Lund
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Lund
Museer

Vädret
Stadskarta

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Lund
Lund ligger i den sydvästra delen av Sverige och är en medelstor stad med 78500 invånare. Det är en kontrasternas stad där den gamla stadskärnan på runt 1000 år samsas med moderna byggnader och internationellt kända företag såsom Sony Ericsson, Tetra Pak och AstraZeneca.

Lund är en mycket gammal stad. Staden sattes på kartan i början av 1100-talet då man tilldelades en biskop. Domkyrkan byggdes och staden blomstrade upp till ett kyrkligt centrum. Kyrkan dominerar stadsbilden även idag, 1000 år senare.

Lund och Skåne var danskt fram till 1658 då Sverige vann landskapet i Roskildefreden. Det betydde dock inte att krigen och slagen var förbi. Skåningarna kämpade vidare och 1676 stod det blodiga slaget vid Lund. Slaget bekräftade Sverige som härskare över Skåneland.

1668 grundades Lunds universitet, det andra i Sverige, och Lund blev ett högt ansett bildningscentrum. Lunds universitet hyser idag 42000 studenter och är Nordens största akademiska centra.

Historia
Den tusenåriga staden
Lunds nedtecknade historia sträcker sig bakåt till slutet av 900-talet, då staden grundades av den danske kungen Sven Tveskägg. Med sin mer än tusenåriga historia är Lund en av de äldsta städerna i Sverige. Då var dock Skåne danskt och skulle förbli i över 600 hundra år. Lund fick tidigt ett mäktigt myntverk och blev med sina 27 kyrkor och kloster, en betydande läro-och kyrkostad redan under medeltiden.

Då domkyrkan invigdes 1145 hade Lund varit biskopssäte i fyrtio år och var nu det kyrkliga maktcentrat i hela Norden. Parallellt växte sig staden allt starkare som handelsplats och som viktigt politiskt och kulturellt centra. När reformationen drog fram 1536 revs de flesta kloster och kyrkor och stadsglansen falnade västentligt.

År 1658 blev Skåne svenskt vid freden i Roskilde. Dock var oroligheterna inte över. Tjugo år senare gjorde danskarna ett sista försök att återta Skåne. Karl XII:s sargade krigshär segrade till slut, men slaget vid Lund 1678 slutade i katastrofala dödssiffror och delar av staden brändes.

Även idag kan man se tydliga spår av den danska tidens stadsplanering, inte minst då innerstadens gator till stora delar följer det medetida gatunätet vilket bands samman innanför en sexkantig fästningsvall. En liten bit av denna vall finns kvar vid Södertull. Besök gärna museet Kulturen om du vill veta mer om Lunds historia och de arkeologiska utgrävningar som skett i och omkring Lund.

Förutom Domkyrkan finns många andra byggnader från medeltiden och renässanstiden kvar. Krognoshuset som ligger mitt på Mårtenstorget och Liberiet intill Domkyrkan tillhör de äldsta. Kungshuset från 1579 ligger mitt i parken Lundagård och var residens åt kung Fredrik II vid besök i Lund, men skänktes senare till Universitetet.

Kultur & Sevärdheter
Är man kulturellt intresserad har Lund mycket att ge. Man kan bege sig till något av stadens museum eller ta en promenad i Lunds gamla delar med anor från medeltiden.

Lund är en tusenårig stad fylld av historiska miljöer och hus. Upptäck Lunds museer med fina samlingar av historiska föremål och växlande utställningar! Kulturen,världens näst äldsta friluftsmuseum, finns i Lund.

Botaniska trädgården
Det har funnits botaniska trädgårdar på olika platser i Lund sedan 1600-talet. Idag ligger den vid Östra Vallgatan och har gjort så sedan 1865. Här kan man besöka flertalet klimatzoner och njuta av cirka 7000 olika växtarter.

Lunds Domkyrka
Domkyrkan i Lund, helgad åt S:t Laurentius började troligen byggas år 1085 och var under stora delar av medeltiden säte för Europas största ärkebiskopsdöme.
Domkyrkan är Nordens äldsta Metropolitankyrka och den äldsta bevarade delen av Domkyrkan anses vara Nordens främsta romanska byggnadsverk men dess mäktiga, karaktäristiska dubbeltorn - i folkmun kallade ”Lunna Pågar” - är ett resultat av Helgo Zettervalls genomgripande restaurering 1868-1880.

Kryptan, som är den äldsta delen, påbörjades 1080-talet, och röjer influenser från Normandie och södra England.

Idag är Domkyrkan ett av Sveriges mest välbesökta turistmål. De i särklass populäraste sevärdheterna är Jätten Finn i Kryptan och det stora astronomiska uret, Horologium mirabile Lundense, som spelar två gånger om dagen.

Sydöst om Domkyrkan ligger en gotisk tegelbyggnad. Den kallas Liberiet och byggdes på 1400-talet som biblioteksbyggnad åt domkapitlet.

Guidade visningar för grupper kan bokas på både svenska och engelska på telefon: 046-35 88 80. Mer information om Lunds Domkyrka finns på Lunds Domkyrkas hemsida.:www.lundsdomkyrka.org

Kulturen
Kulturen är ett centralt beläget friluftsmuseum, grundat 1882, där man kan strosa runt bland ett trettiotal historiska byggnader. Det finns även inomhusutställningar, både permanenta och tillfälliga.

Lunds konsthall
För konstintresserade är Lunds konsthall ett måste. Här samsas konstnärer och artister i en inspirerande och fräsch miljö mitt i stan.

Lunds stadskärna
Om man vill uppleva Lunds vackraste och charmigaste delar ska man promenera i den gamla stadskärnan med slingrande gränder och sina låga, färggranna hus. Den gamla staden finner man i kvarteren bakom domkyrkan och Lundagård.

Skissernas museum
Vill du veta hur våra kända konstverk blev till så ska du bege dig till Skissernas museum. Här kan man följa konstverk från konstnärens första skiss till fulländat verk.
Skissernas museum

Aktiviteter
Lek och ha kul på Skattkammarön!
Skattkammarön är ett inomhuslekland fullt med aktiviteter och äventyr för barn mellan 1 och 12 år. I Skattkammaröns spännande lekland förflyttas du och dina barn på ett ögonblick till Kapten Kids fantastiska piratö i Söderhavet där solen alltid skiner. Bland palmer och pirater finns lekaktiviteter som klättervägg, hoppborg, hinderbana, bungy-jump, lekhage för de allra minsta och mycket mer.

Parker och naturområden i Lund
Upptäck de många fina grönområden som Lunds kommun har att erbjuda! Kring staden finns flera fina områden att promenera runt i - från Höje ås dalgång i söder till Nöbbelövs mosse i norr.

Om du är cykelburen kan du via Hardebergaspåret eller Linero/Arendala ta dig österut mot alla de fina naturreservat som finns på Romeleåsen.

Om bussen eller bilen används kan det mer avlägsna Krankesjön med dess rika fågelliv och Häckebergaområdet med sina stora skogar nås på c:a 30 min.

Använd dig gärna av Naturbussen för att ta dig ut i naturen - för mer info gå in på Lärande naturs hemsida.

Skåneleden
Skåneleden är indelad i fyra delleder som sitter ihop ett gemensamt ledsystem. Att vandra längs Skåneleden är spännande och ger dig en chans att verkligen uppleva den otroliga mångfald av natur och kulturupplevelser som Skåne har att erbjuda. För mer information om Skåneleden, besök deras hemsida: www.skaneleden.se

Friluftsliv
I de östra kommundelarna finns rika möjligheter till naturupplevelser. Dalby Hage, Kungsmarken och Billebjer är några av de områden som är väl värda ett besök.
Men även inne i centrala Lund finns härliga grönområden såsom t ex Stadsparken, S:t Lars området och S:t Hans backar.

För den fiskeintresserade finns t.ex Rögle dammar, Höje å, Kävlingeån och Vombsjön. För den som vill motionera i naturen finns Skryllegården med väl utbygda motionsspår

Mat & Dryck
Det är inte svårt att hitta någonstans att äta i Lund. Staden är full av caféer och restauranger i alla prisklasser. Man kan ta sig en lunch på det anrika Grand Hotel, med sin imponerande gästlista (här var till exempel författarna Fritiof Nilsson Piraten och Frans G Bengtsson kända gäster), eller så går man till det lilla fiket där man hittar baguetter och kaffe latte.
Ska man göra Lund kan ett besök på Conditori Lundagård vara en trevlig paus. Det är klassiskt konditori som ligger ett stenkast från domkyrkan på Kyrkogatan. Här kan man uppleva en traditionell fika med kaffe och kaka i trivsam miljö. Eller varför inte besöka Saluhallen vid Mårtenstorget och smaka på Lunds stolthet, Lundaknaken, en kryddig och mycket delikat korv som enligt tradition ska ätas med senap, inget annat. Miljön kanske inte är så avkopplande, men korven desto godare!

Nöje
Lund har en del att erbjuda om man vill bege sig ut på kvällen. Det finns en stor musikscen, flera biografer, mängder av fik och restauranger samt några nattklubbar.

Nattlivet i stan domineras av pubar och krogar. Vill man roa sig i irländsk miljö kan man gå till Bishop Arms eller John Bull. Föredrar man en modernare är det ställena kring stortorget och Mårtenstorget som gäller. Vill man dansa går man till Sargasso.

Lund har två biografer; SF och Kino. SF visar de flesta stora filmer medan Kino erbjuder en något smalare filmupplevelse och inte Hollywoodproduktioner.

Är man ute efter att titta på något band ska man bege sig till Mejeriet.

Shopping
I Lund är shoppingen koncentrerad till gatorna kring Stortorget. Lilla Fiskaregatan och Klostergatan är de två störta shoppinggatorna. Här hittar man allt möjligt och lite till. Det finns även en del butiker vid Centralstationen och Mårtenstorget.
Staden har en bra blandning av butiker. Här hittar man inte bara de vanliga affärskedjorna och utan även en del mindre, lokala affärer. Till butiker som berör lundabons hjärta hör bland annat bokhandeln, Gleerups, som ligger i på hörnan i korsningen Lilla Fiskaregatan och Stortorget, Widerbergs kött på Sankt Petri Kyrkogata samt chokladbutiken Hovby nr 9 inne i gränden på Stora Gråbrödersgatan.

Regnar det, eller om man inte orkar gå så långt, kan man ta bil eller buss till köpcentret Nova, som ligger vid den västra infarten.

Boende
Att hitta boende i Lund är förhållandevis enkelt. Hotellutbudet är stort och standarden hög. Däremot är det relativt dyrt. Ett billigare alternativ är att övernatta på vandrarhemmet Tåget, en enklare lösning med mycket centralt läge. Sommartid går det även utmärkt att campa.


Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida