkyrka. 1935 köpte Den helige Frälsarens orden under ledning av Elisabeth Hesselblad Strandgården där de än idag driver ett gäst- och vilohem. 1963 öppnades där ett kloster.

1945 inrättades Vadstena folkhögskola i det tidigare munkklostret. 1962 kunde folkhögskolan flytta in i lokaler norr om klosterområdet, bland annat det gamla vattentornet.

Heliga Birgitta
Vadstena är känt över hela världen, och enda orsaken till detta är en kvinna och hennes livsgärning, nämligen den Heliga Birgitta. Birgitta föddes år 1303 i Stockholmstrakten och fick redan som barn sina första uppenbarelser.

Hon giftes bort som trettonåring och fick åtta barn, men så dog ett av barnen och kort tid senare även hennes man. Efter dessa händelser begav hon sig år 1349 som "furstinnan av Närke" till Rom genom det pest- och krigshärjade Europa. Här gjorde hon flera pilgrimsresor och fick påven att godkänna hennes klosterorden, "Den heliga frälsarens orden".

När hon så dog 1373 fördes hennes kropp i triumf genom Europa hem till Sverige. Vadstena kloster blev 1384 det första Birgittinerklostret där hennes dotter Katarina var abedissa.

Förutom några ruiner återstår idag endast klosterkyrkan där flera kungliga personer ligger begravda, Blå kyrkan, samt kungsgården kallad antingen Folkunga- eller Bjälbopalatset där Birgitta var hovdam innan hon grundade klostret. I Bjälbopalatset finns idag Sancta Birgitta Klostermuseum. Det gamla nunneklostret fungerar i dag som hotell, Vadstena Klosterhotel, och munkarnas gamla sovsal är i nutid Restaurant Munkklostret. Rakt över vägen från Restaurant Munkklostret finns ett gästhem, skött av Birgittasystrarna.

Kultur & Sevärdheter
Vadstena Klosterkyrka
Klosterkyrkan (Blåkyrkan) uppfördes efter direktiv av heliga Birgitta och invigdes år 1430. Kyrkan tjänade som klosterkyrka in på 1500-talet. Idag håller den en unik samling av medeltida kyrkokonst, bla många medeltida träskulpturer, vissa föreställande heliga Birgitta. Dessutom finns här Birgittas relikskrin från 1300-talet.

Gravar över bland annat hertig Magnus Vasa, drottning Filippa och Bo Jonsson Grip. Vadstena klosterkyrka har som enda kyrka i Sverige 3 stjärnor i Guide Michelin. Bokbord m shop finns vid entrén. Klosterkyrkan fungerar som Vadstenas församlingskyrka sedan 1825.

Vadstena Slott
Det var vid Gustav Vasas tid på tronen som det beslutades att en försvarsanläggning skulle byggas här och 1545 påbörjades byggnadsarbetena. Men bara tio år senare ändrades planerna och man beslöt att det var ett slott som skulle byggas istället. Här kom Gustav Vasa att ingå sitt giftermål med Katarina Stenbock år 1552 och hans son Magnus och andra kungligheter bodde här tidvis.
Under 1700-talet upphörde slottet att vara kunglig bostad och det förföll under långa perioder och användes bl a som magasin och fabrik. Under senare år har dock rivna delar av slottet återuppförts och restaurerats och kommit till användning bl a för turistbyrån som har sina lokaler här och man vill försöka återskapa det slott som en gång var i all dess glans.

Idag kan man t ex se utställningar och höra operaföreställningar här och sommartid ges konserter på borggården. Slottskyrkan används fortfarande för gudstjänster och brukas ofta som konsertlokal eftersom den har en unik akustik och dessutom en fantastisk interiör.

Kulturstad
Även om Klosterområdet och Vadstena slott är de absolut mest besökta platserna i Vadstena, finns här mycket mer att se och uppleva! Staden har en härligt pittoresk småstadscharm och kring de stenbelagda gatorna ligger gott om intressanta och välfyllda butiker. Vadstena är ju också välkänt för den knyppling som utförs här av de s.k "Vadstenaspetsarna", och här finns även andra hantverk och lokala specialiteter att inhandla.

Överallt man går i Vadstena känner man historiens vingslag, och här finns gott om kaféer och restauranger där man kan sitta ner och försjunka i sina egna tankar, eller bara vila benen efter sin stadsvandring.

Ett annat härligt ställe där man har möjlighet att stanna upp och finna ro är Örtagården i munkträdgården, där man kan se örtkryddor, läkeväxter, giftdroger, historiska rosor och prydnadsbuskar.
Vill man uppleva en något vildare natur ska man bege sig till Omberg, ca 20 km söder om Vadstena. Omberg är östgötarnas heliga berg från vilkens hjässa man har en gudomlig utsikt över orörd urskog och Vättern. Här kan man också vandra längs stigar och lära sig hitta med hjälp av naturens tecken.

AlvastraSköna omgivningar
Vid Ombergs sydsida ligger Alvastra som är ruinerna efter ett kloster från 1140-talet. Det var här Heliga Birgitta fick sina första uppenbarelser och klostret utgjorde en central plats i den tidens kristna liv. Sommartid kan man här uppleva Alvastra Krönikespel mitt i natten, då "Makten och Härligheten" uppförs av ett hundratal skådespelare.
Den historieintresserade har för övrigt möjlighet att fylla långa, härliga dagar med besök vid bl a Rökstenen och mängder av intressanta gamla kyrkor som ligger i Vadstenas omgivningar.

Här finns också gott om museer och intressanta platser. Även den kultur- och naturintresserade får här sitt lystmäte, vid Tåkern med sitt unika fågelliv och Omberg inte minst. Sommartid är Vadstena verkligen ett semesterparadis, och då har vi inte ens nämnt de ljuvliga stränderna, fiskelägena och Vätterviksbadet. Men Vadstena är definitivt värt att besöka även vintertid, och har man en gång varit här vill man garanterat återvända.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida