Uppsala
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Uppland
Uppsala
Spa & relaxanläggn
Turistbyråer

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Uppsala
DomkyrkanSök upp platser där författare, konstnärer och vetenskapsmän låtit sig inspireras i hundratals år. Sedan tusen år tillbaka har Uppsala varit Svea rikes centrum. Besök historiska platser och modern forskningsmiljö.
Uppsala är idag Sveriges fjärde största stad med cirka 180 000 invånare, fortfarande en storstad med en småstads charm. Allt ligger nära. De anrika kvarteren rymmer många kända personers historia. Här kan du även finna tasspår efter en viss katt...

Historia
Uppsala stad i Uppland och residensstad för Uppsala län. Uppsala är ärkebiskopssäte sedan 1164 och stiftsstad för Uppsala stift samt Nordens äldsta universitetsstad. Stadsprivilegier som en uppstad är från 1497, men orten är väsentligt äldre särskilt Gamla Uppsala. Uppsala är Sveriges fjärde största tätort med 128 409 invånare (2005).

Dagens Uppsala hette tidigare Östra Aros, och det nuvarande Gamla Uppsala hette då Uppsala (Up?ala, Ubsala, med flera stavningar). Mälarfjärden Ekoln sträckte sig vid den här tiden fram till Östra Aros, som var Uppsalas hamn. Dåvarande Västra Aros har behållit sitt namn, det vill säga Västerås. Uppsala nämndes som central kultplats inom asatro på svenskt område av bland annat Adam av Bremen. Östra Aros kom sedan att ta över namnet Uppsala i samband med att ärkestiftet flyttades. Vattenvägarna via Stäket och Ekoln från Mälaren norrut gjorde tidigt platsen till knutpunkt för handel med framförallt pälsvaror från skogsområden norrut och inåt landet. Uppsala domkyrka invigdes år 1435.

Centralstation UppsalaDen 6 april 1520 inträffade långfredagsslaget, troligen ett av de blodigaste slagen som någonsin inträffat i uppsalatrakten. Här drabbade kungstrogna (Kristian II) samman med en svensk bondehär som var anhängare till Sten Sture den yngre och de flesta stupade var svenskar.

År 1593 hölls Uppsala möte, vid vilket Augsburgska bekännelsen antogs för kyrkan i Sverige. Uppsala möte var ett viktigt steg i reformationen i Sverige.

I maj 1702 totalförstördes nästan hela stadens innerkärna vid en brand, bland annat ödelades delar av domkyrkan. Ett antal storbränder efter 1980 har inträffat: restaurang Flustret, Centralbadet, torvladan (kommunala värmeverkets torvlager), saluhallen (2002) och kvarteret Gerd (2004). Bland dessa har Flustret, Centralbadet och saluhallen återuppbyggts.

Mat och dryck
Uppland erbjuder ett varierat utbud av restauranger och caféer. Bjud till fest för vännerna i herrgårdsmiljö eller fika i lugn och ro i en fiskebod i Öregrund. För den festsugne finns det mängder av pubar och krogar i såväl stadsmiljö som på landsbygden.

Flera hotell erbjuder paket där mat, boende och aktiviteter ingår.

Evenemang
I Uppland är det lätt att vara spontan, allt ligger ju så nära. Här finns många spännande evenemang för alla smakriktningar. Utbudet av teater, konserter och utställningar är rikt. Stora sportevenemang och festivaler lockar tusentals besökare varje år.

Välj din favorit i Uppland bland Eldfesten, Fallens Dag, Operagala, Mickelsmässmarknad, Badortsdagar och Äppelmarknad och mycket mera.

Ett smakprov av evenemangsstaden Uppsala
I Uppsala sprudlar det av aktiviteter för gammal och ung. Här visas ett urval av de stora evenemangen, sök själv bland hundratals evenemang för att hitta din favorit!

Valborg i Uppsala
Sista april samlas omkring 100 000 personer i Uppsala för att fira valborg. Glada människor, musik, forsränning och körsång är bara ett urval av allt som händer.

På kvällen kan du njuta av vårsånger vid Gunillaklockan eller värma dig vid en sprakande vårkase i Gamla Uppsala.

Reggaefestivalen
Skandinaviens största reggaefestival med härliga rytmer som lockar inbitna reggaefans men även gäster med ett allmänt musikintresse.

Artister från hela världen - och inte minst från Kingston, Jamaica - bjuds in. Festivalen äger rum i augusti på KAP-området med naturskön gångväg in till Uppsala centrum.

Uppsala Julmarknad
Den första adventshelgen bjuder Uppsala på myllrande julmarknad mitt i kulturkvarteren med rykande glögg och levande djur. I Uppsala domkyrka, Nordens största katedral, inleds första advent med massor av musik och ljus. I butikskvarteren sjuder det av julhandel, musikprogram och uppträdanden.

Boende
Välj själv bland slott och camping.
I Uppland bor du ståndsmässigt oavsett om du väljer att hyra stuga eller slottsgemak. Här kan du få vidsträckt utsikt över havet men också avskildhet i en solgnistrande glänta.

Spa- och relaxanläggningar
Unna dig lite avkoppling! Flera anläggningar i Uppland erbjuder spa.
Spa- och relaxanläggningar -->

Shopping
Var du än befinner dig i Uppsala så har du nära till allt. På gågatan i centrum finns gallerior, caféer, restauranger och butiker.
Det är också nära till Fyrisån, som i över tusen år varit viktig för staden. Strosa längs med ån och slå dig ner vid någon uteservering eller bänk i det vackra årummet.

På helgfria vardagar har de flesta affärer i city öppet kl. 10-19, lördagar kl. 10-17 och söndagar kl. 12-16.
Utanför centrum finns det också gott om köpcentrum med goda shoppingmöjligheter. Ett urval köpcentrum och gallerior i Uppsala

Affärshuset Kvarnen www.affarshusetkvarnen.se
Draget hus och hem www.draget.info
Forumgallerian forumgallerian.se
Galleria Dragarbrunn www.galleriadragarbrunn.se
Gränby www.graenbycentrum.se
S:t Per www.stper.se
Svavagallerian www.svava.se

Sevärdheter
Carl von Linnés professorshem
Carl von Linnés professorshem 1743-1778, en kulturhistorisk pärla beläget i Linnéträdgården. Linnés hem är idag museum och visar den världsberömde botanistens vetenskapliga gärning med utställningar i bibliotek, skrivkammare och naturaliekabinett. Det stämningsfulla 1700-talshuset är också möblerat med i huvudsak originalföremål - kläder, textilier, porslin och möbler - som berättar om livet hemma hos familjen Linné.

Boglösa Hällristningsgård
I Boglösa socken finns ett av Sveriges mest intressanta hällristningsområden. Ristningar är från bronsåldern (1700-500 f Kr) och kan ses i Rickeby, Hemsta och Boglösa byar. Figurrikedomen är stor med bland annat skepp, människor, solhjul och djur. Här finns Brandskogsskeppet, en av landets märkligaste hällristningar. En utställning visas i Hällristningsgården vid Boglösa kyrka. Följ vägvisare till de mest sevärda hällristningarna.

Forsmarks bruk
År 1570 grundades här ett järnbruk med tre masugnar. Det förpantades 1613 till änkedrottning Christina och övergick 1646 i släkten de Besches ägo. Vallonbruket brändes ned av ryssar 1719 men återuppbyggdes. Den nuvarande bruksherrgården i tidig gustaviansk stil stod färdig 1774. Bebyggelsen längs bruksgatan uppfördes under 1700-talet. Med kunnig guide i täten gör vi en resa i historien, genom krig och fred, från 1500-tal till nutid. Du besöker bl.a. herrgården. Kanske avslutar ni besöket med en picknick i Engelska parken. Visningen tar ca 1 h 45 min.

Färnebofjärdens nationalpark
Nationalparken bildades 1998 och omfattar 10 100 ha, varav 4 110 ha vattenområde. Färnebofjärden är landets 26:e nationalpark. Rikt fågelliv samt speciella miljöer som älvängar, översvämningsmark, gammelskog och forsar. Utsiktstorn i Skekarsbo strax norr om Tärnsjö. Karta över nationalparken finns att hämta i Naturum i Gysinge, norr om Dalälven.

Gamla UppsalaGamla Uppsala
Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet. Platsen har en mytomspunnen historia. Sägnerna talar om mäktiga sveakungar med härstamning från guden Frö, om gyllene hednatempel, om människooffer och stora blotfester. Idag är området ett populärt utflyktsmål. Här ligger också Gamla Uppsala museum, restaurang Odinsborg och friluftsmuseet Disagården.

Grönsöö slott
Slottet är ett av landets få levande och bebodda kulturmiljöer med bl.a. ett sammanhållet inventarium av möbler och konstföremål. Parken har en i Sverige unik parkhistoria. Slottet är byggt 1611 av riksrådet Johan Skytte. Det hålls visningar i slottet och parken. Här finns en slottsbutik, servering i gårdens gamla brännvinsbränneri och årliga temautställningar i vagnsstallet. OBS! Begränsat antal visningar. Man kan även boka visningar av slottsparken, kinesiska lusthuset, blomstergården och av det medeltida Utöhus.

Lövstabruk
Redan på 1500-talet fanns det ett järnbruk här. I början av 1600-talet anlades ett stångjärnsbruk. 1643 blev Louis de Geer ensam ägare. Efter rysshärjningarna 1719 återuppbyggdes vallonbruket. Leufsta Bruks kyrka med den berömda Cahman-orgeln, blev färdig på 1720-talet i karolinsk barockstil. Herrgård, bruksmiljö, mälteri och vagnssamling visas med guide. Konstutställningar, konserter och barnaktiviteter sommartid eller vid bokning. En natur- och industristig börjar vid Lövstabruks gamla sädesmagasin. Längs stigen finns information om djur, natur och industrihistoria. Tipsrunda för barn och vuxna (2 km).

Skoklosters slott
Ett av Europas mest välbevarade 1600-talsslott. Här finns stora samlingar av vapen, verktyg, textilier, möbler, konst och böcker. Visningar, barnverkstad, museibutik, programverksamhet och slottscafé. Park med stora gräsytor, planterad lindallé från början av 1680-talet.

Åbergs Museum
Ett annorlunda museum i Bålsta. Här visas Lasse Åbergs samling av serieoriginal och serieinspirerad konst av hög internationell klass, t.ex. Andy Warhol, Picasso och Roy Lichtenstein, tillsammans med en av världens bästa samlingar av Disneyföremål från tiden 1928-1938. Förutom konsthall finns här även servering, museibutik och Trazans djungelkoja för barnen.

Uppsala domkyrka
Skandinaviens största och högsta kyrka, påbörjad omkring 1270 och invigd 1435. Svenska kyrkans rikshelgedom. Erik den heliges skrin, predikstol från barocken, moderna väggtextilier. Gravkyrka för bland andra Gustav Vasa och Johan III, Carl von Linné, Olof Rudbeck, Nathan Söderblom. Skattkammaren med guld, juveler och textilier i världsklass. Butik och information. Katedralkafé. Begränsat tillträde för andra än deltagarna när viss verksamhet pågår.

Örbyhus slott
Tornborgen uppfördes av Gustav Vasas farfar. 1548 kom slottet i Gustav Vasas ägo och förvandlades till riksfäste i norra Uppland, med vallar, gravar och en hög stenmur runt tornet. Här åt Erik XIV den ödesdigra ärtsoppan i februari 1577. Hans fängelse samt vagnsmuseet i Spannstallet visas för besökare. Konserter och utställning i orangeriet. Intill parken finns café och restaurang, Örbyhus Golfklubb samt en fin slottsträdgård med ekologiskt odlade köksväxter och andra plantor.

Öregrunds skärgård
Unik skärgårdsmiljö i norra Roslagen där du kan besöka Örskär, Gräsö, Rävsten, Helsingen, Sladdarön, Söderön, Raggarö och Tvärnö m.fl. öar. Båt- och fisketurer, äventyr, guidade turer, kanot- och kajakuthyrning, cykelpaket, gårdsprodukter, mat och kaffe, camping, vandrarhem och stugor att hyra. Evenemang avlöser varandra under sommarmånaderna. Kontakta de lokala turistbyråerna för mer information. Se även www.graso.nu

Österbybruk
Det näst största vallonbruket i Uppland. Redan under Gustav Vasas tid fanns här masugn och hamrar. Vallonsmedjan byggdes på 1600-talet av yrkesmän som invandrade från Vallonien. Herrgården med flyglar är från 1760-talet liksom parken och delar av bruksgatans bebyggelse. Bruno Liljefors ateljé med verk av Liljefors och stengods av makarna Trillers är öppen sommartid. Wärdshuset Gammel Tammen i Herrgårdsflygeln erbjuder mat, logi och konferensmöjligheter.

Universitetsparken UppsalaAktiviteter
- Skridskor, fiske, golf eller gokart och mycket mer än så! Gillar du vatten? Inne, ute, fruset eller flytande? Är du i Uppland så har du hittat rätt! Sandstränder, klippor, åar, forsar, inom- och utomhusbad gör Uppland till ett bad- och båtvänligt område. Följ med Lennakatten (Ett lok) på en utflykt till naturen.

Naturupplevelser i Uppland
Var du än befinner dig Uppland är det alltid nära till naturupplevelser. Bege dig ut i naturen och upptäck vad Uppland har att erbjuda.

Naturområden
Uppland kan även erbjuda orörd natur. Här finner du bland annat naturreservat, vandringsleder och friluftsområden.

Kanotleder
I Uppland finns flera kanotleder som passar både nybörjare och erfarna kanotister.

Fiske
Är du intresserad av fiske? Uppland erbjuder en mängd fina fiskevatten.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida