Flen
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer
Flen

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Flen
Flen är kommunens huvudort som växte fram som en knutpunkt utmed västra stambanan. Läget är strategiskt med närhet till flera större städer, exempelvis Eskilstuna, Norrköping och Nyköping. Stockholm nås på under timmen och många Flensbor pendlar till arbete eller studier. Småstaden erbjuder också en fin miljö, god service och attraktiva bostäder, både bekväma radhus i centrum och strandnära boende i närheten.

Flens kommun, ofta ansedd som länets vackraste med sina gårdar, torp, ekhagar och sjöar. Slott och herrgårdar, bruksmiljö eller pittoresk träkåkstad eller utpräglade landsbygdssamhällen. Kontrasterna är stora. Med nästan 200 sjöar, varav den största heter Båven syns vattenspeglar överallt.

På nära håll finns även en 18-håls golfbana, naturligtvis med sjöutsikt.

Både kungen och stadsministern har hittat sina paradis i Flen. Kungen besöker ofta sitt gods, Stenhammar slott och stadsministerresidenset Harpsund har haft många framstående politiker på besök. Strax utanför Flen ligger även Yxtaholmslott.

Det finns många små orter inom kommungränsen och alla har sin egen särprägel. Hälleforsnäs har sin kulturella profil med det gamla järnbruket och Kolhusteatern, pittoreska Malmköping har marknader, spårväg och rara butiker, Sparreholm har Båvenrikedomen, Mellösa är en av världens få ”Bokens Stad” och Flen associeras starkt med sin viol. Och med rabarber tack vara sin rabarberfestival!

Flens historia
Området kring Flens kommun har en flera tusen år lång historia. Man har hittat boplatslämningar som är 5 000 år gamla. Orten Flen växte fram som järnvägsknut utmed västra stambanan (1862) och malmbanan Grängesberg-Oxelösund (1877). 1949 ombildades Flens landskommun till Flens stad. Malmköping är ursprungligen uppvuxen kring försvarsmakten som hade sin verksamhet på orten från 1700-talet till 1921, då regementet flyttades till Strängnäs. Orten fick köpingsrättigheter 1785. 1971 bildades Flens kommun genom sammanläggning av staden Flen, Malmköping, Mellösa landskommun och tre församlingar ur Bettna landskommun.

Kultur & Sevärdheter
xtaholms slottSevärdheter
I Flens kommun finns mycket att se och som minner om svunna tider. Inte mindre än 1 600 fornlämningar vittnar om tidig bebyggelse och handel. I Hälleforsnäs har sedan 1600-talet funnits en obruten brukstradition. Verksamheten är numera nerlagd och i de varsamt restaurerade bruksfastigheterna huserar nu både butiker och företag. Här hittar du bland annat galleri, turistbyrå museem, outletbutiken Lager 157 och inredningsföretaget Serholt.
På bruksområdet finns också det pampiga Kolhuset, byggt i början av 1800-talet för lagringlokal för kol att elda med. Kolhuset är sedan länge tömt på kol och används numera som teaterlokal under somrarna.

I det Sömländska landskapet finns närmare 400 slott och herresäten varav många finns just i Flens kommun. Flera av slotten tar emot besökare och grupper.

Bruket i Hälleforsnäs
Den gamla bruksmiljön har fått ett stort lyft och den genuina känslan har behållits med originalglas, tegelväggar och rå betong i kontrast till den i övrigt moderna design som nu präglar området.

På området huserar en mångd butiker och företag Här hittar du bland annat outletbutiken Lager 157 som är en av Sveriges största jeansbutiker och inredningsföretaget Serholt som slår upp portarna till sin 400 kvadratmeter stora outletbutik för inredningsdetaljer den 17 oktober .

Turebergsgrottan
Grottorna ligger utanför Mellösa mot Hälleforsnäs. Turebergsgrottan är en förkastningsspricka, vars förgreningar bildar gångar och kamrar i berget. Ingång och valv har en sammanlagd längd på cirka 15 m. Grottorna är cirka 10 m djupa och man kan gå från den ena sidan till den andra.

Sagostigen
Sagostigen slingrar sig fram genom björkhagar och hasselbackar mellan sagoslott och små röda stugor med torvtak. Halvvägs genom skogen finns det ett lekområde med linbana, pariserhjul, hoppslott, trampkarusell och dressinbana. Det finns också teater och en caféstuga. 0157–440 33 www.sagostigen.se

StenhammarslottKultur
I mars 2009 utnämndes Kulturskolan i Flen av Sveriges Musikråd till Årets Kulturprojekt för sina insatser i samband med Världens Barninsamlingen hösten –08. Det vittnar om att det är gott om kulturella upplevelser i Flens kommun.

Mellösa är en av de elva städer i Europa som går under benämningen ”Bokens Stad.” I Mellösa finns ett rikt utbud av bokhandlare, hantverk och konst.

Grannorten Hälleforsnäs håller på att etablera sig som en konstnärsort. Sedan det gamla Bruket lades ned har området blivit ett centrum för kulturell aktivitet och handel. Det nya galleriet ordnar varje månad utställningar som på kort tid låtit tala om sig.

Kolhusteatern i det gamla kolhuset sätter under sommarhalvåret upp välbesökta föreställningar. Bland annat har man flera gånger arbetat med Romeo & Julia Kören som ursprungligen kommer från Dramaten. Flera konstnärer är verksamma på området där det också finns ett gjuterimuseum.

Det finns också ett flertal museer på temat militärfordon, museispårväg, teknik och regementets tillkomst i Malmköping bl a.

Slott och herresäten finns i överflöd, och på Rockelstad slott och Åkerö säteri guidar ägarna själva besökarna.

Bilmuseum & Tekniskt museum
Bilmuseet på Sparreholms slott innehåller en av Europas finaste bilsamlingar med bilar från seklets början och framåt. Här kan man njuta av Gustav V:s Cadillac från 1939 i renoverat till nyskick, Horch 853 sport Cabriolet från 1936, Per Albins Hansons Chevrolet från 1938.Här finns även veteran flygplansmodeller och modellbilar.

I vagnslidret på andra sidan slottsparken ligger vagnslidret med en magnifik samling hästvagnar från 1800-talet fram till början av 1900-talet. Alla vagnar är restaurerade till ett utmärkt skick av Siri von Rosen.

På övervåningen kan du titta på jukebox-museet som är en av Europas största.

Hälleforsnäs Gjuterimuseum
På bruksområdet finns också Hälleforsnäs Gjuterimuseum. Museet är är ett annorlunda arbetslivsmuseum där du bland annat kan se fotografier, hur en gjuteriarbetsplats anno 1650-tal såg ut, hur verktygen som användes såg ut, vilka produkter som genom århundraden har gjutits här och mycket mer.

Museet drivs av en ideell förening med ett 100-tal medlemmar som samarbetar med gjuteriföretaget Bruksprodukter i Hälleforsnäs AB, som bland annat tillverkar de gjutjärnsföremål som finns till försäljning på museet.

Malmköpings hembygdsmuseer
Malmköpings hembygdsgårds unika fotomuseum har funnits sedan 1750-talet och på textilmuseet visas kläder såsom klänningar och underkläder från svunna tider. Museet äger även en samling symaskiner och sländor. I de övriga husen på Hembygdsgården finns också flera unika samlingar av till exempel brandmatriel och jordbuksmaskiner.

Museet Malmahed
Museet Malmahed skildrar Malmköpings civila och militära historia från tiden för stenåldersbosättningarna i trakten till Kungliga Södermanlands regementes tillkomst och köpingens utveckling.

Museet invigdes 1986 och är inrymt i en gammal förläggningsbarack från regementstiden. En lång och händelserik tid illustreras med hjälp av bilder, texter, föremål och uppbyggda miljöer.

I museet finns även Naturum som visar traktens geologi, flora och fauna. Naturum har utarbetats av Flenskretsen av Svenska Naturskyddsföreningen.

Museispårvägen
Här kan du titta på gamla spårvagnar och bussar och åka spårvagn i en underbar sörmlandsnatur. Kanske handla en present i Spårvägsboden ellerta en kopp kaffe med gott bröd. Välkomen till Museispråvägen och se hur de återskapar en trafikmiljö från 1930-talet.

Spårvagnsturen till Hosjö och tillbaka går längs glittrande sjöar och genom vacker natur med ängar och skogar. Du får uppleva en resa som på farfars tid, en tur som tar ungefär 25 minuter.

Muséet har mer än 40 vagnar från Sveriges en gång totalt 12 spårvägsstäder. En tredjedel av vagnarna har hittills renoverats för museitrafiken i Malmköping. Den äldsta är från 1903 och den yngsta från 1950-talet. Ett 25-tal bussar ingår också i samlingarna.

Thuleparkens hembygdsmuseum
Thuleparken är belägen på Flens högsta punkt mitt i centrala Flen. Hela parken är ett museum med byggnader från gårdar runt omkring centralorten. Här finns också samlingar med till exempel arbetsredskap från äldre tider. Thuleparken är även samlingsplats för Flens hembygdsförening.

Evenemang
Flens kommun har ett aktivt föreningsliv och det pågår alltid en massa aktiviteter och evenemang. Här nedan kan du läsa mer om de olika evenemangen.

Mat och dryck
Sörmland är för många likvärdigt med högkvalitativ mat. De lokala matproducenterna och förädlarna har i all sin småskalighet bidragit till att ge Sörmland, och inte minst Flens kommun där många av producenterna verkar, en tydlig matprägel.

Den årliga rabarberfestivalen i maj – Sveriges första är en av anledningarna liksom Jürss
Mejeri med sina fantastiska ostar på ekologisk mjölk, Blaxsta vingård, Yxtaholms slott,
Warbro kvarn och Finesserna. De är några av de matverkare som bidrar till att Sörmland
blir en matupplevelse.

Här hittar du allt från fina restauranger i slottsmiljöer till enklare matserveringar och cafeér.

Boende
I Flensbygden finns varierade möjligheter för dig som vill övernatta och konferera. Oavsett om du väljer att bo centralt i någon av tätorterna eller i en egen stuga finns naturen alltid strax inpå knuten. I tätorterna finns restauranger, museer och möjligheter till shopping.

Välj mellan att bo i egen stuga på landet, vandrarhem, camping eller i lägenhet. I kommunen finns mycket att se och göra och hur du än väljer att bo är det alltid värt att stanna lite längre. Boende Camping Boende Vandrarhem

Aktiviteter
Bad

Flens kommun har många sjöar och räknar vi dem alla finns det närmare 200. På Flera ställen runt om i kommunens orter finns fina badplatser. I Flen tätort finns också en väl utrustad simhall, med 25 meters bassänger, djungelbad för de lite mindre, solarium och träningsmöjligheter

Fiske
I kommunen finns många fina fiskevatten och hos Lilla Malma Sportfiske kan du prova på flugfiske. Information om var man kan köpa fiskekort finns hos turistbyrån.

Sörmlandsleden
Vandringsled som för rullstolsburna och andra handikappade har anpassat sina tre övernattningsstugor, byggt en 265 meter lång bro, skärmskydd, fiskebrygga och grillplats vid Brukssjön i Hälleforsnäs. Ta en dag ledigt, vandra och ta det lugnt på Sörmlandsleden.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida