Falsterbo
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Falsterbo
Vandrarhem
Camping

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Falsterbo
Falsterbo är känt för de vackra stränderna, Falsterbo Horse Show och golf. här finns även ett rikt fågellivet, fornlämningar-vikingar, underbara vandringsleder och cykelvägar. Falsterbo är hopvuxet med tvillingorten Skanör.

Vellinge ligger strax söder om Öresundsbron. På knappt en halvtimme når du Vellinge med bil både från Köpenhamns Flygplats (Kastrup) och Malmö Airport (Sturup).

Genom att cykla och vandra upplever man mer! Det absolut bästa sättet att utforska Vellinge och Söderslätt är i cykelsadeln eller med bekväma vandrarskor.

Historia
Falsterbo uppstod på södra delen av Falsterbonäset under 1200-talet och blev under medeltiden en rik och ansedd stad eftersom den låg i ett centrum för handel och sillfiske. På stranden mellan Falsterbo och grannstaden Skanör pågick den s.k. Skånemarknaden där handelsmän från olika delar i Europa hade sina fasta marknadsplatser. Sedan silltillgången minskat i området minskade dess betydelse och Skånemarknaden upphörde. Städerna förföll och slogs 1754 politiskt samman till en enda stad, Skanör med Falsterbo stad. Orten tillhör sedan 1974 Vellinge kommun.

 

Nöjen, evenemang och utställningar
Här händer det alltid något, från stora internationella evenemang så som Falsterbo Horse Show och Vikingamarknad till trevliga konserter och charmiga loppmarknader.

Kultur & Sevärdheter
Möllorna

Redan år 1505 nämns möllan i Skanör av den tyske fogden Berndt Lütke från Lübeck i en gränsangivelse.

Det finns två olika sorters möllor i Vellinge, s.k. stubbamöllor vilket innebär att en vertikal stock (stubben) bär upp byggnaden. När det var dags för att mala vreds hela möllan mot vinden. Vid gynnsamt väder maldes 300-400 kilo fodersäd per timme.

En annan typ är den s.k. holländaren. En väderkvarn med ett kvarnhus på stengrund och med en rörlig hätta överst, som bär vingarna och kan vridas i alla vindriktningar. De möllor som finns i Vellinge kommun är i gott skick och väl värda ett besök.

Borgar & slott
Borgarna och slotten i Vellinge kommun uppfördes från 1200-talet och fram till 1500-talet.
För borgarna i Skanör och Falsterbo spelade sillfisket en stor roll och det var under den tiden som tvillingstäderna hade sin storhetstid.

Falsterbohus
Falsterbohus nämns första gången år 1311, då den ursprungliga borgen från slutet av 1200-talet intogs och förstördes av hanseaterna i strider mellan de vendiska hansestäderna och kung Erik Menved.

Falsterbohus, som återuppbyggts både större och starkare, utsattes redan efter några år på nytt för angrepp, denna gång av svenska styrkor under befäl av drotsen Mats Kettilmundsson. Vid slutet av 1300-talet försköts tyngdpunkten inom Skånemarknaden från Skanör till Falsterbo.

Kungens fogde flyttade då med sitt folk från den äldre och svagare Skanörsborgen till Falsterbohus, som bestod av en större salsbyggnad och ett kärntorn, omgivet av en ringmur och dubbla vallgravar.

Falsterbohus var under 1300-talet en av de platser där drottning Margareta tog emot rådsherrar och sändebud från andra länder. På Falsterbohus avled hennes son Olof den 3 augusti 1387, blott 17 år gammal.

Olof hade efter sin morfar Valdemar Atterdag blivit kung i Danmark redan vid 5 års ålder och fem år senare även i Norge efter sin far Olaf Håkansson. Dödsorsaken blev aldrig med säkerhet känd. Olofs lik ställdes ut i Falsterbo kyrka, innan kroppen balsamerades och fördes till Sorö klosterkyrka på Själland.

Under 1900-talets första decennium gjorde skaparen av Kulturhistoriska Museet i Lund, Georg J:son Karlin arkeologiska utgrävningar inom borgområdet. Många av lösfynden därifrån finns på Kulturen, men även Falsterbo Museum kan uppvisa några.

Nästa undersökning gjordes 1934-35 av dr Ragnar Blomqvist, som även gjorde rekonstruktionsskisser, betydligt mera troliga än Karlins. Fynden från denna undersökning har till större delen överförts till Stockholm.

Idag kan man på platsen få en uppfattning om hur slottet sår ut vid 1300-talets slut med rester av kärntornet, ringmuren, stenar som markerar sals byggnadens läge samt vallgravarna.

Falsterbohus Källa: Falsterbohus, Ragnar Blomqvist

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida