Falun
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Falun

Sälen

Boende
Camping
Hotell
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Falun
Som besökare och turist har du mycket att se och uppleva i Falun.
Du kan inleda ditt besök vid gruvan, Falu koppargruva som är själva anledningen till att staden ligger där den ligger. Idag är gruvan nedlagd efter mer än 1 000 års brytning, men lever kvar som ett industrihistoriskt minnesmärke i världsklass, men ett minnesmärke som i högsta grad är levande.

Dalarnas Museum speglar Dalarnas historia ur olika vinklar; dräktskicket, folkmusiken, dalmålningarna. Här finns också Selma Lagerlöfs bibliotek och arbetsrum och här finns en stor samling av Falugrafikernas konst. I Konsthallen i anslutning till museet visas konst med förankring i samtiden.

Efter besök i gruva och på museet kanske det är dags för en tur i naturen. Här erbjuds fina naturupplevelser nära centrala staden eller längre bort. På Lugnet finns riksskidstadion med elljusspår och många skidspår för dagsturer, men Lugnetterrängen är lika lämplig för långpromenader eller kortare svamputflykter. Vill du kan du hyra en campingstuga eller ställa upp din husvagn eller tält på campingen. Här är det inte bara nära till naturen: På Lugnet finns det aktiviteter för alla året om. Falun är också en sjöstad med ett livligt båtliv på sommaren och ett lika livligt uteliv på vintern.

Carl Larsson-gården i Sundborn, 13 kilometer utanför Falun, har kallats ett levande allkonstverk. Här har målaren Carl och textilkonstnärinnan Karin Larsson skapat det hem som blivit en inspirationskälla för inredare världen över.

Göra
Falun - fyllt av sevärdheter, natur, kultur, sport och aktiviteter
Världsarvet Falun med gruvan, staden och bergsmansbygden, fantastiska Carl Larssongården, Linnés bröllopsstuga, Lugnets rikskända sport- och friluftsområde, sjön Runns stora aktivitetsutbud, folkkära evenema-ng året runt. Och mycket, mycket mer! I Falun är det omöjligt att ha långtråkigt oavsett årstid. Här kan du se vad som är på gång och förboka delar av din vistelse redan nu. För ju mer du har ordnat i förväg, desto mer semester på plats.

Äta
Hitta dina egna favoriter bland Faluns restauranger och caféer
I Falun hittar du allt från be-väma snabbmatställen, caféer och pizzerior till familjevänliga vardagsrestauranger och charmiga gourmetrestauranger. Passa också på att göra dagsutflykter till Faluns närområden, t ex Sundborn, Staberg och Bjursås, här finns många mysiga smultronställen där du kan njuta av god mat i annorlunda miljöer. Så lämna matsäckskorgen hemma och gör det lokala restaurang eller café-besöket till en del av upplevelsen.

Kultur & Sevärdheter
Carl Larsson Gården
"Var välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru". Denna varma, välkomnande devis ovanför entrédörren till Carl Larssongården har under åren hälsat besökare från hela världen välkomna till Karin och Carl Larssons hem i Sundborn utanför Falun.

Carl Larssongården representerade vid sekelskiftet, en helt ny inredningsstil med ljus, varm, livstillvänd färgsättning och inredning. Carl Larsson färgsatte hemmet med målningar på dörrar, väggar och tak, samt porträtterade alla de sju barnen som växte upp i hemmet.

Karin Larssons stora intresse var textilier. Hennes vackert vävda textilier, broderier och gobelänger har lika starkt som makens målningar bidragit till den mjuka och personliga interiör som präglar deras hem.

Carl Larssongården är en av Sveriges största turistattraktioner i sitt slag. Här har besökare från hela världen hämtat inspiration till att själva inreda sina hem i Karin och Carl Larssons anda.

Dalarnas Museum
Dalarnas museum öppnades 1962 och speglar Dalarna, ett stort och kulturellt rikt landskap som för många blev ett svenskt ideal. Folkkonsten har getts stort utrymme. I Dräktgalleriet visas granna folkdräkter som på 1800-talet lockade målare, författare och folklivsforskare till Dalarna. Dalmålningsavdelningen anses av många besökare vara museets hjärta. Målningarna visar hur dalabonden gestaltade bibelns budskap i en värld som annars var fattig på bilder.

Dalarna är starkt förknippat med folkmusik. I Musikrummet kan man lyssna på låtar ur den stora samlingen av inspelningar som ständigt växer.

Falugrafikerna är ett begrepp bland konstkännare. De sex konstnärerna tillhörde den svenska konstgrafikens stormän under 1900-talets första decennier. Museets Grafikgalleri visar verk av denna konstnärsgrupp om sex grafiker där Axel Fridell räknas som den I "Nils Holgersson" beskrev Selma Lagerlöf Falun. Det är dock okänt för de flesta att hon bodde i staden under de mest produktiva åren av sitt liv. Hennes tidsenliga arbetsrum från hemmet i Falun finns bevarat på museet.

Falu Koppargruva
"Sveriges största under - men faseligt som helvetet" skrev Carl von Linné efter sitt gruvbesök år 1734.
Den 8 dec 1992 gick en 1000-årig svensk tradition i graven. Kopparbrytningen i Falu Gruva upphörde från och med denna dag. Här har under århundraden bergsmännens gruvdrängar med kil, knoster och brytstänger skattat berget på dess rikedomar.

Den intensiva brytningen och planlösa drivningen av orter resulterade i den stora katastrofen 1687. Stora Stöten, ett jättelikt dagbrott 1,5 km i omkrets och 100 meter djupt bildades vid detta ras.

Sedan 1970, då gruvan öppnades för allmänheten, har över en miljon besökare tagit hissen ner i gruvan, 55 meter under jord. Den del av gruvan som visas har bearbetats från medeltiden och in på 1800-talet. Man räknar med att gruvan består av mer än 4000 schakt, orter och arbetsrum, där vart och ett fått sitt eget namn. Julklappen (bilden ovan) är namnet på ett av arbetsrummen där gruvväggen blivit gästbok för kungliga besökare.

I dag är gruvans enda industriella produkt pigment för framställning av Falu Rödfärg.

Kopparberget Museum
"Den som inte sett Stora Kopparberget har heller inte sett Sverige"! citat Olof Naucler, Uppsala Universitet 1702.
Under detta sekel var Falu gruva världens största producent av koppar, en metall som utgjorde ryggraden i den dåtida svenska stormaktens ekonomi.

Att komma in i Stora Sammankomstrummet i Kopparbergets museum är som att kliva rakt in i 1700-talet. Kakelugnar, golv, möbler, stukaturer, takkronor - allt är genuint äkta eller exakt återskapat.
I museets myntkabinett visas kopparmyntningens historia med allt från små penningar till enorma plåtmynt.

Christopher Polhem, den svenska mekanikens fader, har betytt mycket för gruvans utveckling. Hans geniala uppfinningar däribland det mekaniska alfabetet samt grundläggande mekaniska modeller har fått stort utrymme i museet.

Olika metoder för järnframställning dokumenteras i tavlor och modeller. Museets samling av mineraler från hela världen är en dröm för varje geologiintresserad. Den användes under 1800-talet i undervisningssyfte.

Ett besök på Stora Kopparberget ger en totalupplevelse i svensk industrihistoria.

Stadigstugan
Dalmålningarna har en viktig del i Dalarnas kulturhistoria. Denna omtyckta folkkonst pågick från 1780-talet till 1860-talet. Man målade på väv och pappersark som sammanfogades till större ytor för att passa stugornas mått. Motiven hämtades ofta från bibeln. Andra målningar avspeglade dalfolkets föreställningar om livet.

En av Dalarnas mest erkända dalmålare var Mats Persson Stadig från Bjursås som levde under åren 1786-1862. Han efterlämnade ett unikt material som belyser en målares skiftande arbetsuppgifter och utveckling under sin levnadsbana. Mats Persson utmärkte sig som en flitig, sparsam, duglig och initiativrik arbetskarl. I dag hade vi talat om honom som en driftig företagare och framgångsrik entreprenör. Från att ha målat vägg- och takmålningar övergick han senare till att måla möbler, kistor och skrin, allt eftersom tiderna förändrades.

Besök Mats Persson Stadigs hem som uppförts vid den vackra hembygdsgården på Dössberget i Bjursås utanför Falun. Hans dalmålningar finns också att beskåda på Dalarnas museum och i Handelsbanken i Bjursås.

Shopping
Shoppa loss i "Dalarnas Stadskärna"
Det är lätt att förstå varför Falun kallas ”Dalarnas stads-kärna”. Här finns en skön blandning av gammalt och nytt, mysigt stadsliv och inspirera-nde shopping med annorlunda småbutiker, stora kedjor och gallerior. Du har med andra ord alla möjligheter att komma hem med härliga fynd. Är du här i början av hösten får du inte missa ”Bondens marknad” med närodlade grönsaker och hemgjorda läckerheter. Dalarnas designstråk på Slaggatan är ett annat hett tips.

Boende
I Falun med omnejd finns allt från bekvämt hotellboende och prisvärda vandrarhem till stugbyar, campingar och privatägda stugor och lägenheter. Till Vandrarhem i Dalarna Till Camping i Dalarna. Hotell

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida