Borgholm Öland
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Öland
Borgholm
Borgholms slott

Boende
Camping Öland
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Borgholm
På Öland kan verkligen allas intressen och smakriktningar tillfredställas. På ströget Storgatan mitt i Borgholm kan man shoppa och botanisera bland de många restaurangerna. Närheten till bad gör staden till ett idealiskt semestermål för hela familjen. Här ligger de härliga badplatserna bara ett par minuters gångväg från centrum.

Svala sommarkvällar är det spännande att följa med på en av de stadsvandringar som anordnas, eller så packar man bara utflyktskorgen och vandrar längs de märkta leder som finns i stadens vackra omgivningar. Nattlivet i Borgholm och på Öland är hektiskt och kontinentalt, och över hela ön finns finns möjlighet till kulinariska upplevelser av alla möjliga slag, nattklubbar och mysiga pubar med livemusik. Förutom Borgholm är bl a Byxelkrok ett populärt ställe för de nöjeslystna.

Öland har ett fantastiskt utbud för de flesta, vare sig man är intresserad av natur, kultur eller nöje, och det bästa är allt ligger så nära på ön. Har man en gång varit på Öland kommer man gärna tillbaks igen.

Foto: Claes AnderssonBorgholms Slott - 800 år av svensk historia
Borgholms Slott, ”Nordens skönaste ruin”, hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande, läget fascinerande.

Dagliga guidade turer tar besökaren genom Borgholm Slotts gemak med dess skiftande öden genom historien. Stanna till och se de utställningar som visas i salarna, eller prova på medeltida hantverk och seder under Medeltidsdagarna i maj och augusti. Kvällstid uppträder ofta internationellt kända musiker på slottets borggård.

Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten.

På Borgholms Slott har det myllrat av människor genom seklerna: kungar med sina familjer, arkitekter, slottsfogdar och vakt- manskap, fångar och fångvaktare, industrifolk och torpare. Byggfolket inte att förglömma: murare, kalkbrännare och kalk- rörare, timmermän, smeder, stenhuggare och stenläggare, snickare, ställningsbyggare, glasmästare och målare, men också ditkommenderade bönder, fångar och militärer.

Långt ifrån alla var svenskar och vissa perioder talades mer danska och tyska på borgen än svenska. Idag är Borgholms Slott ett av regionens största turistmål som på ett unikt sätt ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 800 år! Läs mer....

Shopping
På ströget Storgatan mitt i Borgholm kan man shoppa och botanisera bland de många restaurangerna. Här hittad du det mesta från glass till bra & ha grejor. Framför allt är det en skön atmosfär att bara vandra runt och njuta och kanske ta en tur ner till den vackra hamnen och titta på solnedgången.

Historia
I Köpingsvik låg under vikingatiden en marknadsplats med anor från 700-talet. Kalmarsund är här ca 10 km brett och har i århundraden utgjort sjöleden upp i Östersjön. Man kunde tidigt se när fiende nalkades, varför här byggdes olika befästningsanläggningar. Borgholms slott strax utanför tätorten brann ner 1806 och har sedan dess stått som en ruin.

1816 blev Borgholm stad, den enda på Öland och en liten stad sett ur ett riksperspektiv med endast 150 invånare. 1906 öppnades Böda-Borgholms järnväg och 1910 öppnades även en järnväg söderut mot Mörbylånga och Ottenby; järnvägen lades ned 1962. Vid sekelskiftet 1900 började även turismen ta fart, speciellt efter det att kungafamiljens residens Solliden färdigställts. Ölandsbron invigdes 1972.

Strand Borgholm
Strand har gamla anor! Redan i början av 1900-talet, i samband med badortsepoken, reste välbärgade stadsbor till Öland för att vila ut i det gynnsamma klimatet. Nuvarande verksamhet bygger på konferenser, nöje och weekend.
Sommartid är de sydöstra Sveriges nöjescentrum med after beach, nattklubb, pianobar, artister, restaurang, egen sandstrand och gästhamn samt butiksgalleria!

Deras kök är omtalat och här njuter ni av både maten och utsikten över Kalmarsund, endast ett stenkast från strandkanten!
Resterande del av året är de fokuserade på konferensverksamhet, allt från mindre enklare möten till färgsprakande och storslagna jubileumsfestligheter!Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida