Enköping
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Enköping
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Enköping
Ta dig tid att njuta i Enköping! Besök mysiga caféer, restauranger och gårdsbutiker och njut av all den smakrikedom som finns i trakten.
Vill du ha naturnära upplevelser finns det mycket att välja bland: golf i natursköna omgivningar, pigga islandshästar, vackra vandrings- och cykelleder och den enastående vackra Mälaren.

Kulturupplevelser finns det också gott om. Pampiga Mälarslott, hällristningar och runstenar, vackra medeltidskyrkor och många gallerier med lokalt hantverk. Men mest känt är Enköping för sina vackra parker. Runt om i staden finns ett tjugotal gröna oaser att njuta i och alla bjuder på färgfyrverkerier lika omväxlande som årstiderna själva.

Levande landsbygd
Besök någon av gårdsbutiker som säljer bl a blommor, kryddor, kött, fågel, lammskinn, garn, ull, hemslöjd m m. Flera av dem har även café med hembakat bröd. Enköping är en trivsam småstad med levande landsbygd, en plats centralt i Mälardalen som sjuder av liv och upplevelser. Här finns historien bevarad i byggnader, runstenar, hällristningar, kyrkor och genuina miljöer.

Utflyktsmål
Runt om i Mälartrakten hittar du gott om vacker natur som passar för utflykter. Här finns hantverksbyar , gårdsbutiker och gallerier.
Plocka fram kartan, packa utflyktskorgen och ge dig av på upptäcktsfärd bland inspirerande utflyktsmål.

I Nykvarns Hantverksby finns hantverkare som utför arbeten av högsta kvalitet och i stilfull design.

Alsta Trädgårdar är en vacker och harmonisk trädgårdsanläggning där man kan titta på konst, hantverk och utställningar samt köpa uteväxter och trädgårdsattribut. Ett underbart kafé med hembakade bullar, tårtor, smörgåsar och pajer.

På Nibble Gård kan du dricka kaffe i trädgården eller i drängkammaren, se på utställningar, hälsa på husdjuren eller handla i gårdsbutiken. En liten oas i det gröna!

Sevärdheter
Det finns många sevärdheter i Enköpingsområdet. De mest omtalade är nog Enköpings parker som erbjuder en mångfald av perenna örter, lökar, gräs, exotiska träd och buskar. Här finns generösa oaser för lek, spel och utflykter.

Men det finns mer än parker. I Enköping finns museer, slott och kyrkor värda att besöka. För att inte tala om det vackra landskapet med alla fornminnen som finns här.

Här finns 33 välbevarade medeltidskyrkor som alla är värda ett besök. Ett par av dem är Vårfrukyrkan från 1100-talet, som är belägen på åsen mitt i staden och Härkeberga kyrka som uppfördes på 1300-talet där Albertus Pictors välbevarade kalkmålningar är bland de mest högtstående i landet.

Grönsöö Slott som är ett av landets få levande och bebodda kulturmiljöer och byggt 1611 av riksrådet Johan Skytte är både ett trevligt utflyktsmål och sevärdhet i sig. Slottsmuseum med årliga temautställningar ur slottets samlingar, konstutställningar, visningar av slottet, parken och kinesiska lusthuset. Slottsbutik och kafé.

Intill Boglösa kyrka, i Hällristningsgården, finns en utställning om Enköpings hällristningsområde. Vägvisare finns uppsatta till de mest sevärda hällristningarna i området, bl a Brandskogskeppet som är Upplands största hällristning med en längd av 4,2 meter.

Aktiviteter
Aktiviteter i det fria finns det gott om - oavsett om du vill spela golf i grönskande omgivningar, utmana dig själv på hästryggen, uppleva mälarnaturen från cykelsadeln, prova fiskelyckan eller stilla bryta vattenlinjen med paddeln...

Enköping har mycket att erbjuda för en aktiv men ändå avkopplande semester i naturen. Vandra längs Upplandsleden eller pröva fiskelyckan i Mälaren. Du fiskar fritt med handredskap och både abborre, gös och gädda nappar på kroken. Här finns även 16 mil Mälarstränder med många badplatser, bl a Bredsand som är en barnvänlig strand med utrymmen för spel och lek. Vill du hellre bada i pool? I Fjärdhundra, ca 20 km norr om Enköping finns ett trevligt utomhusbad med tre bassänger. I Idrottshuset i Enköping finns ett inomhusbad med fyra bassänger.

-Ta en båttur till vikingastaden Birka. Båtar utgår från Härjarö.

-Prova på att rida islandshäst i avkopplande Mälarnatur eller cykla i det rofyllda landskapet.

-Spela en runda golf på någon av 18-hålsbanorna, park- och skogsbanor inbäddade i vacker natur. Kanske vill du utmana någon i bangolf? Banor finns i Enköping och vid Bredsand, Härjarö och Fjärdhundrabadet.

Bo, äta och konferera
Här finns boende för alla - från lyxigt boende i genuin slottsmiljö till campingplatser direkt invid strandkanten...
Det utmärkta läget har gjort Enköping till en populär mötesplats. Här finns hotell, konferensanläggningar, vandrarhem, rum på lantgårdar och stugor i vackra Mälarmiljöer.

Söker du lugn, närhet till natur och möjlighet till bad? Kanske en skogsdunge långt från stoj och stim? Eller vill du bo centralt, med gångavstånd till affärer och restauranger? Oavsett vad du önskar kommer du att trivas. Här är avstånden aldrig långa.
Har du husvagn eller tält kan du övernatta på någon av de två fina campingplatserna. Boende camping Boende vandrarhem

Shopping
Trädgårdskonst, heminredning, handgjorda smycken, konsthantverk, praliner,marmelader, kaffe, te i lösvikt och textilier. Vill du förgylla din middag med ekologiskt odlade grönsaker och frukt, färska kantareller eller nyvärpta ägg ska du besöka gårdsbutikerna eller torghandeln i centrala Enköping. Detta och mycket mer finns att shoppa i trakten.


Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida