Borås
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Borås
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Borås
Stadens historia är från 1621, den har brunnit ner fyra gånger. I Borås med omgivning finns det några byggnader kvar från den tiden (ovan Brännerigården). Besök dem - känn vingslagen.

Borås finns ett fåtal byggnader kvar från 1600- och 1700-talet, som t.ex. Utfallska Gården och Flaménska Gården som ligger vid Södra Torget (Busstorget) och Brännerigården nedanför Caroli kyrka. Brännerigården är Borås äldsta byggnad, den låg tidigare i utkanten av staden.

I Borås omnejd finns mer historia, t.ex. Torpa Stenhus och Hofsnäs Herrgård. Två omskrivna platser i bl.a. Birgit TH. Sparres romansvit "Gårdarna runt sjön".

Torpa stenhus
Torpa är beläget i Länghems socken vid sjön Åsunden, några mil utanför Borås i södra Västergötland. Egendomen var sätesgård för frälsemän redan under medeltiden. Med visshet bodde riksrådet Arvid Knutsson på Torpa i slutet av 1400-talet. Det var också han som lät uppföra det stenhus, vars äldsta kärna fortfarande står kvar i den flera gånger tillbyggda borgen.

Torpa stenhus är ett av våra bäst bevarade herresäten från renässansen med anor ända från medeltiden. Den äldsta delen av byggnaden är från 1400-talet men stenhuset som vi möter det idag präglas mer av 1500-talet.

Vid restaureringsarbeten härom året hittades dock rester av byggnader som dateras till långt tidigare i historien. Det sista omfattande ändringsarbetet i stenhuset var slottskapellet som inleddes av Christina De la Gardie under hennes tid som änka. Kapellet invigdes 1699.

Torpa stenhus är i sitt goda skick en märklig byggnad, men än märkligare är dess ägares historia. Med ett enda undantag, under 1400-talets första hälft, har Torpa till dags dato aldrig bytt ägare annat än genom arv. Kronan drog in Torpa omkring 1600 men redan 1603 skedde en återförläning till familjen.

Borås Djurpark
I Borås ligger djurparken mitt i stan! Här kan du träffa över 500 djur av mer än 80 olika arter. Ge dig ut på safari bland elefanter, apor och tigrar. Djurparken deltar i flera olika bevarandeprojekt. Genom ett internationellt samarbete har man i år fått en ny pälssälshane från djurparken i Augsburg, Tyskland.

Borås Tropikhus
Upplev sveriges största giftormsutställning med unika djur från världens alla hörn.
Se ormar, ödlor, sköldpaddor, grodor, spindlar och olika insekter. Här finns något för alla åldrar. Tfn 033-13 50 35 (vardagar 9–18).

Stadsparksbadet
27 grader i vattnet och 29 i luften. Vågor som slår mot stranden och förtjusta barnskrik som genomkorsar luften. Du har kommit till Stadsparksbadet i Borås. Ett äventyrsbad i tropisk miljö som har något för alla i familjen. Badinfo dygnet runt 033-35 73 43, receptionen 033-35 73 99.

Mat
Borås restaurang- och nöjesliv är ett av många skäl att komma hit. Här erbjuds en mångfald av mat från olika kulturer från när och fjärran. Vad är du hungrig på?
God mat i underbar miljö, vacker dukning och ett trevligt sällskap, njut i lugn och ro. Välkommen till bords!

Boende
Hur vill du bo? Vandrarhem, stuga, lägenhet, husvagn - eller på hotell? I Borås finns många boendemöjlig-heter att välja mellan, beroende på vilken typ av vistelse du har tänkt dig.

I Borås finns flera olika hotellalternativ att välja mellan, allt från SPA-hotell till det lilla personliga.

Borås Camping är Sveriges största citycamping och har en fot på landet och en i stan. På ena sidan naturreservatet Rya Åsar, på den andra Djurparken, Alidebergsbadet och Knallelands många affärer.

Här finns en mängd olika vandrarhem och Bed & Breakfast att välja mellan. Bo mitt i stan eller varför inte nära sol och bad - valet är ditt! Boende Camping Boende Vandrarhem

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida