Lidingö
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Lidingö

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Lidingö
MillesgårdenFemton minuters resväg från Stockholms centrum och en knapp kilometer från fastlandet ligger Lidingö - den gröna ön vid storstadens sida. Lidingö med sina drygt 41 000 invånare är en medelstor stad och en omtyckt bostadsort. Här finns stora grönområden som ger rika möjligheter till friluftsliv och rekreation.
Välkommen att upptäcka Lidingö!

Historia
Lidingö är en gammal kulturbygd. Gravfält från järnåldern och runristningar från vikingatiden vittnar om att ön varit bebodd sedan 600-talet.
Under nära 300 år ingick Lidingö i Djursholms gods som ägdes av ätten Banér. År 1774 skiljdes ön från Djursholm och de 25 gårdarna såldes till välbärgade ämbetsmän och borgare i Stockholm.

Från mitten av 1800-talet lockades en ökande skara sommargäster till ön. Flera stora sommarvillor från sekelskiftet finns ännu kvar. Sekelskiftets Lidingö förändrades när AB Lidingö Villastad grundades år 1906. Befolkningen nästan tredubblades under 1900-talets första decennium och ön förvandlades från bondesamhälle till en modern stockholmsförstad.

Röstberättigade lidingöbor beslutade år 1909 att Lidingö skulle få självbestämmande och året därpå blev Lidingö en köping. År 1926 fick ön sina stadsrättigheter och med detta följde rätten till eget vapen.Vapnets motiv, det seglande vikingaskeppet, kommer från en historisk teori om att Lidingö en gång var samlingsplats för vikingar inför deras resor österut.
Kommunikationerna till och från Lidingö förbättrades i och med tillkomsten av bron mellan Ropsten och Torsvik 1925. Nya Lidingöbron invigdes 1971.

 

Gästhamn
På Bosö båtklubb finns tio gästplatser med dusch och toalett för 75 kronor per dygn. Och Käppala båtklubb har i sin tur tre gästplatser. Avgiften här är 50 kronor per dygn den första veckan och därefter 100 kronor per dygn.

Fritidsaktiviteter
På Lidingö finns goda möjligheter till friluftsliv och aktiviteter året om. Var man än befinner sig är ängar, skogar och vatten aldrig långt borta.
På södra delen av ön, längs stranden till lilla Värtan, ligger Kappsta naturreservat. Förutom den tilltalande naturen är kappsta ett eldorado för botaniskt intresserade.

De natursköna markerna kring Långängen, som har präglats av det månghundraåriga åkerbruket, Elfvikslandets jordbrukslandskap och Kottlasjön, ingår i Långängens naturreservat. Har finns bland annat motionsspår, vandrings- och stavgångsleder. I området finns också fågelkärr för ornitologiskt intresserade.

 

Lidingöloppet
Lidingöloppet är världens största terränglopp och noterat i Guinness Rekordbok. Det första Lidingöloppet arrangerades 1965. Uppemot 30 000 deltagare anmäler sig varje år till Lidingöloppet som äger rum sista helgen i september. Sträckan är 30 km lång. Förutom Lidingöloppet ingår även Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet, Lidingö Tjejlopp och Lidingöstafetten. Det finns ett 30-tal individuella klasser att välja på, för tjejer och killar, damer och herrar.

Lidingö museumLidingö Runt
Kappseglingen Lidingö Runt äger rum den andra helgen i maj varje år. I år, 2008, går tävlingen av stapeln den 10 maj.
Regattan, som arrangeras av Lidingö segelsällskap, har hög status bland seglare. Som åskådare kan man från land njuta av vita segel mot blått hav från starten nedanför Foresta hotell & konferens till målet vid Torsviks fyr.
Som mest har 700 båtar varit med i tävlingen. Det var 1981. I dag ligger deltagarantalet på runt 450 båtar.

Sevärdheter
Lidingös mest berömda turistmål är Millesgården, skulptören Carl Milles hem och ateljé. Raoul Wallenberg, den kände diplomaten, har sina rötter på ön och en rad minnesmärken påminner om honom.
På Elfvikslandet ligger den kulturhistoriskt intressanta Elfviks gård med anknytning till Bellman. Ett annat populärt utflyktsmål är Långängens gård med servering i 1700-talsmiljö.

Elfviks gård
Längst ut på den nordöstra delen av Lidingö ligger Elfviks gård som sedan 1946 ägs av Lidingö stad. Här bedrivs fortfarande ett levande jordbruk i stadens regi, en unik företeelse så nära storstaden. Bondgården är öppen för allmänheten och är en populär utflyktsplats för förskolor, skolor och fritidshem.
Gården har en egen djurbesättning som består av får och kor. Dessutom hyr man ut stallplatser till ett 30-tal hästar.
Jordbruket omfattar också vall- och spannmålsodling. Övrig mark används som betesmark för gårdens djur samt åt de inhyrda hästarna.

Hembygdsföreningen anordnar årligen "Bellmansfesten" på gården. Och i september varje år är det dags för Elfviksdagen, som arrangeras av Föreningen Elfviks gård tillsammans med gårdens enhetschef. Elfviks gård förvärvades år 1775 av den förmögne Petter Widman, som året därpå uppförde en vacker karaktärsbyggnad på platsen. Skalden Carl Michael Bellman besökte flitigt Elfvik och komponerade visan "Glada bygd så täckt belägen", ofta kallad Lidingösången. Gården, som sedan 1946 ägs av Lidingö stad, är ett levande jordbruk.

Fjäderholmarna
Fjäderholmarna, som består av de fyra öarna Fjäderholmen, Ängsholmen, Libertas och Rövarns holme, kallas ibland Stockholms närmaste skärgårdsöar. De bildar en lummig oas just i brytningspunkten mellan Djurgården, Nacka och Lidingö.
Fjäderholmarna är ett mycket populärt utflyktsmål både bland stadens invånare och turister. På ön finns matställen, museum, teater och hantverkskvarter. Möjlighet finns även till guidade turer samt konferenser. Båtfolket kan nyttja öns gästhamn.

Flöjtspelande ängel
Carl Milles staty Flöjtspelande ängel vakar över infarten till Lidingö. Statyn står strategiskt placerad vid Lidingöbrons fäste. Den flygande ängeln har till uppdrag att rapportera människornas goda gärningar till himlen. Under tiden i Amerika blev flygande änglar ett populärt motiv för Milles. De förekommer i flera varianter och kom att placeras på olika platser i Amerika och Europa. Flera har ställts upp på Millesgårdens nedre terrass. Den ängel som möter oss på Torsviksberget är en kopia som är utvald av Rolf Milles och Lidingö Hembygdsförening. Statyn uppfördes 1997.

Lidingö kyrka
Lidingö kyrka är belägen på en höjd längst inne i Kyrkviken. Kyrkan ligger troligen på den plats där ett litet träkapell, ägnat S:ta Anna, legat under medeltiden. I gamla handlingar står att Lidingö kyrka byggdes ånyo år 1623. Kyrkobygget bekostades av slottsherren till Djursholm och Lidingö, riksrådet Svante Gustafsson Banér och hans maka Ebba Grip. Väggmålningarna i kyrkan är delvis från den tiden.
Klocktornet över entrégaveln sattes upp 1817 genom en gåva från ägaren till Elfvik, industrimannen Lars Fresk. Från samma sekel är också fattigbössan utanför kyrkogårdsstaketet, som erinrar om äldre tiders socialvård.

Lidingö museum
Hembygdsföreningens museum finns i Villa Fornboda. Museet skildrar Lidingös utveckling under 1900-talet och har två vackert möblerade sekelskiftesrum, olika separatutställningar och museishop.
Villa Fornboda uppfördes 1907 efter ritningar av arkitekterna Carl Kempendal och David Lundegård. I Stockholms Läns museums inventering av kulturhistorisk bebyggelse har Villa Fornboda betecknats som omistlig. Här inrymdes från början Fornboda bageri och konditori vilket sedermera blev Astrea.
Byggnaden renoverades 1998, samma år som Lidingö museum invigde sina lokaler.

Långängens gård
Långängens gård som är belägen inom stadsdelen Stockby uppfördes under 1700-talets slut. Fornlämningar vittnar om gårdens förhistoriska traditioner. I ättehagen, järnåldersgravfältet sjuttiofem meter nordväst om gårdsbyggnaderna, begravdes vikingatidens långängensbor.
De vackra markerna kring gården har avsatts som naturreservat för friluftsliv och rekreation.

Millesgården
Lidingös mest berömda turistmål är Millesgården, skulptören Carl Milles hem och ateljé. I en unik miljö har Carl Milles samlat egna skulpturer och verk av konstnärer från olika länder. Sommartid pågår här musikevenemang och året om kan separatutställningar beses.
I anslutning till Millesgården uppfördes 1999 en ny konsthall ritad av arkitekt Johan Celsing.

Monumentet över Raoul Wallenberg
Monumentet över Raoul Wallenbergs gärning i stadshusparken invigdes den 28 maj 1999. Skulpturen i brons är nära fyra meter hög och föreställer Raoul Wallenberg som räcker skyddspass till hotade människor.
Skulptören Willy Gordon berättar:
- Idén till skulpturen fick jag när jag för första gången såg ett märkligt foto av Raoul Wallenberg. Fotot var taget mitt under en stor deportation. Wallenberg stod med ryggen mot kameran och hade händerna bakom ryggen. Han bar överrock och en bredbrättad hatt. Det var i januari 1945.

Raoul Wallenberg föddes i sin morfars hem i Kappsta på södra Lidingö 1912. Där tillbringade han även flera av sin barndoms somrar.

Skulpturen "Attachéväska R W"
Den mytomspunna väskan från Första Avenyn i New York står på grunden till det hus i Kappsta på södra Lidingö där Raoul Wallenberg föddes 1912. Bronsväskan, som är i naturlig storlek, bär den kände diplomatens initialer och får antas vara fylld med skyddspass. Konstverket är skapat av Ulla Kraitz och har donerats till Lidingö stad av direktör Marcus Storch, tidigare vd och koncernchef för AGA.

Lidingö stadshus
Det nuvarande stadshuset, som togs i bruk 1974, är ritat av professor Sten Samuelson. I entréhallen pågår ständigt utställningar av olika slag. Här finns också Raoul Wallenbergrummet, där unika dokument om den kände diplomaten har samlats. Framför stadshuset står Eric Grates skulptur Samothrake.

 

 

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida