Helsingborg
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Helsingborg

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Helsingborg
Denna 900-åriga, förmodligen äldre stad har under långa tider varit i dansk ägo. Helsingborg ligger vackert vid Öresund och är känt för sina slott och parker som omger staden. Idag kan man åka över sundet till danska Helsingör, något som många svenskar utnyttjar för att handla till lite förmånligare priser.

Ett annat vackert utflyktsmål är slottet Sofiero, där man möts av en fantastiskt prunkande park, omgiven av skog och hav. I dag ordnas där dessutom evenemang såsom konserter och utställningar.

I innerstaden kan man bl a se Mariakykan, i gotisk stil, som påbörjades i början av 1300-talet. Där man kan beskåda en minnestavla över kompositören Diderik Buxtehude, som under en tid på 1600-talet var organist i kyrkan.

Är man kulturintresserad finns det bl a konserthuset och stadsteatern med tre scener att välja på. Där visas allt från stora till små produktioner och gästspel. Dessutom ståtar Helsingborg med en egen symfoniorkester

Om Helsingborgs stora framgångarna inom industri, handel och sjöfart vittnar det nygotiska Rådhuset från 1897. Det är från dess 65m höga torn man vid olika tidpunkter hör melodier över staden. På många vykort från staden ser man tornet Kärnan, ett 600 år gammalt vakttorn, som dock bara är 35m högt, men har 4,5m tjocka väggar.

I Helsingborg finns utmärkta shopping-stråk, och för de sportintresserade bjud det ypperlig fotboll på Olympias fotbollsläktare. Eller varför inte ta ett dopp vid någon av de fina stränder som staden har att erbjuda.

Dunkers KulturhusKultur
Helsingborg är en av Sveriges främsta städer vad gäller kulturutbud. Här finns mängder av upplevelser och kunskap att välja mellan - historiska byggnader, museer, trädgårdar, teater, konserter, gallerier, bibliotek, musikskola, biografer och stadsvandringar. Här finns också många kulturföreningar och möjlighet att söka olika typer av kulturstöd om man vill starta egna kulturprojekt.
I Helsingborg kan du både ta del och vara del av kulturutbudet!


I friluftsmuséet Fredriksdal kan man ströva kring herrgården i de gamla stadskvarteren. Här kan man stanna till för en picknick i skön natur, se den vackra botaniska trädgården eller Grafiska Muséet, och njuta av teater i det fria på Friluftsteatern. Här spelade Nils Poppe under många somrar, tills Eva Rydberg tog över som teaterdirektör.

Sevärdheter & Utflyktsmål
Här finns allt inom räckhåll i en fin blandning av storstad och charmig småstadsidyll.
Epitetet Sundets pärla är allmänt känt och därmed åsyftas främst det vackra läget, det breda utbudet i Dunkers Kulturhus, de magnifika rhododendronodlingarna på Sofiero, den doftande rosenträdgården på Fredriksdal museer och trädgårdar, Kärnan som har kommit att bli stans främsta kännetecken, de många och långa sandstränderna och naturligtvis alla färjorna som går fram och tillbaka över Sundet. I vardera riktning går det året runt ca 125 färjor per dygn. Ingen annanstans kan man "tura" som man gör i Helsingborg

Fredriksdal museer och trädgårdar
Fredriksdal museer och trädgårdar är en plats för fotvandringar genom tiden i miljöer som sakta men säkert försvinner från vår vardag om de inte bevaras för framtiden. På Fredriksdal kan man se allt från mycket gamla bondesamhällen och hantverksverkstäder till den grafiska utvecklingen och tryckerikonsten fram till våra dagar. Det finns autentiska inslag som bland annat frisersalong, handskmakare, apotek, tandläkaremottagning och inte minst en speceributik från sekelskiftet med tidsenliga varor. Där kan man exempelvis köpa hantverksmässigt framställda borstar och hemlagat godis.

Friluftsmuseet tillhör ett av de största i Sverige med 36 hektar parker, trädgårdar, hus och gårdar. Här finns allmogekultur, herrgårdsmiljö, stadskvarter och trädgårdshistoria - allt på samma område.

Fredriksdals herrgård
Fredriksdals herrgård är den naturliga utgångspunkten för anläggningen. Herrgården uppfördes under 1700-talet och donerades 1918 till Helsingborgstad av konsuln Oskar Trapp (som även är namne åt en restaurang vid Kärnans fot). Enligt donatorns önskemål skulle Fredriksdals herrgård och domäner användas som friluftsmuseum för att visa svunna tiders Skåne i allmänhet och historiska miljöer från Helsingborg.

Sofiero slott och slottsträdgård
Gustav VI Adolf älskade sitt sommarslott och ägnade mycket tid och stor möda åt att odla sitt trädgårdsintresse. Numera kan man även njuta av ett imponerande dahliakvarter, en lustträdgård och en spännande köksträdgård.

Dronning Ingrids Duftende Have är alltid lika trevlig och 2005 lät Sofiero anlägga en ny jubileumsträdgård. Majas trädgård är barnens favorit. Under säsongen arrangeras utställningar såväl i trädgården som på slottet.

Botaniska trädgården
För florister och andra intresserade av växtriket har Botaniska trädgården en hedervärd och systematiskt upplagd botanisk trädgård. Här finns såväl utdöende lokala arter som importerade, intressanta och sällsynta växter. Här finns även medicinal- och kryddväxter i rikt antal och nog för att fånga intresset hos de flesta, även även hos den mest inbitna stadsbo.


Kärnan
I snart 700 år har det gamla fästningstornet vakat över staden och sundet. Kärnan är det som återstår av mäktiga Helsingborgs slott. Kärnan är ca 35 meter och det är värt varenda trappsteg för att komma upp på krönet och njuta av den storslagna utsikten över hamnen, Öresund och Helsingör. På vägen får du en spännande historielektion om stadens storhetstid under medeltiden.

Kärnan är belägen i Slottshagsparken ovanför Terrasstrapporna. Trapporna leder upp till parken från Stortorget i centrala Helsingborg.

 

Fredriksdalsteatern
Fredriksdalsteatern är nog känd för de flesta bland annat genom Nils Poppe och hans högst komiska sommarföreställningar där. Poppe satt länge som teaterchef för Fredriksdalsteatern men har nu lämnat över detta ansvar till sin kollega på scenen, Eva Rydberg. Biljetter till föreställningarna bör av erfarenhet beställas i god tid, eftersom de brukar vara slutsålda långt i förväg. Men för de som lyckas få biljetter utlovas en oförglömlig afton på utomhusteatern. Varje sommar lockar den inte helt okända Eva Rydberg med spex och nya upptåg.

Kulturmagasinet
I stadskvarteren på Fredriksdal ligger Kulturmagasinet, ett unikt museimagasin, där du kan ta del av dåtidens och nutidens Helsingborg. Här erbjuds rundvandringar och visningar av arkiv och magasin, utställningar och här kan du också köpa intressant helsingborgslitteratur.

Parker, skogar och stränder
Helsingborgs många parker och strövområden erbjuder en mångfald av både kultur och natur. Parkerna fungerar som gröna oaser och hjälper till att rena stadsluften.Varje träd ger syre till 60 helsingborgare! Parkerna fyller en viktig social funktion och erbjuder därför attraktioner för alla åldrar. Här kan man promenera, andas frisk luft, spela fotboll eller boule. Varje sommar fylls staden och parkerna med vackra blomsterarrangemang i spännande färgsättningar och formationer. Det är bara att njuta! I Helsingborg finns också naturen in på knuten. Skogar, betesmarker och inte minst stadens stränder lockar mängder av människor som vill få motion, sol och frisk luft.

Shopping
Helsingborg är en oas för många. Över tre miljoner människor kan nå staden inom en timmes resväg. Helsingborg City och Väla erbjuder varierad shopping i trevliga miljöer.

I Helsingborg kan shoppingen kombineras med förstklassig kultur, gourmetrestauranger och mysiga fikaställen i havsnära miljö. I och kring Helsingborg finns många keramikverkstäder med tillhörande fabriksförsäljning som är väl värda ett besök.

Mat & Nöje
Helsingborg är en av Sveriges krogtätaste städer med menyer hämtade från världens alla hörn. Här hittar du två av Sveriges bästa krogar Sofiero Slottsrestaurang och Gastro. Vid Kungstorget ligger restaurangbåten S/S Swea inredd efter svunna tiders lyxkryssare. La Petite bjuder på franska läckerheter och önskar du genuin skånsk mat i gästgiverianda så finns det ett Wärdshus på Råå. Här finns också gott om "heta" krogar som har indiska eller thailändska specialiteter i grytorna. Låt dig väl smaka!

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida