Växjö
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Växjö
Glasriket

Boende
Hotell
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Växjö
I slutet av vikingatiden på 1000-talet kom, enligt legenden den engelske missionären Sigfrid som den förste kristne budbäraren till hednalandet Sverige och Växjö. Han byggde stadens första kyrka som på 1170-talet ersattes av en stenkyrka, ursprunget till dagens domkyrka. 1342 fick Växjö sina stadsrättigheter av kung Magnus Eriksson.
År 1542 gjorde bönderna i Småland, under ledning av Nils Dacke, uppror mot Gustav Vasas skattepålagor. Upproret kom att kallas Dackefejden.

Växjö har brunnit ett flertal gånger men alltid byggts upp igen. Staden har lång tradition som skolstad, residensstad och stiftsstad. Fram till början av 1990-talet var Växjö även garnisonsstad.

Växjö har en lång och färgstark historia, och har länge varit centrum för handel, kultur och utbildning i sydöstra Sverige. Småföretag, säterier och högteknologiska företag finns alla representerade. Växjö kan också räkna sig själv som ett av Sveriges mediacentrum. Många av TV och radioprogrammen produceras här.

Museum
På det internationellt kända Smålands museet - som är Sveriges äldsta landsortsmuseum - fokuseras det på det svenska glaset och glasbrukens historia, och när du kommer in där möts du av en explosion av färger och glas. Den 1 juni 1996 öppnades det nya Smålands Museum. Bland de fasta utställningarna märks Småländsk bruksbygd och 400 år svenskt glas, men här erbjuds dessutom ett digert utbud för bland annat barn och ungdomar. Här finns dessutom en omfattande kulturmiljöavdelning, som främst koncentrerar sig på arkeologiska undersökningar och Byggnadsvård.

Aktiviteter
Xperiment-huset i Lokstallarna i södra Växjö är en spännande upplevelse för alla åldrar. Sedan det öppnades där har det blivit en succé. Här finns massor att uppleva och utforska, kurser, teater och dessutom spännande experiment som man får göra själv.

Växjö är staden i sjöriket där du kan leva hektiskt såväl som uppleva lugna naturupplevelser. I kommunen finns tvåhundra sjöar, och i många av dem finns gott om fisk. Fiskekort finns hos turistbyrån. Längs den ca 120 km långa Värendsleden finns också utmärkta förutsättningar för kanotister, både för de som föredrar kortare dagsturer och de riktiga fantasterna som paddlar hela sträckan. Längs med leden hittar du också naturcampingplatser och grillplatser.

Kultur & Sevärdheter
Inglinge Hög, fornlämningInglinge Hög, fornlämning
Inglinge Hög, en av Smålands största fornlämningar. Gravfältet är från yngre järnåldern, ca 400-1000 e. Kr. med högar, stensättningar och skeppssättningar.

På den största högen finns en rest sten och dekorerat stenklot.

Bergkvara slottsruin
Bergkvara ruin är ett gammalt herresäte uppfört på 1470-talet. Bergkvara är ett av de största gods som funnits i Norden. Omkring år 1500 hörde upp emot 1 500 gårdar till godset. Varav 400 gårdar bara i Värend.

Under Dacke-fejden rådde våldsamma strider vid Bergkvara. Huvudbyggnaden från ca 1780 är inramad av park, sjö och allé. Karta över tillåtna gångvägar finns vid allén.

Bergunda medeltida kyrka
Kyrkan byggdes förmodligen under slutet av 1100-talet som en romansk kyrka, då utan torn. Tornet byggdes någon gång under 1400-talet. Förändringarna har varit många under århundradenas lopp, både exteriört och interiört. 1825-26 byggdes kyrkan om exteriört till dess nuvarande utseende. Då tillkom också bl a herrskapsläktaren, som var avsedd för patronatsfamiljen på Bergkvara.

Drevs gamla kyrka
Välbevarad medeltidskyrka, byggd i romansk stil, har daterats till ca 1170 vilket gör den till en av de äldsta kyrkobyggnaderna i Småland.
Det lilla korfönstret är ursprungligt. Träskulpturerna av Madonnabilden samt Sankt Olof är från slutet av 1200-talet. Kalkmålningar från 1600-talet. Gudstjänster sommartid.

Domkyrkan i Växjö
Domkyrkan är uppförd på samma plats som S:t Sigfrid byggde sin träkyrka. De äldsta delarna är uppförda på 1100-talet. Kyrkan har ändrat utseende flera gånger under årens lopp p g a blixtnedslag och krig. 1995 återinvigdes kyrkan efter en inre restaurering. Vid denna renovering tillkom ett flertal nya konstverk.
I september invigdes glaskonstnären Bertil Valliens altarskåp i domkyrkan. Skapelsen är fem meter hög, färgstark och tillverkad i glas, bladguld och smide. Episoder ur såväl gamla som nya testamentet skildras i sandgjutet glas. Hopp, ljus och kärlek är budskapet som konstnären vill sprida.
Ingen handikapparkering inom 25 m från entren. Ingen automatisk dörröppnare vid entrédörren. Altarområdet är inte tillgängligt för rullstolsburna p.g.a trappor. Handikapptoaletten är för liten för rullstolsburna.

Smålands Museum Sveriges Glasmuseum
Sveriges äldsta länsmuseum öppnades i egen byggnad år 1885 i Växjö. Museets samlingar omfattar många olika föremål. Det särskilda myntkabinettet är samlingarnas äldsta del. I utställningar och magasin finns allt ifrån en glaskoja och operasångerskan Christina Nilssons smaragdsmycken till en vikingatida silverskatt och olika drakar. Varje år visas flera tillfälliga utställningar.
Museets permanenta utställningar: Svenskt glas under fem sekler. Minnenas vind - Kronobergarnas 1900-tal.
PÅ VÄG - i 1800-talets Kronoberg. Växjö myntkabinett.

Kronobergs slottsruin
Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kungen Kronoberg. Gustav Vasa lät bygga ut borgen till en stark befästning med många kanoner. Syftet var främst att ge kungamakten en befäst punkt i Småland för att förhindra fler uppror. Efterhand blev slottet emellertid en del av det nationella försvaret och belägrades av danskar vid några tillfällen. Med freden i Roskilde 1658 förlorade Kronoberg sin militära betydelse och fick fortsätta att förfalla.
Vid ruinen ligger Ryttmästaregårdens café samt hemmahamnen för Smålands museums ångbåt S/S Thor. Följ med på en fantastisk resa bland Helgasjöns öar.
Guidningar efter överenskommelse tel: 0705-104370


Linnéparken
Linnéparken delas in i tre olika delar, det formella kyrkorummet, den engelska parken med slingrande gångar och stora träd samt den nya delen med öppna gräsytor, lekytor och inslag av vatten. Den nya viadukten under järnvägen öppnar Linnéparken till Växjösjön och binder ihop grönstråken kring Växjösjön med parken och staden. Ett viktigt tema är Carl von Linné. I den mjukare delen överväger den försiktigt formade och inhemska växtligheten - det som även för Linné var "hemma". I den strama delen överväger den formade och exotiska växtligheten, för att anknyta till Linné är det "ute i världen".

Singoallas grotta
Under Hultaklint, vid Lädja norr om Berg, hittar man Singoallas grotta vid en bergskant som stupar lodrätt i en 20 m djup källsjö. Berget med en utsikt i tre väderstreck, upp till 5 mils räckvidd. Här utspelar sig det tragiska slutet i Victor Rydbergs roman om kärlekshistorien mellan riddaren Erland Månesköld och zigenarflickan Singoalla. Rydberg var själv i unga år informator på Bergs Herrgård och fascinerades av den romantiska belägna grottan.

Teleborgs slott
Söder om centrum, vid sjön Trummen, reser sig Teleborgs slott som en medeltida sagoborg, förebilden var tyska medeltidsslott. Slottet, som stod färdigt 1900, lät uppföras av greve Fredrik Bonde af Björnö som morgongåva till hustrun Anna Koskull. Slottet lanserades på 1920-30-talen som både flickpension och slottspensionat, efter greveparets död. Idag används slottet till konserter, representation, konferens och bröllop. Öppet för allmänheten vissa dagar. För info ring Vidéum AB 0470-723300.

Det finns betydligt mer att se och göra i Växjö än vad som presenteras här! Sök i google-fältet nertill!

Mat, Nöje & Shopping
Växjö är mer än inkörsporten till Glasriket, och här hittar du en kontinental shopping atmosfär. Här finns något i nöjesväg för alla. Diskotek, dansrestauranger och pubar med jazz, klassisk musik eller rock såväl som teater och opera.
Växjö har en berömd kammarorkester, Musica Vitae som består av 15 personer som kommer från olika länder världen över. De turnerar över hela Europa, och spelar en blandad repertoar av klassisk och modern musik.
Utmärkta jaktmarker har gott om villebråd och det småländska köket kan erbjuda älgstek, hare och rådjurssadel. Antingen du föredrar traditionell smålandsmat eller en mer internationell meny, finns det nog med restauranger att välja mellan i Växjö för att passa var och ens smak och plånbok.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida