Fagersta
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Fagersta
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Fagersta
Låt dig lockas med till fagerstabygdens många intressanta sevärdheter och utflyktsmål. Här finns något för alla smaker och årstider och gott om historiska platser och vacker natur.
Engelsbergs Bruk, Västanfors hembygdsgård och Oljeön är några av de stora sevärdheterna.

Fagersta kommun ligger i norra Västmanland och gränsar mot kommunerna Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar och Smedjebacken.
Kommunen har drygt 12 300 invånare.

Besöksmålen är många och flest besökare har Västanfors hembygdsområde där det finns flera museistugor och en gammaldags handelsbod. Många väljer också sköna Ängelsberg, där man förutom världsarvet Engelsbergs bruk även kan besöka världens äldsta bevarade oljeraffinaderi (!) beläget på Oljeön i sjön Åmänningen. Ängelsberg var redan runt 1900 en samlingsplats för konstnärer och traditionen lever idag vidare i galleri, keramikverkstad och en skulpturpark.

Sevärdheter & utflyktsmål
Engelsbergs bruk
Engelsbergs bruk räknas som ett av världens främsta industriminnen och finns sedan 1993 på UNESCOs lista över världsarven, med motiveringen att Engelsberg är ett utmärkt exempel på en betydande europeisk industri med bevarade byggnader som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talen. Byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen finns bevarade. Vattenhjul, kross, blåsmaskin och hamrar fungerar fortfarande och det gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter.

Hyttan
Herrsmedjan I smedjan färskades järnet, det hettades upp och bearbetades under smälthammaren. Räckhammaren hamrade ut smältstyckena till stänger. Den första hammarsmedjan byggdes här redan år 1624 och fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad 1845. Produktionen bestod av stångjärn till dess att lancashiremetoden infördes i slutet av 1800-talet. Då inriktade man sig på att tillverka smältstycken som sändes vidare för bearbetning vid andra bruk.

I hyttan framställde man tackjärn genom att med hjälp av träkol smälta malm och kalksten i masugnen. Engelsbergs masugnsanläggning är en av de få mulltimmerhyttor som finns bevarade i landet. Masugnspipan isolerades med jord eller mull och hölls ihop av en timmerkonstruktion. De äldsta delarna av bebyggelsen och industrianläggningarna härrör från 1770-talet. Vid denna tid byggdes även de båda slaggstenstornen. Rostugnen kom till på 1870-talet då bruket byggdes om för sista gången och fick sitt nuvarande utseende. 1919 blåstes masugnen ned för sista gången.

Herrgården
En allé leder fram till den nuvarande herrgården som byggdes år 1746 för att ersätta en äldre mangård som brann ned. Den fick då dess tidstypiska utseende med två våningar och brutet och valmat tak. Engelbrektsflygeln från 1600-talet användes som kök till herrgården. Eftersom det var ganska trångt och brukspatronen hade 19 barn, byggdes den västra Söderhielmska flygeln till. Detta var år 1780.

Övriga byggnader
Engelsbergs bruk kom så småningom att bestå av upp mot ett femtiotal byggnader. Förutom mulltimmerhyttan och hammarsmedjan fanns det även ett våghus, där kol- och malmfororna vägdes. I dagkarlsbyggningen eller "krogen" som den också kallades fanns utskänkning av brännvin och övernattningsmöjligheter för dem som gjorde dagsverken på bruket.

1917 byggdes en lancashiresmedja med valsverk. Där inryms idag en mekanisk verkstad för ventiler i rostfritt stål och specialmaterial. Där kan man även se de två brukskontoren, trädgårdsmästarvillan, slaggstenstornen, spannmålsmagasinet, arbetarbostäder och ladugården, där Nordstjernans centralarkiv idag finns.

Oljeön
På Oljeön finns Engelsbergs Oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes 1875 på Barrön (Oljeön)
i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927.

Idag är fabriken ett museum. Det finns
åtta bevarade byggnader på ön. Förutom fabriken finns det även kokhus, vedbodar, oljekällare, tvättstuga, utedass och ett bostadshus. På 1890-talet bodde åtta familjer och några ungkarlar på ön.

Det var den envise August Ålund som hade en osannolikt galen idé att slå sig på oljeraffinering i Bergslagen.

Efter en tid av entusiastiskt experimenterande - och några explosioner - byggde han år 1875 sin fabrik på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Anledningen till att det placerades just där var att han visste att brand- och explosionsrisken var mycket stor. Råoljan importerades från Pennsylvania i USA och transporterades
på Strömsholms Kanal.

I början fick han tillstånd till att producera 1000 fat om året. Sverige låg långt framme beträffande raffinering av råolja. Utlandstillverkade lysoljor och smörjoljor importerades emellertid, men så länge skyddstullarna fanns kvar, kunde Engelsbergs Oljefabrik göra vinster eftersom man då fortfarande hellre köpte den billigare svenska. Då dessa tullar slopades, kunde oljefabriken inte hålla jämn takt med de utländska produkterna.

Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, och den närmaste orsaken var att en last råolja som var på väg till Oljeön brann upp i Gäddvikens hamn. Engelsbergs Oljefabrik fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. De yrkesgrupper som fanns på ön var snickare, maskinister, fotogentvättare och fabriksarbetare.

Ön visas från maj t.o.m. mitten av oktober. Överfart sker från fastlandet med färjan Petrolia. På vintern kan man ta sig dit genom att gå eller åka skridskor över isen, på egen risk.

Västanfors hembygdsgård
Västanfors herrgård

Västanfors herrgård ligger naturskönt vid Strömsholms kanal. Sedan 1500-talet hade brukspatronerna drivit Västanfors hytta och fortsatte med det till år 1915. Därefter flyttades verksamheten till Fagersta bruk och hyttan revs på 1920-talet.

När Strömsholms kanal byggdes i mitten av 1800-talet revs herrgården. Kanalen drogs fram tvärs över tomten och flyglarna flyttades till den plats där de står idag. Den norra flygeln är museum och visar ett högreståndshem från början av 1900-talet. Malla Löwenhielm, som gick bort 1954, var den sista som bodde där.

Veckorna före jul pyntas herrgården som på patronernas tid. Denna "Gammaldags jul" är Mellansveriges populäraste julprogram om bergsmannens och brukspatronens julfirande vid sekelskiftet 1900. Många tusen besökare återvänder varje år för att uppleva de stämningsfulla julutställningarna.

Ekomagasinet
Ekomagasinet byggdes kring 1880 för att förvara spannmål åt Västanfors herrgård.
Här finns idag en handelsbod/museibod med försäljning och utställningar.
På översta våningen finns ett teatermuseum med scen, smink och masker som riktar sig till barn. Handelsboden är öppen året runt.

Slussvaktarstugan
Strömsholms kanal hade ett femtontal slussvakter, som tog hand om trafiken förbi slussarna. De fick fri bostad som en del av lönen. Slussvaktarstugan nära hembygdsgården är en av dessa. Den siste slussvaktaren i Västanfors flyttade ut 1947. Idag har stugan renoverats och används som keramikverkstad.

Vandring och natur
Den frodiga naturen uppskattas av många. Bruksleden passerar igenom kommunen och den går bland annat till kommunens högsta punkt Högbyn, som ligger 241 m över havet. Leden går även förbi den gamla bruksplatsen Trummelsberg och utsiktstornet vid Landsberget, som är kommunens näst högsta punkt, 217 m över havet. Det finns ytterligare ett antal vandringsleder och kommunen har även 3 naturreservat, Svartberget, Jonhagen och Jönsbacken.

Bad och fiske
Vatten och sjöar för både fiske och bad finns det gott om. I Abborrtjärn planteras ädelfisk under hela sommaren. Badplatsen vid Eskiln besöks flitigt av både turister och stadens invånare.
Strömsholms Kanal rinner igenom Fagersta via Ängelsberg på sin väg söderut. På Västanfors hembygdsområde finns kronprinsessan Victorias sluss som hon själv namngav 1995, när kanalen firade 200 år.

Bo, äta & konferera
Oavsett om du är turist eller affärsresande, ska du inte behöva oroa dig för att inte hitta passande boende. I Fagersta finns något för varje smak!

Vill du äta gott, finns det flera restauranger och många pizzerior. Eller varför inte ta en fika på Vallonen?

Det finns även ett brett utbud av konferenslokaler. Boende Camping Boende Vandrarhem

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida