Filipstad
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Filipstad
Vandrarhem
Camping

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Filipstad
Filipstad fick sina stadsprivilegier den 6 April 1611 av Karl IX som döpte staden efter sin son Karl Filip.
Traditionen inom järn- och gruvhantering går tillbaka till 1300-talet. Det var denna hantering som gjorde att östra Värmland befolkades.
I gruvorna i Persberg, Nordmark och Långban fanns naturrikedomar och runt om växte hyttor, hamrar och bruksanläggningar upp. Under 1700-talet fick gruvbrytningen ett uppsving då effektiv sprängteknik blev tillgänglig och vattenkraften fick sitt genombrott genom Kristoffer Polhem´s uppfinningar.

Aktiviter
Älg- och bäversafari, guldvaskning, vandring, häst och vagn, vildmarksritter, dressin, kanot, långfärdsskridsko, golf, minigolf, tennis ,paintball, sumobrottning!!! Och mycket mycket mera...
Tillåt dig också att bara ta det lugnt vid stranden – bada eller prova fiskelyckan i något av vattendragen. Fiskekort kan du bl.a köpa på turistbyrån.
Hos aktivitetsföretagen har Du många valmöjligheter.

Sevärdheter
Ett besök på något museum är en resa i tiden och en upplevelse som dröjer kvar.
Låt er även frestas av en stadsvandring eller ett besök i en gruva eller hytta. Låna en hacka och sök din egen speciella mineral. Hembygdsgårdarna som ligger så vackert i kommunen lever upp sommartid och är väl värda ett besök. Kyrkor likaså-du har väl hört historien om Brattfors kyrka där tornluckan alltid står öppen? Naturreservat av flera olika karaktär och flera olika arter av orkidéer. Tibergs udde på vårkanten med ett hav av gullvivor är obeskrivligt vackert. En vandring på Brattforsheden – med sin unika natur och växtlighet samt närhet till det gamla krigsflygfältet kan varmt rekommenderas.
Nils Ferlin, som sitter på sin bänk vid Skillerälven, är väl sammanknippad med Filipstad och är ett måste att besöka för dig som gästar Filipstad.
Bröderna John och Nils Ericsson är födda i Långban och blev båda framgångsrika i Sverige och utomlands. Mausoleumet på östra kyrkogården i Filipstad där John Ericsson är begravd är ännu ett ”måste” för dig som besökare.

Rämens Herrgård -Tegnérrummet
Hus/kulturmiljöer
Släkten Myhrman lät bygga Rämmens herrgård som stod färdig 1760. Byggdes om 1780 men har därefter inte ändrats nämnvärt utvändigt. Inne i herrgården har det Myhrmanska förmaket bevarats i sin ursprunglighet med väggdekorationen i pompejansk stil och familjeporträtt. Skalden Esaias Tegnér var informator för familjen Myhrmans barn i början av 1800 talet och gifte sig 1806 med en av eleverna tillika döttrar i familjen; Anna Myhrman.

Herrgården är privatbostad men man kan boka en visning av Tegnérrummet via turistbyrån

Asphyttans sluss - Bergslagskanalen
Hus/kulturmiljöer - Båt
Asphyttans sluss och kanal ingår i Filipstads Bergslags Kanal som anlades 1853-57 för att underlätta godstransporterna mellan Filipstads bergslag och Kristinehamn.
Slussen lyfter båtarna 5 m i ett steg.

4,5 km söder om Asphyttan ligger Bjurbäckens slussar med bl.a. sluss-café sommartid.
Slussvakten vid Bjurbäckens slussar sköter slussningen även vid Asphyttan.

Bjurbäckens och Asphyttans slussar är öppna för trafik 1 juni - 6 september.
Juni slussning fredagar, lördagar, söndagar
1juli-16 aug slussning varje dag
17aug-6sept slussning fredagar, lördagar, söndagar
Övriga dagar: slussning när så är möjligt efter överenskommelse med slussvakten senast 4 dagar i förväg.

Uppslussning vid Asphyttan sker ca 1½ timme efter slussning vid Bjurbäcken dvs. omkring kl 11.30 och 16.30.
Nedslussning vid Asphyttan kl 12.00 och kl 17.00 efter föranmälan senast 2 tim i förväg: tel 0739-9573975.

Servering vid Bjurbäckens slussar öppen 6 juni-9 aug 12-18.00(stängt måndagar.
Elbåt finns att hyra med plats för 4 pers. uthyres per timme/dag. Även roddbåt kan hyras.

Brattfors Hytta
Hus/kulturmiljöer
Brattfors hytta är en av de äldsta i Värmland med rostugn, blåsmaskin och en del hyttredskap. Verksamheten pågick fram till 1919 och hyttan reparerades 1993.

Tid: ej öppet- visas endast efter överenskommelse

 

Storbrohyttan
Hus/kulturmiljöer
En av Bergslagens ståtligaste hyttor. Hyttverksamheten startade 1589. Den sista tackjärnsblåsningen var 1920. Hyttan totalenoverades i början på 60-talet och då iordningställdes en besökshytta som bra beskriver hela kedjan från malm till färdigt tackjärn ur en masugn.

Grupper förbokas. Tid: Ti-Fr 10.00-16.00(året om) på sommaren även Lö-Sö 13.00-17.00 Guidning efter överenskommelse
Vägbeskrivning: Från Filipstad kör väg 246, 800 m mot Hagfors. Hyttan ligger på vänster sida intill Munkebergs camping.

Pris: Guidning: Minimipris 100:- för 2 pers, därutöver 40:-/pers. För större sällskap ring för prisuppgift.
Barn 7-12 år 20:-/person Samma priser gäller för hembygdsgården. Plats: Storbrohyttan, Filipstad

Långbans gruvby
Hus/kulturmiljöer
Välbevarad industrimiljö med gruvfält, hytta och mineralutställning. Världens märkligaste mineralfyndort med nära 300 olika mineral. Födelseort för John och Nils Ericsson, utställningar, närliggande gästgiveri. Naturreservat (Tibergs udde) med bl.a. vackra orkidéer i maj-juni.

Långbans gruvby har säsongsöppet; övriga tider efter överenskommelse
Tid: må-fre 10-16.00, lö-sö 12-16.00 Visningsinformation: På sv och eng

Nordmarks gruvmuseum
Hus/kulturmiljöer
Nordmarks gruvmuseum visar 700 års utveckling på 700 m2 med huvudinriktning på bergsbruk. Museet omfattar 12 byggnader på ett 10 000 m2 stort område i närheten av Nordmarks kyrka. I Nordmark har bergsbruk (gruvor och hyttor)funnits från tidig medeltid (1200?-1300-talet)fram till 1980 då den sista järnmalmsgruvan lades ned. Från Filipstads bergslag där gruvorna i Nordmark och Persberg var de största järnmalmsproducenterna, kom under 100 år runt 1650 10% av världsproduktionen av järn. I museet visas kartor, fotografier, redskap och modeller m.m från bergsmansgårdarna, arbetarbostäderna, gruvorna och hyttorna i trakten. Bland modellerna kan nämnas en 10 m2 stor miniatyr i skala 1:87 över hur industrianläggningarna vid gruvorna såg ut 1920 med tillhörande bangårdar på Nordmark-Klarälvens Järnvägar (NKIJ).Där finns också ett "Gunde Johansson" -museum där minnen från den folkkäre författaren, artisten och underhållaren visas. Gunde var bosatt i trakten och ägare till Motjärnshyttan under senare delen av sitt liv. I ett nybyggt mineralmuseum visas representativa Nordmarksmineral samt div. mineralprover utifrån. Nordmark jämte Långban är en av världens mineralrikaste områden. Bland byggnaderna på museiområdet finns några från från 17-1800talet .ex "Masmästargården"
, Bössmedjan och Get-Annas Backstuga m.m. Här finns också en bergartssamling med ett representativt urval av samtliga bergarter inom Filipstads kommun samt diverse gamla, stora maskindelar tillverkade vid Finnshyttans bruk på 1880-talet. Museets sommarservering finns i en lada från 1700-talet med infravärme för svala dagar. Under vintertid är c:a 250 m2 utställningsyta uppvärmd.

Tid: 2 juni-31 aug må-fre 10-17.00, lö-sö 13-17.00, övrig tid av året förbokning
Vägbeskrivning: Från Karlstad-följ väg 63 till Filipstad. Fortsätt 26:n norrut. Sväng vänster väg 26 mot Mora och Lesjöfors.

Stadskvarnen
Hus/kulturmiljöer
Den första kvarnen på denna plats byggdes 1654. Den brann ner vid den stora stadsbranden 1694. Samma år återuppbyggdes kvarnen. Då stadsrättigheterna indrogs året efter katastrofbranden övergick kvarnen i kronans ägo. Den arrenderades av Filipstads då mäktigaste man, Christian Nackreij, som drev den med god lönsamhet.

Under Karl XII:s krig 1700-1718 var landet i stort behov av pengar. Stadsborna med Nackreij i spetsen lånade ut en stor summa till kronan och som belöning blev han 1720 adlad.

Filipstadsborna ansåg att deras kvarn blev dem orättmätigt fråntagen 1695. Efter en segsliten process återgick kvarnen 1771 i stadens ägo. I slutet av 1700-talet möjliggjorde inkomsterna från kvarnen bidrag till bl.a. kyrkobygget och Filipstads första stenbro (Asphyttebron).
Den nuvarande kvarnbyggnaden stod klar 1807.

På 1940-talet upphörde verksamheten i stadskvarnen efter att i nära 300 år ha försett Filipstadsborna med mjöl till det dagliga brödet.

År 1976 förklarades kvarnen som byggnadsminne och används sedan 1986 som museum.

Numera är det galleri, museum kvarnen & Ferlinmuseum i lokalerna.
Entré 40:-, medlemmar 20:-, barn t.o.m. 12 år gratis. Undantagsvis kan högre entrépris uttagas vid vissa utställningar.
Guidning för grupper: 200:- (e. överensk
Tid: ti-sö 13-17.00

Mat & Dryck
Här kan du äta god herrgårdsmiddag såväl som kryddstark spännande tai-mat, pizza, kebab, goda hemlagade pajer. Eller väljer du husmanskost? Prisvärda ”dagens” finns på flertalet restauranger. Baguetter med god mättande fyllning, eller helt enkelt en korv med bröd. Eller vill du hellre ha våfflor med sylt och grädde och magnifik utsikt på köpet ? Jodå det finns också! Fika? På caféerna väljer du på traditionellt kaffe, cappuccino, espresso, caffe latte eller andra nyheter. En ”Ferlin” bakelse till kaffet är aldrig fel!

Shopping
Stort shoppingcenter? Nej det finns inte här. Små mysiga affärer däremot, som tillgodoser allt vi behöver. Här hittar Du såväl gardiner, tyger och sybehör ,som böcker, presenter och kläder, skor , väskor och smycken. Sportartiklar, spik och verktyg. Möbler och blommor till hemmet. Ja inte behövs väl mer?
Söker Du genuint hantverk så besök gärna Kjortelgården som har ett brett sortiment från duktiga hantverkare i bygden. Här parkerar Du utan avgifter. Fynda gärna på antik-kuriosa och second hand affärer också!

Boende
Bo på herrgård, hotell, vandrarhem, camping eller stuga – här finns rum för alla! Valet är Ditt enligt tycke och smak! Hotell i centrum med närhet till restauranger och shopping eller i anrika herrgårdar i natursköna omgivningar. Camping? Här finns såväl naturnära camping med utsiktstorn som granne, såväl som ”gammal hederlig” camping vid våra vackra sjöar Lersjön och Lesjön eller naturistcamping vid sjön Yngen. På samtliga campingar finns även stugor att hyra. Vandrarhem? Jodå, här finns ett flertal i kommunen. Boende Vandrarhem Boende Camping

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida