Kristianstad
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Kristianstad
Heliga trefaldighetskyrkan
Slott och borgar

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Kristianstad
Den danske kungen Christian IV grundade Kristianstad som en fästning 1614. Den ursprungliga fästningsstaden är i dag det attraktiva handelsområdet i innerstaden. Strosa runt i citykärnan som innehåller det mesta du kan önska av en shoppingupplevelse.där de historiska vingslagen hörs mellan husen och gågatorna. Koppla av i den omväxlande naturen och upplev Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Njut och låt dig inspireras av all den goda maten. Fascineras av Kristianstads gamla historia och gläd dig åt det rika evenemangsutbudet.

Nordens skönaste renässanstempel - Heliga trefaldighetskyrkan.
En av Kristianstads stoltheter är den magnifika Heliga Trefaldighetskyrkan från 1600-talet, som ger en påminnelse om stadens grundare. Kyrkan som förmodligen ritades av Hans van Steenwinckel och som uppfördes mellan åren 1617-1628, är kronan av alla de byggnader som Christian IV initierade och är otroligt välbyggd och kan räknas som Nordens skönaste renässanstempel. Läs mer...

Kristianstadsdagarna
Kristianstadsdagarna är en annan mycket god anledning till att besöka Kristianstad. Under tio heta julidagar och nätter vallfärdar mer än en kvarts miljon besökare till Kristianstad för att lyssna på all sorts musik, äta gott, gå på revyer, teater, uppvisningar och tävlingar. De möts av ett folkliv och en stämning som knappast har någon motsvarighet. Målsättningen är att kunna erbjuda en rik blandning av aktiviteter, där var och en kan hitta något spännande. Och det har man lyckats med.

Historiskt gränsland
Kristianstadsbygdens historia präglas i hög grad av den tid då Skåne tillhörde Danmark. Många minnesmärken har anknytning till denna tid. Inte minst staden Kristianstad som anlades av den danske kungen Christian IV.

Två viktiga kulturcentra på 1200-talet var premonstratenserklostret i Bäckskog och svartbrödraklostret i Åhus. Andra minnesmärken är ruinen Lillöhus, ursprungligen fem våningar hög, samt Vittskövle slott från mitten av 1500 - talet söder om Kristianstad.

Staden Kristianstad anlades av den danske kungen Christians IV år 1614 efter att svenskarna satt den gamla staden Wä i brand. Med hänsyn till de oroliga tiderna byggdes Kristianstad som en för den tiden modern befästningsstad med utskjutande bastioner på en ö, Allön, i Hammarsjön.
Främsta byggnadsverket som byggdes under Christian IV:s tid är Heliga Trefaldighetskyrkan, nordens vackraste renässanskyrka. Den och de kungliga stallarna (idag regionmuseet) är de främsta som byggdes under dansktiden eftersom staden blev svensk i och med freden i Roskilde 1658 då Danmark förlorade Skåne till Sverige.

Vallgravar blir boulevarder – militärhistoriens tid tar slut
I mitten av 1800-talet raserades fästningsverken, vallarna fylldes igen och ersattes av trädkantade boulevarder enligt mönster från Paris och därmed upphörde fästningsstadens betydelse, dock inte dess militära funktion. Det skulle dröja ända till slutet av 1900-talet som staden upphörde att vara en militärstad.

Kristianstadsbygden i historiskt perspektiv!
Kristianstadsslätten kring Helgeåns nedre lopp har sedan äldsta tid varit en jordbruksbygd med goda betesmarker kring vasskantade vattendrag. I norr, väster och söder begränsas området av skogar och åsar. Läs mer...

Slott och borgar i Kristianstadsbygden
Skåne är unikt i borg- och slottshänseende i Norden. Under långa perioder har Skåne varit ett rikt och välmående område. Den skånska adeln har periodvis haft gott om pengar och arbetskraft för att bygga representativa slott och borgar. Det märks än idag. I vårt vackra, gröna, böljande landskap finns det inte mindre än 250 slott och herresäten.

Kristianstads kommun har flera sevärda slott och borgruiner. De flesta slotten är ännu i privat ägo. Flera har dock parkanläggningar som är öppna för allmänheten. Läs mer...

Aktiviteter
Du står mitt i folkmyllret i centrala Kristianstad. Några minuter senare kliver du rakt ut i naturen längs Helge å. Vid lättillgängliga besökspunkter kan du uppleva unikt fågelliv, sällsynta växter och fina fiskevatten.

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike är bara ett av många exempel på hur nära vi har till naturen i Kristianstad.

Längs kusten sträcker sig flera mil långa sandstränder. Andra tillgångar är de idylliska insjöarna Immeln och Ivösjön, de ståtliga bokskogarna och Skånes vackraste vattenfall i Forsakar.

- Tillhör du båtfolket finns en gästhamn i Åhus. Föredrar du paddling väljer du en utflykt i Helgeå eller i insjöarna Immeln och Ivösjön.
- På cykel kan du göra trevliga utflykter i landskapet och enklast är att följa någon av de många cykellederna. Har du vandringsskor med dig ska du söka dig till Skåneleden eller något strövområde.
- Som golfspelare är du lyckligt lottad. Inom kommunen finns fem banor med olika karaktär och svårighetsgrad.

Kultur & Sevärdheter
Mycket av Kristianstads historia och kulturskatter finns mitt i den dagliga verkligheten. Besök de välbevarade husen, kyrkorna och slotten som är levande kulturminnen i vår omgivning.
Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristian-stad omnämns ofta som Nordens skönaste renässanstempel. Här finner besökare både avkoppling och energi. Christian IV lät uppföra kyrkan från 1617 till 1628 i den då nyligen grundade staden.

Tivoliparken
I Tivoliparken ligger den anrika Teatern med sin charmiga atmosfär. Konserthuset och Kammarmusiksalen är naturliga samlingsplatser liksom kulturhuset Barbacka. Kristianstads Konsthall erbjuder spännande utställningar.

Regionmuseet
Mitt i centrum hittar du Regionmuseets största utställningslokaler , café, museibutik och nyöppnade Kristianstads konsthall. En kort promenad därifrån finns Järnvägsmuseet som beskriver järnvägens betydelse för östra Skåne. På Regionmuseet kan du lära dig mer om olika sidor av Skåne såsom landskapet, staden, kläderna. Den svenska filmens vagga stod i Kristianstad så missa inte att besöka vårt Filmmuseum.

Naturen är omväxlande med allt från glittrande hav och djupa skogar till ett öppet och levande jordbrukslandskap. Det unika biosfärområdet Kristianstad Vattenrike ligger bara ett stenkast från Kristianstads centrum.

Rundturer
Runt Ivösjön går turistvägen Humle-slingan som visar vägen till ett 40-tal sevärdheter såsom Bäckaskogs slott, Ivön och Humletorkan. Linderödsåsen är Skånes största åsområde med stora natur- och kulturhistoriska värden och möjligheter till aktiviteter.

Längs Skånes östra kustlinje hittar du Ålakusten med milsvid sandstrand, Hanöbuktens friska vatten, genuina ålafiskemiljöer och sanddynlandskap med tallskog. En spännande miljö för friluftsliv, bad och kulturupplevelse.

Kristianstad Vattenrike - om du vill semestra klimatsmart
Ett besöksmål som lockar klimatsmarta resenärer är Kristianstad Vattenrike - utnämt till Biosfärområde av UNESCO. Det betraktas som så värdefullt att Sverige har gjort speciella internationella åtaganden för att bevara det. Ekomuseet är ett av sveriges största och mest unika som du kan upptäcka till fots, med cykel eller på vatten.

Planera resan själv eller upplev något av de paketerbjudande som finns i Kristianstad Vattenrike. Två arrangemang har kvalitets-märket för svensk ekoturism – Naturens Bästa.

Tips på aktiviteter
• Safariturer hela året • Flodbåt på Helge å
• Kajakpaddling på Helge å • Flotttur på Helge å • Aktiviteter på Mölleholmen • Natur- och kulturvandringar • Fisket i Vattenriket

Semestra på cykel
Ge dig ut på en dagstur eller planera in övernattningar längs vägen på cykelturen. Tag hjälp av en nyutgiven cykelkarta som du kan få gratis på bl. a. turistbyrån. Kartan innehåller huvudcykelvägnätet och övriga cykelvägar i Kristianstad och Åhus, cykelvägar på före detta banvallar och förslag till cykelturer i kommunen.

Vandra i Vattenriket
Det finns ett tjugotal markerade besöksplatser i Vattenriket som är väl värda en egen utflykt. Till exempel vattenfallet i Forsakar vid Degeberga, och Lägsta punkten invid Hammarsjön, som ligger 2,41 meter under havsytan. Det är inte bara Kristianstads lägsta punkt utan även Sveriges. Utemuseet Kanalhuset och den 7 km långa Linnérundan (ja, Carl von Linné var här i maj 1749) ligger bara några hundra meter från järnvägsstationen i Kristianstad.

Matriket Kristianstad
Mat och dryck är en njutning för kropp och själ samt en stor och viktig näring för Kristianstad kommun. Här anordnas en mängd olika evenemang och aktiviteter med fokus på mat och dryck, till exempel matvandringar och ålagillen.
Här finns Sveriges största koncentration av livsmedelsrelaterad produktion och nästan varje dag äter och dricker de flesta i Sverige någon läcker produkt här från.

Nu är Kristianstadsområdet inte bara en stor livsmedelsproducent. Även mat och dryck tillhör de stora glädjeämnena och det anordnas en mängd olika evenemang och aktiviteter med fokus på mat & dryck. Vad sägs exempelvis om matvandringar, ålagille, gåsmiddag, matmässa, vinfestival, julbord med mera.

Vill du besöka någon av alla våra restauranger och caféer, så hittar du hela utbudet under fliken "Mat & Dryck" överst på sidan. Vi kan lova att där finns något för alla smaker!

Shopping
Åhus TorgLängs gågatorna i Kristianstad och Åhus finns det gott om trevliga butiker som innehåller det mesta du kan önska av en shoppingupplevelse.

I Kristianstads 250 butiker kan du hitta något för alla smaker. Flanera på gågatorna i stadskärnan som inte är större än att du aldrig är många steg ifrån en affär. När du blivit trött i benen kan du slå dig ner på någon av stadens alla restauranger eller caféer och bara insupa den sköna atmosfären.

Utanför stadskärnan finns ett stort utbud av bland annat elektronik, vitvaror, möbler och sängar, cykel, motor och bilar med mera. Runt om i hela kommunen finns det dessutom många hantverks- och gårdsbutiker där du finner produkter av högsta klass. Handla gärna med dig något hem som påminner om vår profil "Spirit of Food".På Kristianstad Handelsförenings webbsajt hittar du information om medlemsbutiker och aktuella erbjudanden.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida