Hässleholm
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Hässleholm

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Hässleholm
Hässleholm, centralt belägen i nordöstra Skåne, är sedan länge en riktig knut- och mötespunkt för resenärer. Här finns verkligen mycket att se i den historiska bygd som Göinge utgör. I dess natur ser man en blandning av det skånska och norrländska. Göinge är en gammal gränsbygd, där man ser samhörigheten med det forna moderlandet Danmark oavsett om det gäller kyrkor, slott, fornminnen, museer och hembygdsgårdar. Det förknippas med snapphanekrigen under 1600-talet och man kan följa snapphanarnas fotspår och besöka platser där gränsstrider utkämpades.

Hässleholm erbjuder trevliga shoppingmöjligheter och ett varierat utbud i ett väl samlat affärscentrum. Besöka staden under någon av långlördagarna med olika spännande aktiviteter, gör en rundtur hos bygdens hantverkare där dörrarna till deras ateljér ofta står öppna för besökare.

Sevärdheter
Sinclairsholm är ett gods och man kan fem söndagar om året erbjudas guidade turer med kaffeservering, utan förbeställning. Det grundades år 1620 av det danska riksrådet Anders Sinclair. På godset ligger Gumlösa kyrka, landets äldsta tegelstenskyrka, invigd år 1192. År 1749 besöktes godset av Carl von Linné, det var hans första stopp på den skånska resa.

Vannaröds Slott
Slottet uppfördes 1890, som en kopia av ett slott i Skottland. Välkommen att besöka parken, som är öppen för allmänheten. Konferens/restaurang efter förbeställning. Krydd-och örtagård samt boulebana.

Vannaröds Slott är beläget mitt i Skåne, mellan Hässleholm och Höör, precis i utkanten av Sösdala i en naturskön park. Slottet som är en kopia av Agnes Montgomerys föräldrahem, byggdes 1890 av Christian Barnekow, efter det att han låtit rita av sin blivande makas hem i Skottland.

På Vannaröds Slott arrangerar bröllop, fester, konferenser, gåsamiddagar, julbord, begravningar, personalfester m.m. De har även en specialmeny för bussresor. Det går bra att boka catering hos dem.

Fornminnen
Bygden är rik på fornminnen. Bland de mest utmärkande är gravfältet Mala Stenar som är en av Göingebygdens största järnåldersgravfält med sex skeppssättningar, 43 resta stenar, en rund skeppssättning och ett sexhundra meter långt hålvägssystem. Stångabjär, Bröt-Anunds grav, Häglinge gravfält och Hälleberga Backes fornborg är bara några av de andra spännande urtida sevärdheterna som finns kring Hässleholm.

Skåneleden
Den nittio mil långa Skåneleden går genom allt från de djupa Göingeskogarna till det ljuvliga kustlandskapet i Båstadtrakten. Leden består av sex stycken olika vandringsleder, uppdelade i etapper. Kust till kust och Nord till syd korsar varandra inom Hässleholms gränser. Vedema är ett fint strövområde att rekommendera och det är dessutom speciellt anpassat för rörelsehindrade. Ubbalt är ett naturreservat öster om Vittsjö. Magle Våtmark är favoriten bland de som ägnar sig åt fågelskådning.

Sevärdheter kring staden
Hovdala Slott är en sätesgård med medeltida anor. Hovdala anfölls 1678 av en större truppstyrka bestående av snapphanar och retirerande dansk trupp. Slottet belägrades och intogs av angriparna efter 30 timmars strid.
Allt brändes ned förutom porttornet som de svenska soldaterna lyckades försvara. Man ser en idag spår av kulhål och huggmärken i de stora ekportarna och den bössa som stals därifrån av Lille-Mats.

Hässleholmsgården
Hässleholmsgården används för förenings- och fritidsändamål och här finns även inrymt STF:s vandrarhem, vagns- och jordbruksmuseum. Strövområden och motions-slingor finns i anslutning till gården. Det är en herrgård av medeltida ursprung, som omtalas första gången vid 1500-talets mitt. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes år 1819, medan flygelbyggnaderna är från 1780-talet.

Hovdala slott
Hovdala slott med äldsta byggnad från 1511. Har tilldelats Europa Nostra Award för sin varsamma restaurering av slottsbyggnaderna.
Offentliga visningar, av den Ehrenborgska våningen, dagligen den 8 juni - 17 augusti. Även guidade visningar av trädgård och park, sommarutställningar, konserter och berättarkvällar. Butik och information. Fröknarnas Café och Restaurang Mikkelsen.
LILLA BODEN håller till i andra valvet vid inre borggården och erbjuder,
karameller och andra godsaker. Smått och gott, pappersdockor, fjärilshåvar mm. av saker som är absolut nödvändiga! Även öppet under Hovdaladagen.

Tykarpsgrottan
Kalkstensgruvor med 10 000 m2 stor labyrint. En värld som tjusar och mystifierar med gångar och pelarsalar. Det är också här som källarscenerna i Ronja Rövardotter är inspelade.
Guidade turer i grottan, friluftsutställning som visar kalkens och kalkbrytningens historia. Grillstuga, kaffestuga, fritidsområde med promenadslingor ock övernattningsstugor.

Ingelbo Moose Park
Svenska älgar på nära håll. Upplev skogens tystnad med en vandring på naturstigar, njut av en picknickkorg, som beställs i förväg, eller grilla vid en damm mitt i skogen. Shoppa lite i butiken, eller koppla av med spel i trädgården. Arrangemang enligt önskemål. Öppet hela sommaren. Övrig tid enlig överenskommelse. Rum och frukost med övernattning på bondgård från 1870. www.moosepark.just.nu

Shopping
Hässleholm bjuder småstadens bekvämligheter med trevliga shoppingmöjligheter och varierat utbud i ett väl samlat affärscentrum. Passa gärna på att besöka staden under någon av långlördagarna med olika spännande aktiviteter.
Gör en rundtur hos bygdens hantverkare. Dörrarna till deras ateljér står ofta öppna för besökare. Gårdsbutikerna är många. Gör en kulinarisk färd genom Göingebygden och tag en go'bit med hem! Gör ett besök på någon av de mysiga caféerna eller gårdsbutikerna, eller ät gott på din speciellt utvalda restaurang.

Boende
Rött torp invid en sjö eller bästa komfort på hotell, i Göingebygden kan de flesta övernattningsalternativ erbjudas.
Boende Camping Boende Vandrarhem

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida