Strömstad
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Strömstad
Koster

Boende
Hotell
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strömstad
Välkommen till Sveriges västligaste utpost där den örika Kosterskärgården breder ut sig i det salta västerhavet. Skapa ett minne genom upplevelsen av en sevärdhet. I Strömstads kommun finns en rad intressanta sevärdheter att besöka och dessutom är möjligheten till egna upptäckter stor. Låt dig lockas av utbudet!
Att låta sig fångas och uppslukas i en aktivitet är något av det mest befriande man kan göra. Oavsett om man befinner sig mitt uppe i löpartävlingen Strömstadsmilen, i golfsvingen eller lugnt paddlande i en kajak finns en möjlighet att helt fokusera på det man gör.

Koster
I havet utanför Strömstad breder skärgården ut sig, granitgåa öar, salt hav och måsskrik. Här ligger de natursköna Kosteröarna, Sveriges mest västliga öar med bofast befolkning.
Sommartid förvandlas öarna till en semesterort. Befolkningen ökar från ca 300 personer till omkring 6000-8000.

Kosteröarna, med huvudöarna Nordkoster och Sydkoster i norra Bohusläns skärgård, är Sveriges i särklass mest artrika havsområde med en fantastisk och mångskiftande kustnatur. Kosterhavsområdet i Skagerrack är västkustens vackraste pärla med sina hundratals holmar och skär i arkipelagen, två dubbelfyrar på Ursholmen och Koster. Läs mer om Koster....

Aktiviteter
Att låta sig fångas och uppslukas i en aktivitet är något av det mest befriande man kan göra. Oavsett om man befinner sig mitt uppe i löpartävlingen Strömstadsmilen, i golfsvingen eller lugnt paddlande i en kajak finns en möjlighet att helt fokusera på det man gör. I Strömstad finns alla tänkbara aktiviteter att upptäcka, hänge sig åt, och sedan längta efter att få återuppleva. Ta chansen och fokusera på ögonblicket, glöm allt annat och ta med dig känslan hem.


Hummerfiske 2008
Nu är det snart dags igen för höstens mest spännande aktivitet, hummerfisket! Årets premiär infaller kl. 07.00 den 22 september.

Det sägs att hummerfisket på västkusten är som älgjakten för skogsbönderna och det ligger mycket sanning i det. ”Havets svarta guld” är hårdvaluta och kustbor har i generationer ägnat hösten åt ibland riskfyllda hummerfisketurer. Förberedelserna börjar långt innan med makrillfiske, saltning, blötläggning av ”tenner” och visst måste man vara ledig från jobbet minst en vecka!
Idag är det många som åker på hummerfiske som kick-off med jobb eller kompisgäng som en spännande och exotisk naturupplevelse.
Strömstad & Koster erbjuder en mängd aktiviteter och paket kring hummerfisket:

Kultur & Sevärdheter
I Strömstads kommun finns en rad intressanta sevärdheter att besöka och dessutom är möjligheten till egna upptäckter stor. Låt dig lockas av utbudet!
Många av öarna i skärgården är naturreservat och på dessa finns möjligheten till fina vandringar i unika miljöer. Det finns dessutom ett intressant naturreservat för den fågelintresserade vid Strömsvattnet.

För den historiskt intresserade finns en mängd fornminnen från olika tidsepoker att besöka. Många av dessa har hög tillgänglighet och informativa skyltar tack vare Eko-museum Gränsland.

Svinesundsbroarna
Idag är Svinesundsbroarna över fjorden en av världens vackraste gränsövergångar. Utsikten från broarna är magnifik liksom utförandet i granit från trakten av den gamla bron och den smärta brobågen på den nya bron.

Blomsholms skeppssättning
Runt herrgården Blomsholm ligger ett fornlämningsområde av riksintresse och därmed kanske Bohusläns mest spännande förhistoriska miljö.
Här finns järnålderns vardagsliv mitt bland moderna kommunikationer och senare tiders bebyggelse. Imponerande gravfält och mäktiga gravhögar, en av landets största domarringar och Sveriges tredje största skeppssättning.
En vandringsled går genom området och via informationsskyltar kan du ta del av järnålderns landskap och människor.

Säteriet har anor från 1620-talet medan herrgårdens huvudbyggnad uppfördes omkring år 1710. Under 1940-talet hade gården 38 anställda och i stallet på andra sidan vägen, i en byggnad med spetsigt tak, stod 32 arbetshästar. Idag är Blomsholm Bohusläns största jordbruksfastighet med spannmålsodling, smågrisproduktion och skogsbruk som viktigaste inkomstkällor.

I statarlängan, uppförd 1899 och renoverad i början av 1990-talet, finns sommartid kafé och utställningar om Blomsholms historia och de uppseendeväckande förhistoriska lämningarna på gårdens ägor. I statarlängan bodde tidigare fyra familjer i var sin lägenhet, bestående av 1 rum och kök.

Stadshuset
Strömstads märkligaste byggnad är en pampig koloss i jugendstil, uppförd 1915-1917. Donerad av grosshandlaren Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren, vars far var guldsmed i Strömstad.
Rådhuset är Cavalli-Holmgrens minnesmärke över sina föräldrar, uppbyggt efter fyra datum i föräldrarnas liv. (T ex kan antalet fönster och dörrar i första våning anses bilda faderns födelsedatum)

Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren, fadern var guldsmedsmästare i Strömstad och kallades ”Guldtuppen”. Adolf Fredrik var ende sonen och kallades därför ”Guldtuppens son”.
Donatorn ställde mycket detaljerade villkor för hur och var huset skulle byggas.
Han krävde också att förutom rådhusrätt, drätselkammare, stadsfullmäktige och polis huset skulle inrymma: sparbank, post, systembolag, museum samt lägenheter som kunde ge staden hyresinkomster.
Sommartid erbjuds guidningar i det egendomliga huset för allmänheten och övriga året guidning för grupp.
I dag disponerar kommunens olika förvaltningar hela byggnaden.

Mat & Nöje
De berömda räkorna är inte den enda kulinariska upplevelsen i Strömstad. Fast det är klart - färskare fisk och skaldjur är svårt att hitta. Ett alternativ är att fånga måltiden själv. Som åretruntstad erbjuder Strömstad annars ett rikt utbud av restauranger och pubar med eller utan underhållning som tilltugg. Här finns havets alla läckerheter tillagade enligt konstens alla regler.

Boende
I Strömstad finns det goda möjligheter att välja boende efter behov och plånbok - men tänk på att vara ute i god tid. Det blir fort fullbokat. Här finns en mängd campingplatser flera vandrarhem samt gästhamnar, stugor och konferenshotell. Till boende....

Shopping
I Strömstads kommun hittar du ett butiksutbud med stor variation och bredd. Centrala Strömstad, Nordby Shoppingcenter och Svinesunds Handelsområde gör Strömstad till paradis för den köpsugne.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!


Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida