Arboga
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Arboga
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Arboga
Arboga har en lång och intressant historia. Man brukar ibland säga att Arboga ligger mitt i Sverige, en sanning med modifikation, men år 1435 ägde faktiskt Sveriges första riksdag rum just här. Vill man återuppleva det medeltida Arboga så kan du besöka Medeltidsdagarna i augusti varje år.

Idag är Arboga en idyllisk småstad med gott om sevärda platser både i och kring staden, och som dessutom fortfarande sjuder av liv och aktivitet. Av många anses den vara en av Sveriges finaste trädstäder.

Genom staden rinner Arbogaån och den kantas av å-gårdar och pittoreska gränder. Längs Västerlånggatan, Arbogas äldsta gata, ligger medeltida källare och stenhus.

Många förknippar Arboga med gott öl, och vill man närmare studera detta ska man bege sig till stadens Bryggeri- och industrimuseum där man får följa tillverkningen av ölet.

Stadsvandring
Om man beger sig på stadsvandring genom Arboga kan man se gott om intressanta byggnader och kyrkor. Heliga Trefaldighets kyrkans historia sträcker sig tilbaks till 1256, då den var klosterkyrka. Här kan man bl a se unika fresker och ljuskronor i mässing som sägs vara de största i Norden. Andra intressanta kyrkor i staden är Säterbo Kyrka, S:t Nicolai kyrka och Medåkers Kyrka som alla har en lång historia och intressanta inventarier.

Det gamla rådhuset byggdes på 1400-talet, avsett att användas som kyrka, och här bodde tidvis Gustav Vasa med dottern Cecilia under 1500-talet. Vill man se naturen kring Arboga kan man följa de cykel- och vandringsleder som sträcker sig i stadens omgivningar. Längs dessa finns ofta intressanta platser att besöka på vägen.

Evenemang
Arboga bjuder på många evenemang under året, allt från stora som Medeltids-dagarna, Jädersbruks-dagarna och Gammeldags Julmarknad till mindre som stadsvandringar, sommar-kvällar vid ån och bygdespel.

Kultur & Sevärdheter
För cirka 1000 år sedan byggdes Arbogas första hamn, vilket gjorde att fler och fler som kom båtledes beslöt sig för att stanna och bosätta sig. Bland dem fanns katolska munkar som byggde både kloster och en klosterkyrka, och dessutom drev de bagerier, badhus såväl som undervisning. Som ett minne av dessa kan man idag besöka "Santa Karins Örtagård" mitt i staden, en medeltida örtagård med köksväxter, medicinalväxter, kryddor och blommor.
Platsen hade också en central ställning inom handel. På 1500-talet gav Gustav Vasa order om att man skulle bygga Arboga Vapenfabrik på Jädersholme och göra vapen av järn från Bergslagen, vilket drog ännu fler båtar till hamnen.
Vill man veta mer om Arbogas historia ska man besöka Arboga museum som är inrymt i en vacker medeltidsbyggnad.

Kung Sigges sten
Trakterna kring Arboga har en lång och intressant historia att luta sig emot. Tecknen på detta är många och de historieintresserade hittar här både gravfält och andra fornlämningar. Mitt i en skeppssättning på ett av de mest intressanta gravfälten ligger Kung Sigges sten från ungefär år 1000. Stenen restes av två Götlundabönder till minne av brodern Sigmund. Hela området omfattar 17 fornlämningar.

Borgen Halvardsborg
Borgen Halvardsborg ligger söder om E18-E20 och öster om sjön Tjurlångens nordligaste spets. Den byggdes redan 400-550 e kr och ligger på en platå med en mur som är 520 meter lång. Det strategiska läget, med närhet till både Mälaren och Hjälmaren har gjort Arboga till platsen för många avgörande politiska händelser.

Medeltidsdagarna
I dag hyllar man stadens storhetstid varje sommar under de populära Medeltidsdagarna som äger rum varje år i början av augusti. Då fylls stadens gator med gycklare och hantverkare, det bjuds till gästabud och folkfest.

Riddarspelet
Vilda ryttarstrider utkämpas mellan ryttare från Arbogakuskarna. Från de minsta på ponnyhästar till de avancerade ryttarna med hästar håller spänningen vid liv. I pausen framträder gycklare och jonglörer från gycklarskolan.

Medeltidsrodden
Tävlingen sker med 6-mannalag. Det kan vara herrlag, dam-lag eller mix. Lagen som deltar ska vara medeltidsklädda och allmänheten får rösta om bästa klädsel.Tävlingen är öppen för företag, föreningar och kamratlag.

Bröllop
Skulle du vilja gifta dig på medeltida vis? Föreningen Arboga Medeltid bjuder på bröllopet fram till festen! Brud och brudgum får låna brudkläder och de ser till att det blir ett festligt arrangemang i medeltida stil. I första hand väljs brudpar med anknytning till Arboga.

Festtåget
På lördagen som är kulmen för Medeltidsdagarna samlas medeltidsklädda Arbogabor och tillresta gäster i Ahllöfsparken där de formas det till ett festtåg med ryttare och trummor i spetsen. Deltagarna börjar vandringen genom gatorna ner till stora torget. Efter det pampiga riddarna kommer årets gäst i en vacker vagn och därefter tre-fyra hundra övriga undersåtar. Framme vid stora torget spelas det upp ett festspel, trumpetare spelar en fanfar, brudparet presenteras och så öppnas den stora marknaden.
Inne på Västerlånggatan finns marknadsstånden och bland de upplåtna gårdarna till åhusen sitter hantverkare som visar sina färdigheter, musikanter står och spelar i ett hörn och gycklare visar sina konster.
Det är en folkfest utan like och för varje år blir det allt fler Arbogabor som klär sig i medeltida kläder.
Barnen har ett eget festtåg och under onsdagen går medeltidsklädda barn ett festtåg från Västerlånggatan till Ahllöfsparken.

Hjälmare Kanal
År 1639 byggdes Hjälmare Kanal, Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg, som sedan restaurerades på 1800-talet och med detta kom ångbåtstrafiken igång med godstransport. Under 70-talet upphörde godstrafiken på kanalen, och idag är den istället ett sommarparadis för ägare av fritidsbåtar och passagerarbåtar. Här finns även ett Kanalmuseum och kaféer.
I Hjälmaren finns abborre, gädda och gös året om, och här finns dessutom en kilometerlång, barnvänlig sandstrand med härliga dopp i klara vatten.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida