Alingsås
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Alingsås
Evenemang
Konst & kultur
Nolhaga

Boende
Camping
vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Alingsås

- Från medeltida by till stad 1300-1693! Vid Nolbyåsen växte Alingsås kyrkby upp under medeltiden. Tack vare att allfarleden gick genom byn var den tidigt en betydande handelsplats. 1619 utfärdade Gustav II Adolf stadsrättigheter och Alingsås kyrkby blev stad. Alingsås kallas ibland för den trivsamma trästaden. Den har genom åren behållit sin karaktär av småstadsidyll med gamla byggnader från 1700- och 1800-talet. Alingsås är också känd som caféstaden!

Jonas Alströmer och manufakturtiden på 1700-talet
Under 1720-talet inleddes Alingsås verkliga storhetstid, med Jonas Alströmer och hans grundande av manufakturverket. Även om Alströmer i övriga landet mest är känd för att införa potatisen i Sverige gjorde han, i och med manufakturerna, Alingsås till en av de främsta industristäderna, inom textilbranschen.

Charles Hill och textilindustrin på 1800-talet
Charles Hill var näste man att grunda textilindustri i Alingsås. Alingsås bomullsväveri blev den allt mer dominerande industrin i staden, mycket på grund av järnvägens intåg. I och med att industrin blev större ökade också befolkningen och staden växte.

Sevärdheter
Anten-Gräfsnäs Museijärnväg
Anten-Gräfsnäs Järnväg - AGJ - är en 12 km lång smalspårig järnväg, vid sjön Anten, där ångtågen ännu rullar.

Köp biljett på någon av banans stationer och kliv ombord på ett ångtåg. Tåget rullar fram genom en genuin järnvägsmiljö med gamla stationer och en banvaktsstuga.

Du färdas i tidstypiska vagnar och genom fönstren syns ett sommarfagert landskap med sjön Anten som ständig följeslagare. Vid Kvarnabo station finns en vattenhäst där lokens vattenförråd kan fyllas på och vissa söndagar sker även tågmöten. I tågen rullar lok och vagnar från olika delar av landet. Personalen svarar gärna på frågor om det finns något fordon från Dina hemtrakter!

Tåget går fram till Gräfsnäs slottspark där man tar en paus innan tåget går tillbaka igen.

Besöket vid AGJ blir ett nöje för hela familjen. I utställningshallen kan du klättra upp i förarhytten i flera olika typer av lok såväl ånglok som ellok och diesellok.

En lite annorlunda del av besöket kan vara att ta rälsbussen genom den 199 meter långa Brobackatunneln ner till hållplatsen Brobacka, som ligger inklämd mellan berget och Ålandsjön eller ta en kopp kaffe i det av föreningen drivna "Jernvägskaféet" i stationsträdgården i Anten.

Gräfsnäs slottsruin
Vid sjön Anten, ca 20 km norr om Alingsås, ligger Gräfsnäs slottsruin och park. Här kan man få sitt lystmäte vad gäller historia och vackra miljöer. Många hävdar att Gräfsnäs är den vackraste och rofylldaste platsen i hela kommunen.

De äldsta delarna av slottet är från 1100-talet medan slottet i övrigt är från 1550-talet. Tre salar varav två med välvda tak, samt en pelarsal är vad som finns kvar under tak. Det är inte ovanligt med vackra utomhusbröllop antingen i parken eller i den pampiga pelarsalen. Brudmiddagen kan därefter intags i det innersta valven. Slottsruinen kan också hyras för gästabud med riddare och medeltidsanknytning. En utställning finns dagligen öppen där besökarna får veta det mesta om slottets historia.

Gräfsnäs slottspark
Den vackra omkringliggande parken erbjuder allt från ordnat bad, bra lekplatser för barnen och vackra promenastigar. Gör gärna ett besök på populära Gräfsnäs Café som har öppet helger 11.00-17.00 och from 3 juni tis-sön 11.00-17.00.

Därtill har Bjärke Hembygdsförening skapat en 1700-tals miljö med inrett soldattorp, skiftesladugård, skvaltkvarn och en smedja. Dessa håller öppet de flesta söndagseftermiddagarna sommartid.

Flera olika evenemang och folkfester arrangeras i Gräfsnäs slottspark under sommaren.
Sommartid är slottsruinen öppen varje dag. En utställning om Gräfsnäs historia visas i ett av valven.

Nolhaga slott park
Nolhaga slott och park ligger på promenadavstånd från stadens centrum och är alingsåsarnas gröna oas. Här finns sporthallar, simhall, elljusspår, en av Sveriges nordligaste bokskogar, koloniträdgårdar, ”urskog”, naturreservat och sjön Mjörn – Västergötlands tredje största sjö. I Nolhaga naturpark finns även en cykeltrailbana och en frisbee bana. Det finns frisbee att hyra i entrén till simhallen, som ligger direkt vid parkeringsplatsen till Nolhaga.

Mitt i parken står Nolhaga slott helt nyrenoverat med en elegant restaurang och konferensvåning. Här kan du avnjuta lunch och middag med utsikt över parken, eller konferera i unik slottsmiljö. I parken erbjuds diverse evenemang under sommaren. Läs mer om Nolhaga..

Tallhyddan
Alldeles vid sjön ligger Tallhyddans servering. Där finns förutom café och lunchservering aktiviteter som minigolf och äventyrsgolf. På vardagarna serveras lunch och på helgerna lockar à la carte restaurang och nattklubb.

Nolhagavikens naturreservat
Nolhagaviken är ett av stadens fyra stadsnära naturreservat på totalt 55 ha. Kärret även kallat Kongo, skall fortsätta att utvecklas fritt som en tidvis översvämmad naturskog. Här kan du gå på den utlagda spången och uppleva ”urskog” med alla sinnen. Nolhagaviken är främst känd som en rastlokal för vår- och hösthäckande fåglar. Från fågeltornet som ligger centralt i reservatet och norr ut till Lycksalighetens ö vidtar ett bladvassbälte som övergår i våtmarksmosaik.

Museer
Alströmerska magasinet
Lilla Torget. Tfn 0322- 61 65 96 Öppettider: tisdag-fredag 12-16, lördag 10-14
Basutställningar: Alingsås 1900-tal: om en stad och en tid samt ”Vem var Jonas Alströmer?”
Museibutiken har ett intressant sortiment av böcker, smycken, presentartiklar och souvenirer med lokal anknytning samt gammaldags godis.

Stora Mellby Mekaniska museum
Ett unikt tillfälle att besöka en fungerande verkstadsmiljö från 1920-talet som fortfarande är i bruk. Stora Mellby Mekaniska Verkstad ligger mellan Sollebrunn och Nossebro, riksväg 190. För information och bokning av visningar, kontakta Bjärke Hembygdsförening, telefon 0322- 402 55

Stora Mellby väderkvarnar
Mellbydalen, ca 30 km norr om Alingsås kunde med all rätt kallas ”Kvarnarnas dal” under 1800-talet. Brist på vattendrag med fallhöjd gjorde att lantbrukarna satsade på kvarnarna istället. Då elen tog över som kraftkälla lämnades den ena kvarnen efter den andra åt sitt. Men tack vare insatser av bland annat Stora Mellby kvarnintressenters förening kan idag flera av kvarnarna ses snurra precis som i gamla dagar.

Stampens kvarn
Alingsås hembygdsförening tog för några år sedan initiativet till en inre renovering av Stampens kvarn. Idag fungerar den som ett kulturcentrum för konst, konsthantverk, hemslöjd och foto. I kvarnen visas dess historia och tekniken som drivit den och under sommaren ställer konsthantverkare och konstnärer ut sina alster. Kvarnen håller öppet 7/6-24/8 lördagar och söndagar kl. 12.00-16.00. För visning och information, telefon: 0322-100 54

Ruus Bakstuga och kryddträdgård
Långareds Hembygdsförening förvaltar Ruus bakstuga och kryddträdgård och anordnar aktiviteter året runt. Den populära Ruusdagen, hembygdsdagen hålls tredje lördagen i augusti. I bakstugan kan man baka på gammaldags vis hela året. Boka på telefon: 0322-440 17 www.langared.se

Dammsjöås
Dammsjöås är en torpmiljö som ligger i utkanten av Alingsås. Här arrangeras varje år gökotta och traditionell potatissättning. 2007 sker detta 11/5

Brobacka-stenen och Hulabäcks forntidsled.
Till minne av ”Slaget vid Brobacka” 1566 mellan sverige och Danmark har Alingsås Fornminnesförening låtit sätta upp en minnessten i Brobacka. För visning och information, telefon: 0322-154 14

I Hulabäck, 9 km söder om Alingsås finns en forntidsled, där man finner dommarring, järnåldersröse, hällkista och hällristningar. Följ den markerade leden.

Antens Kommunikationsmuseum
Antens Omnibustrafik är en mötesplats för teknikhistoria. Samligarna består av bland annat veteranbussar, lastbilar och ångmaskiner. Visning av museet i Kvarnabo efter överenskommelse. www.omnibus.just.nu

Kultur i Nolhaga
Sedan 2006 driver den ideella Kulturföreningen Tornet verksamhet inom området samtidskonst. Föreningen vill skapa förutsättningar för oväntade och oförutsedda konsthändelser av tillfällig karaktär på en nationell och internationell nivå. Målet är att nå nya publikgrupper som ej tidigare kommit i kontakt med samtidskonst. Utgångspunkten för konstnärliga aktiviteter är ett luftvärnstorn från andra världskriget. Tornet är beläget högst upp på Nolhaga berg som ingår i Nolhagaparken, centralt belägen i Alingsås. Besökare kommer till Nolhagaparken av många olika anledningar och drabbas av samtidskonst på Tornet som är väl synligt på långt håll. Läs mer...

Shopping
Ett besök i Alingsås stadskärna innebär möten och upplevelser. Stenlagda gårdsgator och promenadstråk kantas av gamla trähus som berättar om svunna tider. I denna genuina miljö hittar du en shoppingmiljö som är svårslagen.

Gator och torg lever, och för den shoppinglystne finns ett stort utbud. På torgmarknaden doftar det av blomster och frukt, och några steg bort ligger Kungsgatan med mängder av olika butiker och uteserveringar.

De som är intresserade av design och inredning har sannerligen hittat hem när de är i Alingsås. På smågator och ljuvligt vackra innergårdar hittar du flera present-, textil och inredningsbutiker. Här kan du få professionell hjälp av inredare som ritar upp ditt nya kök eller klär om dina gamla 20-talsstolar.

En promenad genom Alingsås innebär inte bara en frestelse för den som är svag för shopping. Alingsås har mängder med konditorier och kaféer. Vissa är nya, andra har många årtionden på nacken och en särskild atmosfär som omgärdar dem. Bakelser, bullar, tårtor och andra bakverk lockar från deras fönster och klirret av kaffekoppar inbjuder till en liten paus. Sätt dig på en uteservering, njut av solen, ta en fika. Du behöver inte alls ha bråttom när du är i Alingsås. Parkeringen är gratis, och det finns alltid mer att se.

Boende
Oavsett om du väljer hotell, vandrarhem, stuga, camping eller ett rum bor du nära Alingsås mysiga stadskärna och nära Alingsås vackra natur.Till Hotell Till vandrarhem Till Camping

Mat, Resturang & Kafé
Alingsås är Sveriges konditori- och kafétätaste stad
Alingsås är inte bara känd för att vara potatisstaden utan också för alla sina kaféer och bagerier. Det finns idag 23 kaféer att välja mellan.

Alingsås har också många trevliga restauranger. Du kan välja mellan svensk husmanskost eller mat från alla världens hörn. Besök vår restaurangsida för att se dem alla.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida