Eksjö
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Eksjö
Fakta Eksjö

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Eksjö- trästaden
Europa Nostra -Flera städer använder sig av epitetet ”Sveriges bäst bevarade trästad”. Många känner sig kallade, men få är utvalda. Eksjö trästad får anses som utvald. Hela den inre stadskärnan är byggnadsminnesförklarad! Ett 50-tal fastigheter är kulturminnesskyddade. 1997 erhöll Eksjö Gamla Stan ett Europa Nostra Diplom för ”god byggnads- och kulturmiljövård”

2003 fyllde Eksjö 600 år!
Under dessa 600 år har staden hunnit med en mängd farsoter såsom pest, hungersnöd, krig och eldsvådor, men den har också bidragit medmunderlagsmaterial till historier såsom ”Borgmästare Munthe, red på sin Brunte”...

Den medeltida staden ”Ekesiö” låg cirka 500 meter sydväst om nuvarande stadskärna. Som stad betraktat var den förmodligen av oansenlig storlek, sannolikt en bondby av normalt götiskt utseende.
På den tiden fanns endast två städer i det nuvarande Jönköpings län - Jönköping och Eksjö. Eksjö fick sina stadsprivilegier av Erik av Pommern, troligen 1403. Läs mer...

Sevärdheter
Kan man se ända till Mariannelund? Emil i Lönneberga var väldigt nyfiken när han hissat upp Ida i flaggstången. De små orterna runt Eksjö öppnar famnen för dig som besökare. I Mariannelund kan du få se det som inte Emil fick se, ett riktigt karamellkokeri där de tillverkar gammalt hederligt marknadsgodis.

Bruksmuseet i Bruzaholm
Bruksmuseet i Bruzaholm ger en bild av en järnbruksepok som sträcker sig tillbaka till 1600-talet.
Ett annat fint besöksmål är Ingatorps kyrka.

Stadsvandring
Eksjö ger oss en bild av en stad som delvis formats och vuxit fram under den svenska stormaktstiden. De flesta tomterna i Gamla stan är från slutet av 1500-talet med byggnader som mestadels uppförts från 1700-talets mitt och framåt. Arendt de Roy är densamme som Arendt Byggmästare och det är på "hans gata" som man tydligast får en bild av stadens liv under de senaste 400 åren. Gå och se Eksjö, ta en promenad på den stenbelagda gatan, från Åbron till kyrkan, kanske upplever vi här starkast Eksjös själ och en tid som flytt! Tre trästäder Eksjö, Hjo och Nora.Alla tre städer har fått Europa Nostra-utmärkelser för sina trästadsmiljöer. Följ med på en virtuell stadsvandring och läs mer på: www.tretrastader.se

Eksjö museum
På Eksjö museum bör du titta närmare på Eksjö genom seklerna, den stadshistoriska utställningen. Albert Engsrömsamlingarna, landets kanske roligaste och största samling av Engströmiana finns i samma hus. Dessutom speglas nutida svensk konst och kulturhistoria. Eksjö museum ligger mitt i Gamla stan i Eksjö. Museigården är en oas vid Eksjöån med bland annat en örtagård och plats för musik och teater.

Aschanska gården Ett av Eksjös mest populära besöksmål!
Gården innehåller ett intakt borgarhem från familjen Aschan med tyngdpunkten på senare hälften av 1800-talet. När man går runt i huset får man en känsla av att någon ur familjen kan komma hem vilken minut som helst. Det mesta står orört sedan familjen bodde här. Guidade visningar dagligen, övriga tider kontakta Eksjö museum tfn 0381-361 60.För mer information om utställningar och öppettider, besök muséets hemsida www.eksjomuseum.se

Evenemang
I Eksjö finns mycket att se, göra och uppleva. Arrangemangen och evenemangen kommer i en strid ström.

Ryttarspelen vid Sjöängen på Valborgsmässoafton är ett säkert vårtecken, Hemvärnets musikkår håller de militära traditionerna vid liv och varje lördag under sommaren marscherar vaktparaden genom staden som fylls av musik.

Och på Albert Engströmsgården i Hult framför Hults teateramatörer varje sommar pjäser såsom ”Fattigstugan” och ”Husförhöret.
Husardagen firas alltid andra lördagen i juni medan marknader och auktioner avlöser varandra under alla årstider.
Läs mer om Återkommande evenemang

Aktiviteter
Tror du på talesättet om ”mörka Småland”? De som besökt Eksjö brukar inte göra det längre.
Istället är det ljuset, vattnet och vyerna som blir det bestående intrycket. Skogarna breder ut sig på Småländska höglandet men det gör också sjöarna.
Den växlingsrika naturen välkomnar dig när du är på vandring, när du cyklar, när du ror eller paddlar, när du vill fånga fisk eller kräftor.

När du är ute kan du njuta av underbara växlingar i landskapet- mellan de vidsträckta utsikterna och det jordnära och småskaliga. De stora höjdskillnaderna gör att man kan skaffa sig en överblick över naturen. Skurugata och Skuruhatt är två av Eksjös absoluta höjdpunkter. Ja, många håller den 800 meter långa gatan för södra Sveriges mest storslagna naturfenomen- så glöm inte att ta med dig vandringskängorna!

Fiske
Totalt har Eksjö kommun ca 170 st sjöar och så gott som samtliga tillhör Emåns övre vattensystem. Sjöarna avvattnas genom Solgenån, Brusaån och Silverån vilka är de större rinnande vattendragen som slutligen mynnar i Emåns huvudfåra. Många av sjöarna är källsjöar och därmed relativt opåverkade klarvattensjöar. I ett 40-tal sjöar upplåts fiske för allmänheten via fiskekort.

De fiskarter som dominerar är abborre, gädda, mört, brax och sutare. Just abborre är en fisk som kraftigt gynnats av den goda tillgången på signalkräfta i de flesta av sjöarna. Abborren är i dessa sjöar mycket välväxt. Gäddfisket kan också vara mycket bra men upplevs ofta som svårt i de större djupa klarvattensjöarna. Det beror oftast på att man fiskar för grunt. De stora gäddorna står ofta ute på 6-10 meters djup och knepet är att få ned sitt bete dit. I kommunens största sjö Solgen finns ett bra bestånd av gös och i flera vatten finns inplanterad regnbåge. Man får heller inte glömma bort att här finns massor av bra fiskeplatser för vitfisk som mört, brax, sarv och sutare.

Cykla
Att cykla på det Småländska höglandet är en spännande upplevelse för den som söker sig till en vildmarksliknande natur och ett småskaligt odlingslandskap med tydliga spår av den småländska envisheten. Här vittnar alla stenrösen och stengärdesgårdar om den gamla odlarmödan från tidigare sekler. Detta gör att man känner historiens vingslag samtidigt som man fylls av intrycken från den vackra naturen.

Vandra
Vandra på Höglandsleden
Genom kommunen går Höglandsleden. Den består av fyra olika delar, varav två delvis går genom Eksjö kommun:

Del 1: Lövhult-Bäckalyckan 77 km
Del 2: Utsikternas led, Lövhult-Mariannelund 82 km + Klinten-V:a Lägern 15 km
Del 3: Sävsjöleden, Vikskvarn-Asa 60 km
Del 4: Njudungsleden, Asa-Ingatorp 142 km

Höglandsleden, Del 2: Utsikternas led
82 km vandring från Lövhult till Mariannelund, plus sträckan Klinten-V:a Lägern 15 km. Leden passerar många fina utsikter som ligger i höglandsterrän, till exempel Paradisområdet, Klinten, Hässelåsa damm, Hästberget, Valbacken, Uvberget, Stubbaberg, Skuruhatt och Hästemålen.
Höglandsleden. Del 2, erbjuder många upplevelser och intressanta sevärdheter. Här finns den långa klippkanjonen Skurugata, Skedhults säteri och mängder av geologiskt och botaniskt intressanta områden. Vid ledens slutpunkt i Spilhammar börjar Sevedsleden i Vimmerby kommun. På många platser finns möjlighet att campa eller övernatta i vindskydd. Övernattning inomhus erbjuds i Skedhult, Eksjö och Valbacken.

Höglandsleden, Del 4: kallad Njudungsleden
Leden sträcker sig från Valbacken, Ingatorp, Eksjö kommun i Jönköpings län till Asa Skogsvårdsgård i Kronobergs län. Vandringen går genom verkligt genuina småländska tassemarker från Asa till Trollebo, för att därifrån gå genom leende landskap fram till Stenberga by. Så småningom kommer man till "Smålands trädgård" Skirö. Därifrån kommer man snabbt in i Guldgrävarlägret i Ädelfors för vidare marsch genom verkligt strapatsrika marker i Ökna. Slutligen hamnar man vid Valbackens turistgård i Ingatorp.

Viltmark
Leden går genom viltrika marker med bland annat älg. Använd därför inte leden under älgjakten. Tänk också på att eldningsförbud ofta råder sommartid.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida