Falkenberg
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Falkenberg
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Falkenberg
Havet med de långa sandstränderna, skogen och de många sjöarna, stadens gemyt och Ätradalens öppna landskap. Du får också ta del av det stora utbud av evenemang, nöjen och aktiviteter som finns här. Extra glädjande är att Du hittar Sveriges största utflyktsmål i Falkenberg - Gekås Ullared.

Falkenberg är en kommun med 40 000 invånare belägen mitt på Sveriges framsida Västkusten, 10 mil söder om Göteborg och är en av Hallands äldsta städer. Den omnämndes redan på 1200-talet.

De äldsta minnesmärkena som finns kvar idag är bland annat Borgen Falkenberg och Tullbron från 1700-talet. Falkenberg ligger mitt i Halland och är i storlek den största kommunen med tätorter som Ullared, Älvsered, Glommen och Slöinge för att nämna några. I ett vackert magasin nere vid hamnen finns Falkenbergs Museum. Här visas bygdens utveckling med tonvikt på hantverk och industri.

Historia
Falkenberg började träda in i historiens ljus i slutet av 1200-talet, varifrån de första skriftliga beläggen finns. Staden kom möjligen att ta över som lokal maktcentrum efter en tidigare plats i Stafsinge. Den var då, liksom övriga Halland dansk. Från 1300-talet och fram till nordiska sjuårskriget fanns även staden Ny-Falkenberg. Falkenbergs borg, varifrån Falkenbergs slottslän styrdes, förstördes av Engelbrekts trupper 1434 och kom inte att byggas upp, vilket gjorde att slottslänet försvann. Det första kända priviligiebrevet för staden är från 1558. Staden växte sedan upp på den norra sidan av Ätran, men kom under 1900-talet att även sprida sig till den södra sidan av ån. Staden tillhör Varbergs domsaga.

Sevärdheter, Göra & Nöje
Här hittar du det vackra Ätradalen, Morups Tånge, Grimsholmen, Yngeredsforsen, och Hagbards Galge bara för att nämna några av de mycket fina besöksmål som finns här.

Roligt nästan jämt i Falkenberg!
Sveriges största nyårsrevy. Sveriges största friluftsteater - sommarfars på Vallarna. Sveriges största visfestival.

När du kommer som gäst till Falkenberg så ska Du ha roligt. Och här kan det verkligen bli skoj med skratt, tjo och tjim. Att uppleva och lära sig något nytt är också roligt. Bredden av utbudet med evenemang, sevärdheter och aktiviteter känns i det närmaste heltäckande så det är bara en fråga om intresse.. De ger dig möjligheter att uppleva museer, fornminnen, vackra naturområden och mycket mera.

För den aktive friluftsmänniskan finns här utmärkta fiske- och kanotvatten samt cykel- och vandringsleder. Här finns möjligheter till upplevelser.

Museer
Ett besök på några av de många museer ger sinnena näring. Falkenbergs museum visar bland annat Falkenbergs utveckling under 1900-talet medan Hembygdsmuseet i Gamla stan visar hur det var på den riktigt gamla goda tiden. Livet på landet upplever man på Berte museum i Slöinge medan den motorintresserade besöker Svedinos Bil-och Flygmuseum i Ugglarp eller Gekås motormuseum i Ullared. Fotomuseet Olympia med stor samling fotoutrustning och bland annat unika bilder av Gillis Häägg och Lennart Nilsson och Ringsegårdens Konst-& Café med Gunnar Brusewitz samlade verk är ytterligare två verkliga pärlor.

En konstrunda i Falkenberg visar att konsten givits en framträdande roll. Här vågar man ställa ut konst och installationer av alla de slag.

Ekomuseum nedre Ätradalen
Ekomuseum nedre Ätradalen med 71 besöksmål är ett museum utan väggar och tak som tar dig med på en resa i tid och rum.

 

Evenemang
De stora evenemangen avlöser varandra. Falkenbergsrevyn. Sommarfars på Vallarna. Visfestival Falkenberg, Falkenbergs Jazzdagar. Allsång på Vallarna. Kräftfestival i Glommen. STCC på Falkenbergs Motorbana. Sjönevads marknad. I Falkenberg finns ett brett utbud av evenemang som passar både unga och gamla. Alltifrån mysiga visaftnar och barnteater till dans på krogen. Natten kan bli lång och njutbar i Falkenberg.

Aktiviteter
För dig som föredrar en aktiv semester erbjuder Falkenberg många möjligheter. Den omväxlande naturen inbjuder till unika möjligheter för frilufts- och vildmarksliv. I Falkenberg finns fina fiske- och kanotvatten. Laxfisket i Ätran är vida berömt. För den sportintresserade finns flera sport- och fritidsanläggningar. Våra 5 golfbanor håller högsta klass och är spelbara nästan hela året. Klitterbadet, Sveriges enda badanläggning med 50 meters saltvattenbassäng får Du bara inte missa.

Bad
I Falkenberg finns Sveriges fjärde populäraste badstrand, Skrea strand.
Sol och bad är Falkenbergs främsta varumärke med cirka 15 km härliga sandstränder. Förutom Skrea strand så kan Du sola och bada i Ugglarp, Långasand, Ringsegård, Stafsinge, Olofsbo, Glommen, Sandkärr och Rosendal.

Mat
Visst är det väl härligt att gå ut på restaurang och riktigt lyxa till det. Många av matställerna lägger stor vikt vid att servera mat och dryck som är närproducerade. Falkenbergslax. Glass från SIA. Falcon öl från Carlsberg. Och föredrar Du en pizza så är den med all säkerhet bakad med mjöl från Berte Qvarn.

Nöje
I Falkenberg finns mängder med vattenhål och restauranger. Utelivet når under sommaren rent kontinentala nivåer med många uteserveringar och matställen. Här finns allt från mysiga kaféer till gourmetrestauranger, från pubaftnar med trubadurer till danskvällar med svenska topporkestrar.

Shopping
Shoppa är ett av det roligaste man kan göra i Falkenberg!
Gå i affärer och shoppa, det är en väsentlig del av resans upplevelse. I Falkenbergs kommun finns mycket goda möjligheter till shopping - året om. Många kommer hit enbart för att handla.

Gå på upptäcksfärd i Falkenbergs charmiga innerstad, med närhet till allt. Här finns många specialbutiker och varuhus med all den service Du behöver.

Gekås Ullared
Gekås Ullared är Sveriges största utflyktsmål dit över 3000 bussar och en miljon personbilar transporterar över 3 miljoner besökare varje år. Inte så konstigt att Ullared ibland fungerar som vägvisare till hela Falkenbergs kommun.

Boende
Hur vill du bo i Falkenberg? Kanske slumra in mellan rena lakan på något av våra fina hotell eller bed & breakfast. Eller att campa, en livsstil som många anammar. De fina campingplatserna är ofta fullbokade sommartid, så ett tips är att boka dessa i god tid. Men på för- och sensommaren finns ofta plats och då kanske till specialpriser. Falkenberg har också ett tiotal vandrarhem, både centralt i Falkenberg och på landsbygden. Att bo i stuga eller semesterlägenhet ger en frihet som många vill ha. I Falkenberg finns stora valmöjligheter att bo bra med stor gästfrihet. Boende Camping Boende Vandrarhem

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida