Arvika
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Arvika
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Arvika
Bygden är känd för sitt rika kulturutbud, för sång och musik, konst och konsthantverk. Arvikatrakten har sedan förra sekelskiftet lockat till sig konstnärer, konsthantverkare och musiker, och än i dag lever traditionen vidare. Sommartid är Arvika ett eldorado för musik-, konst- och konsthantverksälskare, med ett rikt utbud av konserter och utställningar. Arvikafestivalen och Jözzejassen är några av de större musikevenemangen.

Arvikatrakten bjuder på en storslagen natur med många sjöar, flera naturreservat och många mil vandrings- och kanotleder.

Här finns även gott om andra sevärdheter för den kulturintresserade. Rackstadmuseet - en pärla bland Sveriges konstmuseer - visar konst av medlemmarna i Rackstadkolonin, samt tillfälliga aktuella utställningar. Arvika Fordonsmuseum visar 200 års utveckling av fordon med hjul och medar, samt västvärmländsk motorsporthistoria. Andra kända utflyktsmål är Klässbols Linneväveri, som levererar dukar till kungahus och ambassader, och "Gammelvala" som anordnas en vecka varje sommar. Till de mer udda turistnöjena kan fabriksrundturer och älg- och bäversafari räknas.

Aktiviteter
Vare sig det är äventyr eller mer rofyllda aktiviteter du söker, så hittar du det i Arvika! Vad sägs om oändliga vandringsmöjligheter i hisnande vacker natur, där du kan hitta en alldeles egen sjö att slå upp ditt tält vid? De vidsträckta sjösystemen i Arvikatrakten erbjuder också fantastiska möjligheter till att fiska och paddla kanot. Om du inte vill ta dig fram för egen maskin, kan du hyra häst och vagn eller varför inte följa med på en flygtur över Arvika stad!

Historia
Man vet att Arvikabygden var bebodd, om än mycket sparsamt, så tidigt som på jägarstenåldern. På 1700-talet så kom det förslag om att anlägga ett större samhälle i västra Värmland. Det skulle vara en handelsplats som kunde undanröja dåvarande olägenheter vid förtullning och gränshandel. Det fanns två platser som man valde att anlägga staden på: i Agneteberg (där man också valde att anlägga staden) och där byn Sulvik nu är belägen. När Säffle Kanal blev färdigbyggd 1837 blev Arvika en viktig hamnstad och även Sveriges innersta hamnstad med havsförbindelse. När järnvägen anlades 1871 förvandlades Arvika från en oansenlig handels- och hantverksort till en blomstrande industristad.

Sevärdheter
Om du vill uppleva konst, musik och förstklassigt hantverk, så är Arvika rätta stället att komma till! Arvikabygden är känd för sitt rika kulturliv och har sedan förra sekelskiftet lockat till sig många konstnärer och konsthantverkare, en stark tradition som lever vidare än i dag. Arvika har ett brett utbud av konserter och utställningar, och det finns gott om sevärdheter för de kultur- och historieintresserade. De motorintresserade kan bland annat besöka Arvika Fordonsmuseum som har en fin samling veteranbilar.

Mat & Dryck
Maten är ju halva nöjet, och det har de boende i Arvika tagit fasta på! Avnjut ljuvliga tebollar på anrika Citykonditoriet eller varför inte en saftig bit Rackstadlimpa i Rackstadmuseets rofyllda trädgård. Du kan även inta en festmåltid i herrgårdsmiljö eller äta lunch på någon av stadens trivsamma restauranger. Under sommaren kan du dricka kaffe på ett av bygdens många gemytliga caféer, och dessutom få dig en god historia till livs!

Shopping
Arvika inbjuder till shopping i trevlig miljö med goda och ofta avgiftsfria parkeringsmöjligheter. Gångavstånd till det mesta i stadskärnan där det finns omkring 110 affärer. Alltifrån de stora butikskedjorna till udda små butiker med personlig service. Vare sig man söker presenter eller souvenirer erbjuds en stor variation av konst- och konsthantverksprodukter av hög kvalitet. I Arvika finns välsorterade livsmedelsaffärer och traditionell torghandel (vanligtvis onsdag och lördag). Ett flertal auktionsförrättare är också aktiva i Arvika, i oktober är det tradition att besöka den sk "Arvika Marten", en färgglad och livlig gatumarknad. Kontakta gärna Turistbyrån för utförligare information.

Boende
De natursköna trakterna kring Arvika kan erbjuda boende för varje tycke och smak! Bo bekvämt i herrgårdsmiljö, upplev forna tiders boende i kolarkoja, bo på lantgård eller på ett av stadens trevliga hotell och upplev Arvikas rika kulturliv. Vi kan även erbjuda förmånliga privatrum, ombonade stugor och fina campingplatser.

Glaskogens naturreservat
Glaskogen är Värmlands största naturreservat på 28 000 ha har till stor del skogsmark av vildmarkskaraktär där en femtedel av ytan består av vatten. Detta ödemarksområde med tvära sprickdalar och förkastningsbranter har alltid varit glest befolkat. Reservatets sydöstra del ligger inom ett geologiskt område kallat Gillbergaskålen. Vid de gamla finska bosättningarna finns än idag en rik slåtterflora. Glaskogen är botaniskt intressant därför det i likhet med flera andra reservat i västra Värmland ligger i en gränszon vad gäller växtlighet. Här möts sydliga arter med nordliga och även östliga med västliga. Djurlivet bidrar till känslan av vildmark. Älg, skogshare, mård, räv och bäver är typiska för området. Spår av lodjur ser man varje år och björn har besökt området under de senaste åren. Inom reservatet finns 90-100 häckande fågelarter.
I naturreservatet finns 300 km vandringsleder. Allt från rundturer för några timmar till veckolånga turer med övernattningsmöjligheter i vindskydd, övernattningsstugor eller lägerplatser samt fina kanotleder och en mängd sjöar med drickbart vatten och bra fiskemöjligheter.

Stömne naturreservat
Naturreservatet Stömne domineras av lövskog och anledningen till reservatsbildningen var att man för eftervärlden ville bevara det stora ekbeståndet. Eken når här nordgränsen för sin naturliga utbredning. Även andra lövträd som ask, lind och lönn förekommer i reservatet. Området har också en intressant busk- och örtvegetation, samt en rik fågelfauna. Genom hela Stömnereservatet slingrar sig Styggebäcken i meanderslingor. Man tror att området fick sitt utseende efter att Storvänern drog sig tillbaka. Från Hammarklätten, fornborgen, har man en vidsträckt utsikt över området. Fornfynden omkring Stömne visar att det fanns bebyggelse för 6000 år sedan. Stömne hade ett av de äldsta järnbruken vid Glafsfjorden och här har även funnits koppargruva och trämassefabrik. I reservatet är det ordnat för besökare med stigar, trappor, broar m.m. Vandringsled som leder vidare till Glaskogens naturreservat börjar här.

Inom kommunens gränser finns 365 sjöar att välja bland! Omgivningar ger unika möjligheter till bad, kanoting och fiske. Här nappar allt ifrån de vanliga insjöfiskarna till ädelfisk som öring och röding. I Viksälven, nästan inne i centrala Arvika, kan du fiska regnbågslax!

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida