Huskvarna
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Huskvarna

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

Turistguide Huskvarna

Huskvarna som ligger öster om Jönköping växte fram som en egen stad (sedan 1911), och växte upp runt en större verkstadsindustri (se vidare Husqvarna). Bebyggelsen ligger vid det sydöstra hörnet av Vättern, och upp på förkastningsbranten på den östra sidan av tätorten. Huskvarna hörde tidigare till Hakarps kommun, blev köping 1907 och stad 1911. Samgående med Jönköpings stad diskuterades genom åren och genomfördes som en del av en större kommunreform 1971. 2004 var antalet invånare i kommundel Huskvarna 21 243. Angränsande kommundelar är Skärstad, Lekeryd, Tenhult och Jönköping Öster.

Huskvarnas lägre belägna stadskärna är omgiven av ansenliga, bebyggda höjdområen som Öxnehaga, Pettersberg och Egna Hem, nivåskillnaden är som mest ca 120 meter. Klevaliden och Ådalsvägen (länsväg 132) leder till de östra områdena, medan de västra kan nås bland annat via Öxnehagaleden. En stor del av det lägre området mot Vättern låg oanvänt till början av 1900-talet och Kungsgatan, där köpcentrum Rosen nu ligger, kallades länge ”Sista gatan”. Den sanka Rosendalamaden fylldes ut som nödhjälpsarbete i början av 1920-talet.

Huskvarna kyrka invigdes 1910, ritad av Birger Damstedt.

Husqvarna AB startade sin tillverkning här redan 1684 och har fortfarande livaktig verksamhet. I dag tillverkas bland annat motorsågar, gräsklippare på Husqvarnafabriken. Symaskiner tillverkas också i Huskvarna, men tillverkningen ägs inte av Husqvarna AB utan av ett riskkapitalbolag. Andra viktiga industriföretag är Saab Training Systems och Carlfors Bruk.

I Idrottsparken finns en byst av bolagsledaren Wilhelm Tham. Åker man motorvägen passerar man skulpturen Jätten Vist (av Calle Örnemark). Jätten Vist finns strax intill småbåtshamnen och Norrängsskolan.

Historia

 

 

 

Kultur & Sevärdheter

 

 

 

 

 

 

Mat & Nöje

 

 

 

Shopping

 

 

 


Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.

GoogleCopyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida