Jönköping
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider
Småland

Start Svenska städer

Jönköping
Gränna
Visingsö
Huskvarna

Boende
Hotell
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Jönköping
Det sägs att "Alla vägar bär till Rom", och några av dessa vägar passerar Jönköping och gör det lätt att ta sig hit. Dessutom ligger staden vid järnvägen och har en egen flygplats bara 1,5 mil utanför stadens centrum. Vid Resecentrum i stadens mitt stannar tågen och här angör också långfärdsbussarna från olika delar av landet.

Här finns vackra miljöer, innehållsrika museer, ett rikt musikliv, teater, biografer, ett av de största shoppingcentrumen i Skandinavien, en milslång badstrand mitt i centrum, en pir fylld med restauranger, caféer, uteserveringar, restauranger av alla de slag, barer och allt det där som finns i storstaden.

Att ta sig fram i Jönköping är enkelt - för det mesta är det gångavstånd dit du ska. För att ta sig längre sträckor finns både lokaltåg, färjor och ett väl utvecklat bussnät med täta turer - och naturligtvis taxi.
Väljer du att ta bilen hit kan det vara tryggt att veta att det i kommunen finns omkring 5.000 parkeringsplatser på gator, torg och i parkeringshus.

Flyg
Flygplatsen heter Axamo och hit går ett antal dagliga direktflyg från Stockholm och Köpenhamn. Från flygplatsen är det sedan bara 20 minuter med buss eller taxi in till centrum. Läs mer om Axamo Jönköping Airport....

Tåg & buss
Med X 2000 är du i Jönköping på 3,5 timmar oavsett om du startar från Köpenhamn eller Stockholm. Tåget och bussen tar dig direkt in i centrum. I Resecentrum finns Turistbyrån och Hotell & Konferensbokningen som gärna hjälper dig vidare till målet för din resa.

Elmia Foto: Claes AnderssonHistoria
Jönköping grundades troligen under Magnus Ladulås tid som en centralort för handel och en politisk knutpunkt riktad mot Danmark i söder. De äldsta beläggen går tillbaka till 1270- och 1280-talen. En gynnsam privilegiepolitik från kronan och ett allmänt ekonomiskt uppsving gav goda tillväxtbetingelser. Under 1400-talet hade Jönköping utvecklats till en medelstor stad med kanske 1 000 invånare. Handeln baserades då på export av animalieprodukter och oxdrifter till Bergslagen. Genom sitt strategiska läge drogs Jönköping in i maktkampen om den nordiska unionen och utsattes för upprepad förstörelse och brand. År 1612 flyttades den då brända staden, och den nya staden fick kungliga privilegier 1614 och 1620.

1800-talets Jönköping är känt som liberalernas och tändstickornas stad. Åren 1843–72 utkom det liberala Jönköpingsbladet, och 1845 grundades Jönköpings tändsticksfabrik. I båda projekten var J.E. Lundström en drivande kraft. Ända in på 1880-talet tillhörde Jönköping rikets mest expansiva städer. Göta kanals tillkomst (1822–32) gynnade köpenskap och sjöfart. Efter utbyggnad av hamnen vid 1800-talets mitt och järnvägsförbindelser (med Falköping 1863 och Nässjö 1864) växte industrier fram med bl.a. pappersbruk och gjuteri.

Foto: Claes AnderssonSevärdheter
Vill du se saker med egna ögon finns mycket ögongodis. Spännande stadsmiljöer t ex Tändsticksområdet med världens enda tändsticksmuseum eller Smedbyn i Huskvarna. Småstadsidyllen Gränna är en festival i färger och har dessutom Sveriges enda polarmuseum bland alla polkagrisar. Och ute i vattnet ligger historiska Visingsö och väntar på att upptäckas.
Du kan också uppleva John Bauers fantastiska sagovärld på länsmuseet eller kanske vandra längs Dunkehallaravinen och upptäcka varför Jönköping blev ett industricentrum så tidigt.

Barnens Jönköping
Även om barn och vuxna ofta kan göra roliga saker tillsammans finns det självklart ett barnsligare Jönköping också med massor av spännande saker som är riktade till de som verkligen har barnasinnet kvar. Spännande museer, äventyrliga bad och lekfulla golfbanor.

Kinnarps Arena Foto: Claes AnderssonAktiviteter - Kultur - Nöjen
Musik, bio, restauranger, idrott, motion, symfonikonserter, teater, lyrik, konst - det egendomliga - och fantastiska - är att det alltid finns något som passar någon.

Kinnarps Arena är en inomhusanläggning för ishockey. Här spelar den lokala ishockeyklubben HV 71 sina hemmamatcher. Publikkapaciteten vid ishockeymatch är 7 038.

 

Mat & Nöje
Här finns gott om restauranger, kaféer och barer. Jönköping är den femte restaurangtätaste staden i landet, så det är ingen risk att du ska behöva gå omkring på fastande mage.
Och du kan få vilken mat du vill - välj vad du vill av traditionell svensk mat eller välsmakande mat från alla hörn i världen: kinesisk, japansk, libanesisk, mongolisk, italiensk, grekisk, amerikansk för att bara nämna några hörn.

Shopping
Jönköping fick sina stadsprivilegier 1284, mycket tack vare att Jönköping redan då var en lättillgänglig marknadsplats. Och staden har inte blivit sämre med åren - det är ju ingen slump att Nordeuropas största shoppingcentrum finns här. Eller att de olika gåvänliga gatorna i de olika stadscentrumen vimlar av mysiga affärer. Smålänningar är ett handlingens folk.
Och när du vill ha en paus i shoppingen finns ju annat att göra eller att titta på. Sedan kan man ju handla igen.

Boende
Önskar du citypuls eller lantluft, modernt eller historiskt, sjöutsikt, garage, rosor eller kanske champagne i badkaret - du väljer själv hur du vill ha det. Hotell Camping Vandrarhem

Visingsö
Visingsö når man med förbindelser från Gränna. Bilfärjor finns men bästa sättet att se den natursköna ön är med cykel eller genom att åka Remmalag som är en sorts hästdroska med lång tradition. Vätterns största ö har en mycket rik historia.
Läs mer om Visingsö...

Visingsötrafiken
Färjorna mellan Gränna och Visingsö tar cirka 25 minuter och går varje dag året runt. Vill du ha bilen med dig är det dock säkrast att boka plats först.
Läs mer om hur du bokar samt om aktuella tidtabeller och priser.

Huskvarna
Huskvarna som ligger öster om Jönköping växte fram som en egen stad (sedan 1911), och växte upp runt en större verkstadsindustri. Bebyggelsen ligger vid det sydöstra hörnet av Vättern, och upp på förkastningsbranten på den östra sidan av orten. Läs mer om Huskvarna...


Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida