Eskilstuna
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Eskilstuna
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Eskilstuna
Eskilstuna erbjuder dig en vacker natur med härliga friluftsområden. Segla, bada, spela golf på någon av banorna, besök intressanta muséer, shoppa, fiska ädelfisk mitt i staden. Här finns även en av landets mest besökta nöjesmål i form av Parken Zoo,eller upplev historiens vingslag vid Sigurdsristningen i Sundbyholm.

Är du turist eller bara på genomresa i denna underbara stad så har du mycket att se fram emot, för här sjuder staden året om. Det erbjuds ett brett och mångfacetterat utbud av diverse aktiviteter inom en rad områden som kultur, fritid och nöjen.
Eskilstuna är exempelvis en av landets absolut krog- och cafétätaste städer. För den naturintresserade ebjuds även en enormt vacker natur med ett par underbara friluftsområden där allt ifrån segling till golf och andra sporter erbjuds i stor utsträckning.

Historik
Platsen där Eskilstuna idag ligger kallades en gång för bara Tuna. Men så kom S:t Johanniterna att grunda sitt allra första kloster i Sverige just här. De förde kvarlevorna av martyren Eskil, som kommit hit med vikingarna på 1000-talet, till Tuna och platsen kom därefter att kallas Eskilstuna. Nu blev klostret en vida känd vallfärdsort, och ett samhälle växte så småningom fram. Under 1600-talet gick staden under namnet Carl Gustafs stad, efter Carl X Gustaf, men runt 1750 återfick den namnet Eskilstuna.

Torshälla Gammeldags charm med hedniskt förflutet
Allan Ebelings konstverk Tors bockar, placerat mitt i Torshällaån, symboliserar stadens hedniska förflutna. Men låt dig inte skrämmas. Från Klockberget bjuds du på en fantastisk utsikt över Torshällas gammeldags charm med kullerstensgränder, träbyggnader och den pampiga 1100-talskyrkan.

Ta en titt i Ebelingmuseet eller hos den lokala keramikern. Från den anrika parkanläggningen Holmberget med restaurang bjuds på en vidsträckt utsikt mot stadens äldre delar. Närheten till Mälaren ger stora möjligheter till ett rikt friluftsliv med tillgång till två golfbanor, bad, fiske, båtliv och naturupplevelser.

Utflyktsmål
I Eskilstuna är det alltid nära till vattnet, det hör vardagen till och förskönar landskapsbilden. Eskilstunaån binder samman Eskilstuna med Mälaren och Hjälmaren, vilket skapar oändliga tillfällen för bad, fiske, båtliv och avkopplande utflykter.

På vintern är Sundbyholm ett populärt utflyktsmål för långfärds-skridskoåkaren. En tur på hästryggen längs Ridled Barva eller vandra längs Sörmlandsleden förbi den natursköna Näshultasjön är två andra alternativ för familjens utflykt.

Parken Zoo
Parken Zoo i Eskilstuna är ett av Sveriges populäraste utflyktsmål! Parken Zoo invigdes den 3 juli 1898 som en av landets första folkparker.
Mycket av svensk kultur- och nöjeshistoria är nära förknippad med Parken Zoo och i början av 50-talet kom de första djuren till parken.
I parken Zoo finns det ett Fantomenland med Dödskallegrottan. Prova hans tron, kika in i kryptan där hans förfäder ligger begravda, prova utrustningen i kommunikationsrummet och se skattkammarens skatter. I Viskande Skogen finns en klätteranläggning och vid Fantomensjön finns möjlighet att prova trampbåtarna eller ta dig igenom Safaribanan. Fantomenland är ett paradis för äventyrslystna barn. Här finns också tre tempererade bassänger i olika storlekar, beachvolley-plan, tivolit och servering.

Parken Zoo är ett måste för hela familjen. Djurparken med exklusiva arter som vit tiger, asiatiskt lejon och värdens största ödla - komodovaranden. Nykomlingar i djurfamiljen är dvärgflodhästar och ett tropikhus med krokodiler, apor, ormar och fåglar.

Efter det kan det vara på sin plats att hälsa på Fantomen i Dödskallegrottan och prova hans lianer. Är du inte snurrig i huvudet efter det – testa nöjesparken med berg- och dalbana och andra färgglada åkturer.

Tempererat bad och artistfavoriter står också på menyn. I direkt anslutning till Parken Zoo finns Mälardalens modernaste camping som öppnade sommaren 2006 med 100 husvagnsplatser och 20 stugor med lyxstandard.

Eskilstunaån
Slussarna i Torshälla och Eskilstuna har restarurerats och återigen tagits i bruk efter nära 40 år. Det är möjligt att med båtar max 1,15 m höga att ta sig från Mälaren via Torshälla kanal till centrala Eskilstuna.

Vandring
När du har snörat på dig kängor och anpassat klädsel efter väder har du en mängd olika vandringleder som alternativ om du vill ut och prova skog och mark i Eskilstuna. T ex Skiren-Kvicken väster om Eskilstuna med gammelskog kring två skogssjöar. Eller Sundbyholm vid Mälaren, en av Sveriges nordligaste bokskogar, vacker hagmark, strövområden och vandringsslingor.

Vilsta, söder om Eskilstuna, har lundar med ädellövskog och bäckraviner i sluttningen mot Eskilstunaån och Årby är ett friluftsområde med rikt stignät. Här passerar bl a Gyllenhielmska vandringsleden till Sundbyholm.

Sevärdheter
”Långa Gatan” fanns redan på medeltiden och då färdades här pilgrimer på väg till Johanniternas kloster. Idag heter den Köpmangatan och finns i Gamla Staden. Här ligger husen tätt i trånga gränder och du hittar allt från antikaffärer och caféer till modebutiker och konstgalleri. Det är bara en av Eskilstunas sevärdheter och upplevelser.

Eskilstunaån ligger endast ett stenkast bort. Kantad med promenadstråk och vackra parker har den satt sin prägel på Eskilstunas centrumbild. Och en promenad avslutas givetvis med besök på nya Konstmuseet eller något annat av stadens utbud av museer.

Tar du bilen och åker någon mil kanske du hamnar i Sundbyholm eller Torshälla. Även här finns museer och sevärdheter med Sundbyholms slott som kanske det främsta.

Sigurdsristningen
Sigurdsristningen är en runristning strax intill Sundbyholms slott, från 1000-talet. Bilderna återger olika episoder ur sagan om Sigurd Fafnesbane, medan texten handlar om ett brobygge över Ramsundet.

På ristningen kan man se Sigurd, på uppdrag av sin fosterfar Regin, sticka sitt svärd i Fafners buk för att komma åt ormens skatt. När Sigurd sedan skall steka Fafners hjärta bränner han sig. Han sticker fingret i munnen och får då i sig ormens blod, vilket gör att han förstår vad fåglarna i trädet säger.
De berättar om Regins svekfullhet och att Sigurd själv borde behålla skatten. Sigurd dräper Regin genom att hugga huvudet av honom (till vänster på ristningen syns en man med avhugget huvud). Han lastar skatten på Grane (hästen står bunden vid ett träd) och rider iväg. Sigurdsristningen är den mest märkliga och fantasifulla runhällsristning som finns i världen.

Sigurdsristningen och bron är uppförda av Sigrid till ära och minne av sin man Holmger. Ristningen ligger i fonden av bron så ingen skulle undgå den när man passerade över den 65 meter långa bron.

Sundbyholm -En sagobok i sten
Vikingarna traskade omkring här i Sundbyholm på 1040-talet. Den spännande Sigurdssagan finns att läsa vid Sigurdsristningen och sagan används än idag, bl a i Wagners opera ”Ringen”.

Miljön är lummig bokskog, bad- och båthamn i Mälaren samt golf- och travbana alldeles i närheten. Riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm fick Sundbyholms gods i gåva av sin far Karl IX. Han lät uppföra den tegelbyggnad som i dag är Sundbyholms slott. Slottet har under åren huserat flera kungligheter. Bland annat Prins Eugen som 1890 avbildade slottet i den berömda målningen, ”Det gamla slottet”.

I dag är Sundbyholms slott, med anor från 1600-talet, en modern konferens- och boendeanläggning utöver det vanliga. Slottsbyggnad där god mat serveras har ibland musikkonserter i den vackra slottsparken. Med båt kan du ta dig ut i övärlden och t ex besöka naturreservatet Ridön. Har du inte egen båt kan du åka med Silvertärnan som trafikerar rutten Västerås-Ridön-Sundbyholm.

Slott & Herrgårdar
Tre slott med spännande historia
Det finns tre klassiska slott i Eskilstuna kommun. Sundbyholm, Stora Sundby och Fiholm. Samtliga slott har en stark historia med koppling till svenska kungar och mäktiga släkter.

Fiholms Slott
Holländsk renässans
Fiholms slott i Jäder utanför Eskilstuna är ritat i holländsk renässansstil av Simon de la Vallée 1642 för Axel Oxenstiernas räkning.

Fiholms slott består av två ståtliga flygelbyggnader och utgör ett vackert exempel på den tidens europeiska byggnadsideal.

Fiholm ligger vid Mälaren och är en lantbruksfastighet med Charlott och Göran Mörner som ägare. Den södra flygeln tjänar som huvudbyggnad och är ägarnas privatbostad, som visas för grupper efter bokning. Visning för grupper.

Stora Sundby Slott
Försvarsborg som blev sagoslott
Mitt i natursköna Södermanland ligger sagolika Stora Sundby Slott och speglar sig i Hjälmarens vatten.
Stora Sundbys spännande historia börjar redan på 1300-talet med en försvars-borg vars grund fortfarande finns att beskåda i ekparken intill slottet. Någon gång på 1400-talet övergavs den gamla borgen och en ny uppfördes på den plats där slottet står i dag, vacker beläget vid strandkanten och strategiskt nära Hjälmaresund. Genom arv kom den mäktiga ätten Sparre under tre sekel att äga Sundby Hus, som det då kallades, och under den tiden ändrades huset från borg till slott med tak över borggården och tre stora torn.

Idag ägs och bebos slotten av familjen Klingspor vars namn förknippats med Stora Sundby sedan år 1888.

Sundbyholms slott
Sundbyholms slott med både gamla och nya byggnader ligger i en fantastisk omgivning. Strax brevid ligger Sundbyholms Gästhamn som tilldelades utmärkelsen Gästhamnsguidens Guldstjärnehamn 2000. Här finns sandstrand, flottar att hyra och skridskor på vintern .

Aktiviteter
Eskilstuna finns det en mängd aktiviteter att delta i - året runt! På sommaren kanske det händer mest, allt från spektakeldagar till familjedagar på Sundbyholm Slott mm. Kombinera gärna med något av alla aktiviteter och evenemang som sker på Parken Zoo. Då kommer du att vara mer poppis än vanligt.

Tillgången till vatten skapar många härliga och avstressande tillfällen för sommarbad, sportfiske och båtliv. Vad kan man då göra? Ja varför inte prova på det populära åfisket mitt i stan eller njut av den vackra naturen från en tur på hästryggen, en bäversafari. en hjortsafari eller åktur med vedeldade ångslupen s/s Gerda på Näshultasjön. För golfaren finns det sex olika banor att välja på i olika svårighetsgrad.

Vattenfestival
Ett av de stora evenemangen i Eskilstuna inträffar mot slutet av augusti då stadens egen speciella Vattenfestival drar igång. Då gungar hela staden igång i den verkliga festvalstämning och anda som ständigt omsluter den. Så ta och passa på medans tid är.

Boende
Hästens sängar, vindskydd i det fria eller en prova en bondgårdssemester? I Eskilstuna med omnejd finns varierade möjligheter för dig som vill övernatta.
Bo centralt med utsikt över Eskilstunaån, med gångavstånd till shopping, museer och restauranger. Här finns ett antal hotell med bra service och prisvärd standard.

Vill du hellre bo på landet, med naturen runt knuten, går det lika bra. Alternativen är många. Välj mellan att bo på lantgård, hotell, vandrarhem, camping och privata stugor.
Det nyaste alternativet är Mälardalens modernaste camping med plats för tält, husvagnar och moderna stugor. På köpet får du bo granne med surikater och andra exotiska djur. Dessutom är det nära till Parken Zoo entré.
Boende Camping Boende Vandrarhem

Shopping
Eskilstuna har ett bra urval av shoppingmöjligheter. Allt från Citygalleriorna i stan, Tuna Park, nybyggd shoppinggalleria vid Parken Zoo till Gamla Staden och dess ca 50 småbutiker med ofta unikt utbud av egendesignade kläder, antikt, heminredning etc. Dessutom finns fabriksförsäljning via t ex EKA-knivar och Gense Fabriksbod.

Eskilstuna har också en stark hantverkstradition. Här har har sedan mitten av 1600-talet tillverkats knivar, lås, spikar och annat kvalitetshantverk. Mycket hantverk lever kvar. T ex Rolf Berg Keramik AB i Torshälla och Brandt Contemporary Glass, på Klockberget intill Torshälla kyrka. Den internationellt kända konstnären Åsa Brandt har varit verksam i Torshälla sedan 1968. Brandt Contemporary Glass som invigdes 1999, är Åsa Brandts egen studioglashytta med butik.Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida