Bollnäs
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider
Start Svenska städer

Bollnäs

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Bollnäs
I Bollnäs är det nära till vildmarken med vandringsleder, sjöar och underbara naturupplevelser – men också nära till trevliga utflyktsmål som hälsingegårdar, hantverk och mysiga aktiviteter för barn.

Sommaren lång sjuder det av evenemang med musik, dans, teater och idrott. Bandyn har förstås en framträdande plats vintertid, men här kan du också skida, åka hundspann, rida eller åka skoter.

Historia
Det äldsta dokument där Bollnäs nämns är i prosten Ingemunds testamente daterat 1312, då platsen benämns Baldanaes, "det stora näset", dagens Långnäs som spetsigt sträcker sig ut i sjön Varpen. Men det fanns boende i Bollnäs långt tidigare.

I centrala Bollnäs finns det lämningar efter järnåldersbebyggelse på Onbacken. Det är två husgrunder och ett flertal gravhögar daterade till 400-talets förra hälft. Kyrkan är från 1300-talets början, den nämns i prosten Ingemunds testamente 1311. Då stod det Baldanaes. Området kring Bollnäs kyrka är en knutpunkt i många kommunikationsleder främst därför att sjön Varpen är en del av älven Ljusnan och att Ljusnans biflod Voxnan rinner ut i Varpen, samt så går de naturliga färdvägarna åt norr och söder samt väster förbi kyrkan. Detta gjorde att Bollnäs växte fram vid kyrkan, den främsta orsaken är naturligtvis järnvägen, utan järnvägen så hade det inte blivit någon Bollnäs stad.

Kultur & Sevärdheter
Nu står Hälsingegårdar på tur att bli Sveriges nästa världsarv. Gör ett besök på några av de praktfulla och ståtliga Hälsingegårdar eller besök någon av de gemytliga fäbodvallar. Glöm inte ett besök i Växbo och upplev linet - både gammal traditionell linberedning och modernt linneväveri.

Museum
Bollnäs erbjuder också flera intressanta museibesök. En gammaldags lanthandel, en smalspårig järnväg och lite om livet som flottare längs Ljusnan för att nämna några.

Konst
Konst i alla dess former visas på gallerier, hälsingegårdar, museer och andra lokaler. Mårten Andersson i Freluga utanför Bollnäs är en av deras mest kända konstnärer. Andra är Per Englund och Fritiof Strandberg, Bland dagens verksamma konstnärer kan nämnas Mårtens son, Jerker Andersson, Freluga och Nina Östman, Rengsjö.

Hantverket
Hantverket har en framträdande plats och traditionerna och hantverksskickligheten har gått i arv i generationer. Bollnäs erbjuder många gedigna hantverksprodukter av hög kvalitet.

Aktiviteter
Rid, vandra och cykla i vår härliga natur. Eller ta en båttur och njut av god mat och underskön utsikt. Känner du dig lite lat så ta en dag på stranden vid en liten skogstjärn vid älven eller kanske på Hälsinglands Riviera.

Vill du själv fånga middagen - finns fiske i både strömmande och lugna vatten. För alla barn så har vi äventyr från höghöjdsbanor och klättring till slöjdkul och förr-tiden-lekar.

Boende
I Bollnäs kan du välja bland härliga hotell med Spa, sjöutsikt, herrgårdsmiljö, eller centralt i stadskärnan. Föredrar du vandrarhem så finns både STF anläggningar och andra alternativ.
Lite mer familjärt bor du om du väljer Bed & breakfast , Bo på lantgård eller Bo på Hälsingegård.
Många campinggäster gillar Bollnäs. I sommar öppnar en ny familjecamping på Långnäs udde med promenadavstånd till Bollnäs centrum. Boende Camping Boende Vandrarhem

Mat
God mat i skön miljö gör gott för kropp och själ. här hittar du mat för såväl finsmakare som hamburgerälskaren.

Vill du pröva något lokalt och kulinariskt? Smaka på Älgfilé, nyrökt böckling eller en tunnbrödssmörgås med getost? Eller en sallad på kravodlade grönsaker som smakar sol och värme?

Vinter
Vintern bjuder på många härliga upplevelser. Följ med på en hundspannstur eller vargspårning på finnskogen, pimpla, eller ta en skridskotur på Bergviken, eller någon annan sjö om det är snöfritt. Härliga turer med häst och släde ger dig genuina upplevelser.

Bollnäs har flera bra spår för längdåkning. På www.bollnas.se finns en länk för information om spåren. Bollebergets Alpina anläggning Bollebacken erbjuder 4 nerfarter och Arbråbacken är en liten bra familjeanläggning med 2 nedfarter.
Missa inte ett besök på Sävstaås bandyarena och hjälp till att heja fram Bollnäs bandylag!

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida