Askersund
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Askersund
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Askersund
Askersund välkomnar besökare året om men det är på sommaren lever staden upp och både båtar och människor syns i hamnen. Stadens smala kullerstensgator, vackra gamla hus och bakgårdar ger en mysig atmosfär. Staden kallas ofta tradjazzstaden då Tradjazzfestival har arrangerats i 25 år tillbaka i tiden. Numera är staden även en caféstad och chokladstad. Kaffe och hembakt bröd serveras på flera platser runt i stadskärnan och även i utkanterna i trivsamma miljöer.

Namnet Askersund härstammar från ordet "aeske" eller "aska" som förr var beteckningen på askdunge. Själva samhållet låg förr vid ett sund som omgavs av askar så namnet blev slutligen "askdungen vid sundet". Stadsnamnet omnäms i skrift först år 1314 i ett påvebrev, men platsen där staden ligger har varit hem för bosättningar långt innan, ända sedan Vikingatiden.

En resa på Göta Kanal är en spännande upplevelse. För ett avbrott från slussandet och en annorlunda extra unik upplevelse, styr upp mot Norra Vätterns skärgård!

När Hammarsundsbron välkomnar dig med ståtlig glans, då vet du att du är nära skärgårdsstaden Askersund. En stad med historia, charm och idyll! Om du kommer båtvägen passerar du även en mängd vackra och unika miljöer i norra Vätterns skärgård! En skärgård som varit nästan hemlig men som nu öppnar upp och bjuder in besökare!

Aktiviteter
Har du lust att göra något roligt eller annorlunda, något som du kan berätta om när du kommer hem?

Guldvaskning i Kopparberg eller ett upplevelsebad på Gustavsvik i Örebro. I länet finns ofta någon festival, konsert eller sportarrangemang på gång.

Kombinera med shoppingmöjligheter, kaféliv och ett rikt kulturutbud. Kilsbergen erbjuder härliga skidupplevelser vintertid. När det är barmark erbjuder Bergslagsleden 28 mil vandringsleder genom hela länet.

Sevärdheter

Stjernsunds slottStjernsunds slott
Vackert 1700-tals slott i underbar park på en udde i sjön Alsen vid Askersund. Stjernsund har sällsynt välbevarade interiörer från mitten av 1800-talet när det ägdes av familjen Bernadotte, och Prins Gustaf – sångarprinsen – satte sin prägel på slottet. Till slottet hör också Vagnmuseet och Mejeriet. I slottsbutiken belägen i Landshövdingeflygeln kan man köpa med sig trevliga presenter hem.

I hundratals år var bergshanteringen Örebro läns livsnerv. Industrin lockade folk från när och fjärran. Svedjefinnar och bruksarbetar. Industrimän och en av tidernas mest kända svenskar- Alfred Nobel. All vår historia är inte bergsmännens. Kung och kyrka lät resa mäktiga byggnader, några redan på 1100-talet. Här finns också yngre historia.

Lär dig mer om skoindustrin, Karl Johans Sommarslott och Tre Skilling Blanco- ett var världens mest värdefulla frimärken. Konst och design kan vara så mycket. Häftig femtiotalsarkitektur, väggmålningar av Carl Larsson eller Skulpturparker- allt det här hittar du i Örebro län. Vi har även några oväntatde saker- eller vad sägs om en Kinapark utanför Askersund, ett buddhistiskt fredsmonument i Fellingsbrotrakten och världens största samling VW-bubblor i Pålsboda.

Porla SlottPorla Brunn Källan med anor
Mitt i ödemarken upptäcktes för länge, länge sedan en källa som fick namnet Pulle källa. Hit kom, enligt sägnen, munkarna och nunnorna från Ramundeboda och Riseberga kloster. Ännu längre tillbaka i tiden var källan en offerplats, sägs det. Ådern rinner nämligen norrut och skulle därför ha stor magisk kraft.

Pulle betydde på traktens dialekt, porla, porlande. Sedan 1800-talets början är källans officiella namn Porla.
- Först i slutet av 1750-talet började källan besökas mer allmänt, mest av dem som bodde i bygden,

Den världsberömde kemisten, Jöns Jacob Berzelius gjorde 1906 den första analysen av Porlavattnet. i sitt utlåtande framhöll han att den "utmärkte sig framför andra svenska vatten genom sin ovanligt ymniga halt af extraaviämne, jern, qvävgas och kolsyregas."
- Efter detta blev Porla källa alltmer i ropet och kronobefallningsmannen och överdirektören Gustaf Strömstedt kom in i bilden. Det är honom vi har allt att tacka för, menar Hans Fredell.
Strömstedt hade själv vistats vid källan och återfått hälsan. Tacksam och fylld av övertygelse började han dränera kärr- och mossmarker, bygga vägar och hus. Den 3 mars 1810 fick allmänheten genom Inrikes Tidningar veta att hälsobrunnen vid Porla nu var tillgänglig för välbehövande.
- Vid sekelskiftet nådde brunnverksamheten vid Porla sin höjdpunkt. Minst tusen gäster kom varje år. Senare sjönk antalet besökande till runt 500.
Brunnskuren lämpade sig för dem som led av blodbristsjukdomar, kroniska mag- och nervlidanden, kvinnliga underlivssjukdomar och katarrala mag- och tarmsjukdomar. Vattnet gjorde också sin verkan vid njurinflammationer, gallsten, reumatiska sjukdomar och allmän svaghet.
Blev någon frisk av vattnet från Porla källa?
- Man vet inte så mycket om det, men många vilade ut ordentligt och mådde bättre efter kuren. Flera reumatiker lär ha blivit mycket bättre och berättelser skvallar om kvarlämnade kryckor. Många besökare hävdade att Porlavattnet var deras livselixir och som tur var fanns det att köpa på flaska över hela Sverige, säger Hans Fredell.

Vy VätternVatten och åter vatten med många öar!!
NorraVätterbygden som detta område även kallas är ett av Närkes allra äldsta bosättningsområden. Trakterna kring Askersund har sedan 1300-talet, då dåvarande kungen Magnus Eriksson gav bergsmännen tillstånd att bryta järn, varit av stor betydelse för den medeltida svenska järnproduktionen.

Norra Vätterns skärgård brukar beskrivas som vild och vacker. Skärgården är en unik inlands -och sötvattens skärgård och den innefattar ett 50-tal öar, utöver alla kobbar och skär. Författaren och konstnären Folke Dahlberg skrev mycket om Vättern och den norra skärgården. Han beskrev öar, kobbar och skär på sitt alldeles speciella sätt. Han gav den mystik och liv. Han lämnar kvar en nyfikenhet på vad som finns där ute för oss att upptäcka.

Ekopark Norra Vätterns skärgård är en inlandsskärgård med fler än femtio öar och tusentals skär, sund och vikar. Här står grovhuggna klippor, rundade granithällar och vindpinade tallskogar i färgstark kontrast till Vättens klara, blågröna vatten. Här trivs ståtliga rovfåglar som fiskgjuse och lärkfalk.
För den som har båt i Vättern bör det inte vara något problem att besöka ekoparken, som ligger utmed farleden upp mot Askersund, Sjövägsavståndet mellan Askersund och ekoparkens centrala delar är en dryg mil. Småbåtshamnar finns i Bastedalen, Grönebacke och Olshammar. Från Askersund ordnas under sommaren båtturer som går genom ekoparken. Man kan då uppleva en hel del av skärgården.

Grönön
Nord öst om Stora Aspön ligger Grönön omgiven av många små kobbar och öar. Idag kan större båtar lägga till vid en brygga och det finns flera vackra plaster att förtöja vid runt ön.

Grönön blev från och med 2006 en handikappanpassad ö. Tack vare ännu ett samarbete och insats av Askersunds Skärgårdstrafik så kommer de som inte har möjlighet att själva ta sig ut till ön, ut med den numera handikappanpassade båten Wettervik. Men Grönön blev inte bara mer tillgänglig för t ex rullstolsburna utan för alla! Båtbrygga, ramper, grillplats och toaletter har anlagts på den västra sidan av ön.

Historia
Askersunds historia härstammar från vikingatiden. Omkring år 900 flammade gravbålen på åsen vid Husabergsudde. Gravfältet vid Husabergsudde utgrävdes i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Man fann då spännbucklor av brons och spjutspetsar. Norra Vätterbygden som detta område också kallas, kan räknas som ett av Närkes äldsta bosättningsområden. År 1314 nämndes Askersund för första gången i ett påvebrev.

Namnet Askersund härstammar från ordet "aeske" eller "aska" som var beteckningen på askdunge. Samhället låg vid ett sund som omgavs av askar så namnet blev "askdungen vid sundet" och så småningom Askersund. Samhället växte och man försörjde sig på nubb- och spiksmide. Järn fanns tillgängligt på nära håll i området kring Åmmeberg och Lerbäck, "västra berget".

I mitten av 1300-talet fick bergsmännen tillstånd av dåvarande kung Magnus Eriksson att bryta järn. Trakten kring Askersund hade stor betydelse för den medeltida svenska järnproduktionen.
Gustav Wasa besökte Askersund år 1550. Anledningen till besöket var att bergsmännen levererade dåligt järn. Gustav Wasa tyckte att Askersund hade en naturlig hamn med förbindelse ut i Vättern och dessutom låg mellan de svårgenomträngliga och farliga vildmarkerna Tiveden och Tylöskogen. Kungen bestämde att Askersund skulle bli handels- och marknadsplats. Två marknader skulle äga rum per år. Än idag anordnas en vår- och höstmarknad i Askersund.

Den 13 juni 1643 fick Askersund sina stadsrättigheter av drottning Kristinas förmyndarregering. I stadsvapnet avbildades en smed med en lyft slägga.

Den 6 juni 1776 brann hela staden ned med undantag av 8-9 av de allra sämsta husen. Branden började i södra Bergen vid middagstid i ladugården hos rådman Qvist. Det var mycket dåligt väder med nästan orkanstyrka och på kvällen var hela staden nedbränd.
Genom statshjälp och många frivilliga offergåvor fanns här en ny stad redan efter tio år på den gamla stadens plats.

Idag kan man se några av Askersunds gamla hus från stadskärnan bevarad i Askersunds Hembygdsgård i stadsparken. Bland annat Tullstugan, Snutastugan mf.l

Askersunds hamn har varit en viktig handelsplats. Läget vid norra Vättern skapade bra förutstättningar för att skeppa ut gods och varor. För inte så lång tid tillbaka, så var platsen där Askersunds Gästhamn och City Camp finns idag, en plats för massalager. Tidigare stod även Askersunds Landskyrkas klockstapel här.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida