Höganäs
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Höganäs

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Höganäs
Mitt i Kullabygden ligger Höganäs, centralort för kända fiskelägen, badorter och byar runt omkring. Stadsrättigheterna kom 1936, men namnet finns redan på kartor från 1400- och 1500-talen. Drygt 8 000 utav halvöns totalt 23 000 invånare bor inne i den lilla, men vidsträckta staden. Namnet, en gång Höjeness, kommer från det gamla fiskeläget som vuxit samman med Hultabo och Bruksområdet och så småningom också med Ryd, d.v.s. området runt Gruvtorget.

I Höganäs Kullabygden finns det ett brett utbud av sevärdheter, kulturupplevelser, shoppingmöjligheter, aktiviteter och evenemang.
Höganäs är ett levande exempel på förvandlingen från fiske- och jordbrukssamhälle till gruvort och industrisamhälle med livlig företagsamhet.

HöganäskrusenKeramik
Kullabygden är känd för sin keramiktradition. Iittala/Fabriksbutiken är ett av Skånes populäraste utflyktsmål med sin fabriksförsäljning av populär hushållskeramik. Höganäs Saltglaserat tillverkade de traditionella Höganäskrusen ända till år 2008.

Bygdens många verksamma och skickliga keramiker har oftast öppet i sina ateljéer, där man kan följa hur leran formas till vackra konstföremål.

Sevärdheter
I Kullabygden finns en mängd intressanta utflyktsmål att besöka. Från natursköna Kullaberg, med unik flora och fauna, till Höganäs museum, Krapperup och alla charmiga fiskelägen längst kusten. Eller varför inte göra ett besök hos en av alla keramiker som är verksamma i bygden?

KullahalvönKullahalvön
Kullabygden har länge varit ett populärt och välbesökt turistmål. I början av seklet gick tågen direkt från Berlin till Mölle, som var berömt för sina skandalösa s k gemensamhetsbad. Idag går tågen inte längre men fortfarande drar de fina badplatserna många besökare.

Främst är nog bygden känd för sin keramik och framför allt de mörka saltglaserade höganäskrusen. Traditionen lever vidare och många keramiker och konstnärer har valt att slå sig ned i de vackra omgivningarna.

Den naturintresserade rekommenderas ett besök på Kullaberg, längst ut på spetsen av halvön. Här finns nordens ljusstarkaste fyr och många ovanliga växter och djur. Kulturen får sitt på det medeltida slottet Krapperup med konsthall, servering och hantverksbutik.

Sist men inte minst så är Kullabygden krogarnas bygd. I de charmiga små fiskelägena längs kusten blandas gästgiverier och genuina skånska krogar tillsammans med ett och annat fiskrökeri.

Kullabygdens historia
Längst ut i Skånes nordvästra hörn höjer sig det dramatiskt sköna Kullaberg med brant sluttande klippor, bergsskrevor och grottbildningar. Klipporna stiger rakt upp ur vattnet med ofta 50-70 meter höga, lodräta väggar. Sedan långt före vår egen tideräkning måste sjöfarare ha fruktat den förrädiska ”Kullanäsan” som sticker ut i havet där Kattegatt möter Öresund. Uppe vid den nuvarande fyrplatsen har det brunnit fyreldar i åtminstone ett halvt årtusende.

Men människans närvaro börjar även här långt före de historiska dokumentens tid. Genom en stor mängd fornfynd som gjorts i och nära intill de djupa grottorna har forskarna kunnat spåra mänskliga aktiviteter på kullaberg redan under stenåldern. Mycket tyder på att grottorna använts som tillfälliga boplatser.

En rundresa i den natursköna Kullabygden ger mångfaldiga bevis på vilken levande kulturtrakt denna halvö varit under årtusenden.

Kullaberg
Kullaberg erbjuder en fantastisk naturupplevelse som den världsberömda guiden Guide Michelin gett tre stjärnor i sin bok över svenska sevärdheter.

Längst ut på spetsen av Kullaberg ligger Kullens fyr som är Skandinaviens ljusstarkaste. Bergets dramatiska natur och säregna flora och fauna lockar till både botaniska vandringar, fågelskådning, dykning och klättring.

-Hela berget är ett öppet strövområde och det finns ett flertal strövstigar att ta sig fram på.
-
Kullabergs naturreservat och Kullabergsguiderna arrangerar guidade turer.

Nutidshistoria
Kullaberg har besökts och skildrats av många - bland annat Carl von Linné - men det var först 1860-talet som turismen på allvar kom till berget.
Resor började organiseras och fiskeläget Mölle utvecklades till en betydande turistort.
Det var under denna tid som många av platserna på Kullaberg fick sina romantiska namn, som Kullamannens grav och Waldemarsgrottan.

Idag besöks Kullaberg av många hundra tusen besökare per år och är därmed ett av de mest välbesökta naturreservaten i landet.

Djurliv
Fiskelivet runt Kullaberg är rikt och här finns även en rad kräftdjur, sjöborrar, snäckor och musslor.
Kanin och rådjur är mycket vanliga.

Kronhjort - skånes landskapsdjur
Tidigare fanns ett kronhjortshägn på Kullaberg, men när orkanen Gudrun härjade föll ett träd över stängslet och kronhjortarna rymde. Dessa är nu fria enligt svensk lag och du kan se de nu vilda hjortarna ströva omkring på både östra och västra Kullaberg.

Fåglar
Totalt har ca 275 fågelarter iakttagits på berget, varav ca 90 häckar årligen. Vanligast bland häckfåglarna är lövsångaren, bofinken, rödhaken, ringduvan och koltrasten. Bland arter som är litet speciella för Kullaberg märks exempelvis gransångaren, den sydliga gråsiskan, korpen, skärpiplärkan och rosenfinken. Ormvråk och sparvhök är vanligt förekommande.

Efter storm dyker ofta ovanliga havsfåglar ute från Atlanten upp t ex stormfågel, havssula och labb.

Växtliv
På Kullabergs sluttningar är växtligheten mycket varierande beroende på väderstreck. Ett mycket stort antal arter förekommer och dessutom sällsyntheter som rosenlök och kungsmynta.

Växten vårvial finns bara på Kullaberg och på en annan plats i landet.

Kullens fyr
Kullens fyr, längst ut på Kullaberg, är Skandinaviens ljusstarkaste fyr i ett av världens mest trafikerade vatten. Den är belägen 78,5 meter över havet och kan ses på fem mils avstånd.

Dagens fyr ritades av arkitekten Magnus Dahlander från Dalarna år 1898 och är alltså lite över 100 år gammal. Men sedan mer än 1000 år har här funnits en fyrplats med ljus för att vägleda sjöfarare.

Fyrhuset är byggt i granit och tegel. Den har tre stora linser som roterar fyra varv i minuten och ger tre blixtar per varv. Linsen uppfanns av fransmannen Fresnel och levererades år 1900. Den sammanlagda kostnaden för den färdiga fyren blev 100 922 riksdaler varav kostnaden för själva linsapparaturen utgjorde 60 000 riksdaler.

Kullabergsguiderna och Kullabergs naturreservat arrangerar bokningsbara guidade turer året om.

Krapperup
Alldeles intill Öresund ligger Krapperups slott - en av Skånes äldsta sätesgårdar med anor från 1200-talet.

Kaffestugan och Slottsboden har öppet kl 13-18 varje helg från påsk till jul, samt dagligen under sommaren.

Historia
Slottet var mäktigt och ett av de största i Skåne och de flest gårdar och byar runtomkring, bland annat Arild och Mölle, lydde under dess styre.

Genom århundradena har det ägts av ett stort antal svenska och danska släkter. På 1700-talet blev slottsegendomen ett fideikommiss. Detta avvecklades under 1960-talet och den Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen, som idag äger slottet, bildades (efter dess senaste ägare släkten Gyllenstierna).
Slottstträdgården är öppen året om.

Dagens slottsmiljö med evenemang, teater, konserter & framträdanden
Idag är Krapperup i allra högsta grad en levande miljö. Flera av de imponerande ekonomibyggnaderna används fortfarande aktivt på olika sätt. I det gamla stallet, som ligger utmed vägen, har Kullens Konstförening sin konsthall. Här arrangeras konst- och konsthantverksutställningar.

På innergården i den före detta smedjan och snickarverkstaden finns kaffestuga och Slottsboden med ett stort sortiment av konsthantverk framför allt från bygden.

Det gamla kostallet används idag som musikhall. Under musikveckan, som arrangeras i juli varje år av Musikfrämjandet i Kullabygden, hålls här konserter. Sommartid äger också andra kulturevenemang rum, som teaterföreställningar, mindre konserter och framträdanden.

Slottsparken
Krapperups park är öppen för allmänheten året runt. I den rogivande miljön hittar man rosenpartier, buxbomsplanteringar,perennrabatter och, sist men inte minst, rikligt med rhododendron. Längst ned i parken, mot Öresund, finns en liten guldfiskdamm med Kina-inspirerade röda broar.

NimisNimis
Nimis (av det latinska "för mycket") är en fascinerande "skulptur" av drivved som finns att beskåda på Kullabergs östra sida. Den är uppförd av konstnären Lars Vilks i början av 1980 - utan tillstånd av markägaren, vilket orsakat både rabalder och rättegångar genom åren.

Den högsta delen av Nimis är runt 12 meter hög och den innehåller, förutom sina beståndsdelar i trä, omkring 160 000 spikar.

Med tiden kompletterades Nimis med betongskulpturerna Arx (officiellt ett bokverk) och Omfalos.

Arx1996 utropade Lars Vilks området vid Nimis till en "självständig nation" - Ladonien. Landet har egna ministrar, nationalsång och en flagga som består av ett grönt kors på en grön botten.

Vägen till Nimis finner man genom att åka upp till Himmelstorpsgården, en gammal korsvirkesgård. Där parkerar man och fortsätter till fots uppför vägen och följer en stig till höger om gården. Träden är markerade med gula N. Följ denna stig ner till Nimis. (Stigen är bitvis mycket brant, så välj ett par klättervänliga skor)
Verket besöks av omkring 30 000 människor årligen.

CyklingAktiviteter
På Kullahalvön finns saker att göra året om. Från Kullabergs möjligheter till klättring, dykning, fiske och vandring till besök i de många keramikverkstäder som finns i bygden. Eller varför inte ta en tur till någon av butikerna som säljer antikt och kuriosa.

Cykling
I Kullabygden är det tätt mellan sevärdheterna och landskapet passar bra att cykla i. Mellan Höganäs och Mölle finns cykelväg som går längs stranden.

Vandra
En mycket intressant terräng har utformats av havet som ständigt nöter på de ibland mer än 60 meter höga kustbranterna.

Från Håkull, Kullabergs högsta punkt, 187 m öh, kan man njuta av en hänförande utsikt över både Danmark och Bjärehalvön. Här möts Öresund och Kattegatt, en dramatisk miljö som kan rekommenderas för Er picknick.

På väl markerade vandringsleder tar man sig från Arild till Mölle och vidare till Kullens fyr på ca tre timmar, inklusive picknick.

Klättra
Kullaberg erbjuder klättringsmöjligheter för både nybörjare och mer erfarna. Idag finns runt 700 leder på ett 20-tal klippor.

Berget består av grå till rödaktig gnejs med sprickor som bildar varierande formationer. Den norra och södra kusten har olika klätterkaraktär, där den södra kustens klippor är fastare och ligger mer i solen medan den norra kustens klippor erbjuder längre klättring. Ofta måste man använda olika tekniker på en och samma led.

Kullaberg är ett utmärkt klättringsställe för nybörjare, med många lättare turer. En av de mest populära lederna heter Carstens ränna, som ligger ca 200 m söder om Kullens fyr.

Fiske
Kullaberg har många fina fiskevikar där man kan pröva fiskelyckan. Den mest förekommande fångsten är torsk, makrill, horngädda och flatfisk.

Sol och bad
På sommaren vill de flesta sola och bada - men alla vill inte göra det på samma sätt.
I Kullabygden kan man hitta sin favoritstrand, oavsett om man föredrar klippor eller långgrunda sandstränder.
Långgrunda sandstränder finns i Farhult, Jonstorp, Höganäs hamn, Margreteberg i norra Höganäs och i Vikens norra del.

Den som vill bada avsides kanske väljer klipphällarna vid Arild, Josefinelust eller Ransvik inne på Kullabergs naturskyddsområde.

Bryggor
I de flesta av samhällena längs kusten finns det fina badbryggor för dem som vill komma fort i vattnet.

Mat och dryck
De många krogarnas bygd! Var ska man njuta av bordets fröjder om inte i Kullabygden? Besökaren möter ett imponerande antal restauranger och caféer där varje inrättning mer eller mindre har sin egen specialitet.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida