Östhammar
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Östhammar
Roslagen

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Östhammar
Östhammar fick stadsprivilegier 1368 och hette då Hamar. Landhöjningen vållade stora problem under 1400-talet och stadens borgare flyttade till Öregrund, men kom så småningom tillbaka. Under 1800-talet blomstrade Östhammar som bad- och semesterort. Idag är den gemytliga stadskärnan med sina lummiga trädgårdar centralort i Östhammars kommun.

Missa inte stadsvandringarna i pittoreska kvarter där guiden delar med sig av stadens händelserika historia. Runt det kullerstensbelagda Rådhustorget finns restauranger och små butiker. Nere vid hamnen kan du köpa hantverk och äta gott längst ute på kajen.

Camping och bad ligger idylliskt intill och där hittar du också minigolfbanan med några av stadens byggnader i miniatyr, gokartbana, bowling, båt- och cykeluthyrning bjuds den aktive. Kulturälskaren kan besöka konstutställningar och musikfestival på Krutudden.

Centrala ÖsthammarHistoria
Området har historiskt tillhört Frösåkers härad i Roden. Östhammar omnämns i handlingar första gången 1368, då kung Albrekt av Mecklenburg utfärdade privilegier för staden. Men redan dessförinnan var Östhammar en besökt handelsplats. Gamla handlingar talar också om ett "Östhammars län" under ärkebiskopsbordet i Uppsala. I stadens närhet låg i slutet av 1300- och början av 1400-talen "ett vackert slott och fäste", Östhammarshus, som under Engelbrekts befrielsekrig 1434 brändes av den därvarande danske fogden, som flydde med sin egendom sjövägen till Danmark. Lämningar av grundmurarna syns ännu. I slutet av 1400-talet hade farleden in till Östhammar blivit så grund, att borgarna anhöll att få flytta till Öregrunds näs. Detta bifölls, och staden Öregrund fick Östhammars privilegier. Dock uppstod Östhammar på nytt, närmare kusten på sin nuvarande plats, sedan Öregrund på Kristian II:s order år 1520 blivit nerbränt, och år 1539 fick Östhammar sina privilegier förnyade.

År 1651 fick staden rådhus, och 1663 utverkade borgarna tillstånd av statsmakterna att anlägga en kyrka. År 1719 var den i ett bedrövligt tillstånd, men borgarna vägrade flytta till Öregrund. År 1795 härjades staden av en eldsvåda, som ödelade större delen av samhället. Från början av 1600- till mitten av 1800-talet idkade invånarna strömmingsfiske vid Måssten och Gåssten samt andra skär utanför Singö. Fisket var då stadens egentliga näringsfång.

Roslagen
Välkommen till skärgården 20 minuter norr om Stockholms city! Roslagens skimrande skärgård lockar med 13 000 öar, skärgårdsturer, nationalpark, havsörn och säl. Här väntar krogar och boende i genuina miljöer, kajakturer och segling med historiska skepp.

Roslagen är Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. Här finns idyllerna vid vattnet, små charmiga städer som bjuder på allt från fiske och fest till delikatesser och design.

Upplev Sveriges historia vid de världsunika Vallonbruken, Wira bruk, Vaxholms fästning och Den heliga Birgittas Finsta. Fyrtio medeltida kyrkor och lika många museer finns att upptäcka!

Läs mer...

Här är endast kortfattat om vad du kan se, göra och uppleva i regionen!

Skärgården
I Roslagens sagolika skärgård med nära 13 000 öar kan du alltid få en stund för dig själv. Här finns öar för alla önskningar. Njut av det levande skärgårdslandskapet med naturreservat, nationalpark, skärgårdsjordbruk och genuin skärgårdsbebyggelse!

Här väntar hantverk, konst, skärgårdskrogar, vandrarhem och pensionat i kulturmiljöer med spännande historia. Följ med på skärgårdsutflykt – sommartid finns det många att välja på. Men kanske är skärgården som vackrast och mest utmanande andra tider på året? En tur med svävare kan bli en helt ny upplevelse!

Bruken
Roslagens välbevarade vallonbruk berättar unik industrihistoria. Här fanns alla naturtillgångar när järnbruken kom till på 1600-talet. Vallonerna värvades hit för sin yrkesskicklighet och stångjärnet från vallonbruken blev världsledande.

Idag är bruken unika besöksmål och några har fortfarande en världsledande metallindustri. Wira, som inte var ett vallonbruk, blev Sveriges första klingsmedja med ensamrätt att smida värjor åt den svenska kronan.

Idag lockar de idylliska bruksmiljöerna med museer, guidningar, kulturevenemang, konst, mat och boende.

Boende
I Roslagen finns boende för alla önskningar och plånböcker. Här erbjuds allt från fyrar i yttersta havsbandet till herrgårdar och slott med spöken! Här finns vilsamma värdshuset och vänliga vandrarhem i genuina skärgårdsmiljöer.

Campingplatser och stugor vid varma klipphällar och långgrunda stränder. Spa-hotell med härlig havsutsikt, flotta konferensanläggningar och charmiga småstadspensionat. Skräddarsy semestern efter dina önskningar! Varför inte unna sig en avkopplande weekend mitt i vintern, kanske med bubbelpool under bar himmel och gourmetmiddag för två?

Shoppa
Njut av en shoppingtur i Roslagens små pittoreska städer som Vaxholm, Norrtälje, Östhammar och Öregrund. Eller i det moderna Åkersberga centrum. Här finns både små personliga butiker och stora kedjor. Unna dig ett mysigt kafébesök och en god lunch. Det finns många kaféer och krogar att välja bland. Kanske ett museibesök eller en stadsvandring blir ett trevligt avbrott under shoppingturen.

Äta
Smaka på Roslagen! Här finns allt från charmiga skärgårdskrogar med havets läckerheter i toppklass till prisbelönta herrgårdar med ekologisk lyx. Här finns också personliga kaféer i gårdsbodar, hos konsthantverkare och i städerna, bruken och skärgården.

Njut av gourmetmat vid Vallonbrukens herrgårdar och slott - bl a Gimo herrgård, Forsmarks värdshus, Skebo herrgård och Rånäs slott. Upptäck Sveriges bästa konditori En liten smula i Norrtälje och Restaurang Sjönära precis vid Åkers kanal i Åkersberga. Missa inte strömmingen på Waxholms hotell!

Sevärt
Roslagen kryllar av roliga sevärdheter och utflyktsmål. Fyrtio medeltida museer och lika många kyrkor finns att upptäcka! Här finns gott om gallerier, konsthantverkare och gårdsbodar. En stor del av Roslagen har natur och kulturmiljöer av riksintresse. Ängsö nationalpark är ett ursprunglig paradis för naturälskaren.

Natur
I Roslagen finns både den fantastiska skärgårdsnaturen och den orörda naturen i inlandet.

Här finns många naturreservat att upptäcka och Ängsö nationalpark i skärgården.
Besök gärna Ängsö på försommaren när alla orkideerna blommar.

Njut av roslagsnaturen året runt. Varje årstid har sin charm.

Evenemang
Roslagen lockar många fina evenemang året runt - och hundratals härliga sommarevenemang!

Göra
Äventyren är ändlösa i Roslagen. Den skimrande skärgården och alla glittrande vattendrag väntar dig som vill paddla, fiska, bada och leka! Roliga ridturer i alla former lockar hästälskare i alla åldrar. Till fots eller på cykel kommer du riktigt nära Roslagen natur, kultur och levande historia. Vandringsleder och cykeltips hjälper dig att komma iväg. Glada golfare har sjutton grönskande golfbanor att välja bland - en del i skärgårdsmiljö med en egen gästbryggga. Vintertid när isarna ligger spegelblanka är en långfärdsskridskotur till ytterskärgården en oslagsbar upplevelse!

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 biljettbokningar.se, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. biljettbokningar.se kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@biljettbokningar.se Startsida