Borlänge
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Borlänge

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Borlänge
Här kan du njuta av allt från is-gocart till alpin skidåkning, vandring i fjälliknande natur och bondgårdsbesök. Borlänge har ett brett utbud av evenemang och nöjen, framför allt när det gäller musik och idrott.

Kultur & Sevärdheter
Engelbrektsstenen
Engelbrektsupproret eller Engelbrektsfejden är det uppror som bröt ut i juni 1434 under Engelbrekt Engelbrektssons ledning mot unionskungen Erik av Pommern. Bakom upproret låg missnöje från allmogen med ett växande skattetryck, orsakat av bl.a. kungens aktiva utrikespolitik, och med ett hårt fogdevälde, men även ett växande missnöje från adeln. Denna hade fått se sitt inflytande minska genom att rådet skjutits i bakgrunden och lokalförvaltningen lagts i händerna på utländska fogdar. Till detta kom kritik från kyrkligt håll mot kungens oblyga sätt att dirigera viktiga utnämningar. En skarp konflikt kring ärkebiskopsvalet i Uppsala hade brutit ut under närmast föregående år. En tidigare vanlig uppfattning, att en drivkraft bakom upproret skulle ha varit svårigheter som drabbat bergsbruket genom kriget mot hanseaterna, faller däremot redan på att vapenvila rådde sedan 1432.

Upproret bröt ut i Dalarna, där oroligheter riktade mot fogden Jösse Eriksson inträffat redan åren innan. Borganäs intogs och brändes. Fogden hade avlägsnats, men allmogen hade fått erfara att roten till missförhållandena låg i kungens närmast enväldiga regim. Sannolikt skedde resningen i samförstånd med delar av svealandskapens aristokrati.

Engelbrektsstenen har rests till minne av upproret med citatet ”Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring…” av biskop Thomas överst på stenen och Dalarnas äldsta kända sigill nederst.
På stenen står ”Åt minnet av Engelbrekt och Dalkarlarna som under strid för hembygdens frihet och fädernelandets frälsning brände Borganäs fäste midsommardagen 1434.”

Se & Göra
Framtidsmuseet
Ett annorlunda museum - och populärvetenskapligt centrum - som vill ta tillvara upptäckarglädjen hos besökaren. Experimentera Mera - i våra utställningsrum får du själv undersöka, experimentera och lära mer om naturvetenskap och teknik. Borlänges historia presenteras på ett enkelt och lättfattligt sätt.

Kosmorama Planetarium på Framtidsmuseet i Borlänge är Sveriges näst största planetarium. Här bjuds du på en annorlunda och mycket spännande upplevelse i rymdmiljö. Planetariet med 45 platser bjuder på stjärnspäckade rymdupplevelser för alla åldrar.

I Kunskapsbutiken hittar du udda, roliga saker.
Pedagogiska aktiviteter/verkstäder kan bokas av skolklasser och grupper. Under skollov arrangeras speciella aktiviteter och verkstäder.

Paddla kanot i Borlänge
Sjöar, älvar och åar runt Borlänge ger möjlighet till olika paddlingsupplevelser. Från Tunaåns frodiga grönska och bubblande källor vid Frostbrunnsdalen till höga vågor på Runn eller en tältningsutflykt till någon av Ösjöns öar.

Kalles stora Sandlåda
Tänk att få bli som barn på nytt och få leka i sandlådan med grävmaskiner, stora bandtraktorer och andra maffiga maskiner. Hos Sellnäs-Kalle finns både sandlådan och maskinerna, i riktigt vuxenformat

Tänk att få sitta i en Cat D7 och plana ut en stor jordhög som din kamrat just anlagt med en rejäl grävmaskin. Här finns massor med bamsiga maskiner att pröva på.

När ni efter flera timmar bakom spakarna arbetat upp en rejäl aptit och kanske en viss vätskebrist bjuds Sellnäsplanka, en sann delikatess, i maskinhallen. Där kan ni utbyta erfarenheter och diskutera slagvolym och vridmoment och samtidigt låta magen få sitt.

Hos Kalle Eriksson i Sellnäs, strax söder om Borlänge kan allt detta upplevas, för en upplevelse är det. Varför inte ha möhippan, svensexan eller firmafesten här? Arrangemang kan skräddarsys efter era önskemål.

Maserhallen Aqua Nova - äventyrsbad
Här hittar du tre absolut fantastiska rutschkanor som passar alla smaker, en vildfors , vågbassäng och en utebassäng med virvelström och massagebubbelbänk.
Här finns också en stor underbar varmpool med bubblor och en utmanande klättervägg.

För de allra minsta barnen finns ett fantastiskt område där de kan leka med pirater i piratskepp. Här är vattnet bara 28 cm djupt med små rutschkanor, sköldpaddor, fiskar mm. Uppe i cafeterian har du en magnifik utsikt över Aqua Nova. På anläggningen finns även relaxavdelning, 25 meters bassäng för motionssim och träningscenter.

Boende
Det finns många valmöjligheter för den som vill tillbringa en natt eller två i Dalarnas lilla storstad. Ett mer udda boende kan vi erbjuda i form av övernattning i lappkåta med badtunna utanför knuten och eldstaden som enda kokmöjlighet. För dig som hellre bor bekvämt på hotell så finns ett flertal hotell, värdshus och dessutom en vacker herrgård ett par mil utanför stan.Campingplatser och vandrarhem är prisvärda alternativ till hotellboende. Campingplatserna är naturskönt belägna med både stugor och plats för husvagn och tält. Totalt har du ca 1500 bäddar att välja mellan. Boende Camping Boende Vandrarhem Boende Hotell

Shopping
Det är inte för inte som Borlänge har fått epitetet "Dalarnas Köpstad". Kupolen är deras stora shoppingcentrum med 75 butiker, restauranger och hotell, men du hittar också spännande gårdsbutiker, små boutiquer, udda försäljningsställen och stormarknader.

Borlänge centrum har ett 80-tal butiker och en rad trevliga caféer och restauranger. Kommunen satsar mycket på blomsterprakten i centrum sommartid - här kan du också hitta fin gatukonst av ett flertal välkända konstnärer.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida