Falköping
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Falköping
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Falköping
Falköping är en kreativ småstad, präglad av den pionjäranda och företagsamhet som under årtusenden format denna unika del av Sverige. Läget mitt i Västergötland gör att många vägar leder hit och staden är dessutom en klassisk knutpunkt i det västsvenska järnvägsnätet.

I och runt Falköping finns mycket att se och besöka: vår rika historia, vacker natur, oändlig kultur, flera museum, ett upptäckarcentrum och tusentals tranor...

Golf, ridning, fotbollsgolf, gym, skidåkning, bowling och bad är bara några exempel på aktiviteter du kan ta dig för. Ensam, med familjen eller i grupp.

Sevärdheter
Här presenteras ett axplock av de sevärdheter och besöksmål som finns i byggden!
Mössebergs djurpark och utsiktstorn
Uppe på Mössebergsplatån finns Mössebergs djurpark och utsiktstorn.

Utsiktstornet är hela 35 meter högt och otaliga trappsteg leder upp till utsiktsplatsen. Men utsikten när du väl kommer upp är mer än väl värd mödan - härifrån har du mycket fin utsikt över Falbygden och våra grannstäder. Vid klart väder kan Kinnekulle skymtas.

Falbygdens Museum
Kom in och upplev den spännande utställningen "Forntid på Falbygden" med isen som droppar, Nordens äldsta tamhund, hallonflickan som offrades i en mosse och guldhalskragen.

Fortsättningen av Falbygdens historia med utställningen "...och tusen år till", inspirerar och lockar till utflykter i det fantastiska kulturlandskapet som Falbygden utgör.

  • I andra delar av muséet visas vid olika tillfällen separata utställningar. (Se under fliken evenemang)
  • Det finns även en museibutik.

Ekehagens Forntidsby
Här får gammal som ung uppleva hur livet gestaltade sig för våra förfäder under stenålder, bronsålder och järnålder. I lummig omgivning och med kunniga guiders hjälp kan du uppleva forntidens vardagliga sysslor.

Vad sägs om att laga mat i en kokgrop, tillverka en egen pil eller paddla stockbåt?
Sommarprogram, skolverksamhet och forntida aktiviteter med gästabud.

Örtagård med mycket växter. En del av dessa används vid matlagningen i restaurangen.
Efter en vandring i byn känns det skönt att slå sig ner och avnjuta en god måltid eller en stärkande kopp kaffe med dopp.
Ekehagens restaurang och café erbjuder luncher, smörgåsar, kaffe med hembakat och glass.

Gudhems Klosterruin och Klostermuseum
Detta nunnekloster grundades 1161. Tillhörde ursprungligen den äldre Benediktinorden, övergick senare till Cisterciensorden. Trots det vackra läget med utsikt mot Hornborgasjön och platåbergen planerades snart flyttning. 1340 flyttade nunnorna till gården Aranäs vid Kinnekulle. Återvände dock snart till Gudhem som blev konventets hemvist till reformationen. 1529 lades klostret i aska genom vådeld och blev aldrig uppbyggt. Tack vare välgjorda konserveringsarbeten är det idag lätt att få översikt över hela klosteranläggningen. Ett klostermuseum är inrättat vid Gudhems kungsgård.

Gudhems Klosterruin är ett av fotspåren efter Jan Guillous romanhjälte Arn Magnuisson. - Det var i Gudhems kloster som Arns fästmö Cecilia avlade sina 20 år av bot, medan Arn var och stred som tempelriddare.

  • Café Cecilia finns i anslutning till museet. Grupper måste förbokas.
  • På Gästhem Cecilia kan man övernatta, det finns 3 rum och 8 bäddar i rökfria rum.

Naturum Hornborgasjön
Svävande på pelare ute i Hornborgasjön, vid Fågeludden, står naturum Hornborgasjön. Den invigdes 1986 i samband med att restaureringsarbetet startade på allvar. Detta är på den östra sidan av sjön, där platåberget Billingen reser sig som fond.

Landskapet har en ålderdomlig prägel, med mängder av gamla stenmurar. I mitten av maj färgar körsbärsträden backarna vita.
I naturum Hornborgasjön finns en utställning om sjöns historia och dess fågelliv, ett vackert bildspel, utsiktstorn med hiss, souvenirförsäljning och cafeteria. Följer du spången ut på Fågeludden passeras två gömslen. Är du tyst och har lite tålamod kan du få se fåglar på mycket nära håll.
Fågeludden är ett av de absolut bästa ställena vid sjön för att se på fåglar. Här finns doppingar, änder, sothönor, vadarfåglar och en stor skrattmåskoloni.

Utsikten, den nya vackra utkiksplatsen i kalksten och ek, som tronar längst ut på Fågeludden är ett utmärkt ställe för fågelintresserade. Utsikten ger goda möjligheter till skådning och bjuder på storslagna vyer över Hornborgasjön. Till utsikten kommer man via en ny bred spång som passar för såväl rullstol och rullator som barnvagn.

I området startar också flera vandringsleder som går längs strandängarna och genom kulturlandskapet. För allmänheten finns aktiviteter i form av vandringar under maj och juni. För bokade grupper erbjuds guidningar.

Ekornavallen
Här finns bl a fyra gånggrifter, en hällkista, ett stort röse, ett flertal runda stensättningar, bautastenar och två domarringar. Människor har använt Ekornavallen som begravningsplats i mer än 4000 år. Detta område har troligtvis även använts som kultplats. Vissa av fornlämningarna har restaurerats.

Evenemang
Falköping har mycket att erbjuda under hela året, Hornborgasjön och tranor lockar fram vårkänslor, värmande konstnatt under hösten. Mössebergsfestivalen sprider musik och glädje, forntidsveckan på Ekehagens Forntidsby minner om svunna tider.

Boende
Oavsett när du har vägarna till Falköping och Falbygden finns det alltid en varm och skön säng att sova i. I Falköping och dess omgivningar finns det ett stort utbud av boende i olika former. Du kan välja att campa, bo på vandrarhem, i stuga, på hotell och slott eller i herrgårdsmiljö. Det finns något för de flesta smaker! Klicka här för att söka alla boendealternativ!

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida