Östersund
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Östersund
Historia
Museum
Storsjöodjuret

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Östersund
Välkommen till Östersund! Här finns mängder av stora och små äventyr, sevärdheter och evenemang. Årstiderna skiftar mellan ljusa sommarnätter, gnistrande vinterkvällar eller soliga vårvinterdagar. Förutom det finns fjällutsikt och naturen runt knuten som inspirerar till fjällturer, fisketripper eller en stilla promenad längs en skogsstig.
I denna vackra stad finns många upptäckter att göra, oavsett intresse. Spännande aktiviteter eller rofyllda upplevelser – här finns något som passar alla!

Staden marknadsförs av kommunen och näringslivet som Vinterstaden. Vintersporter har långa anor i staden och Östersund har genom åren anordnat flera världsmästerskap i vintersporter som skidskytte, skidorientering och skridskor samt svenska mästerskap i längdskidåkning och skotercross. I Östersund finns även Nationellt vintersportcentrum och staden har ansökt om att få anordna de olympiska vinterspelen ett flertal gånger, men har aldrig fått förtroendet.

Historia
Östersunds stad grundades genom Gustav III fundationsbrev 1786. Staden grundades av två skäl; handelspolitiska och militärstrategiska. Statsmakterna ville att jämtarna skulle börja bruka jorden i stället för att åka på långa handelsresor till Norge. Man ville att handeln skulle bedrivas i egen stad i det egna landet. Det militärstrategiska skälet bestod i att Sverige-Finland på den tiden var klämt mellan två stormakter, Norge-Danmark i väster och Ryssland i öster och Gustav III ville ha en befäst stad i Jämtland. Läs mer...

Besöksmål & Sevärdheter
Jamtli Historieland och Museum
Museum fyllt med vackra föremål och överraskningar för barn och vuxna. Museets mest kända föremål, Överhogdalsbonaderna finns att beskåda i museets inre del. Under sommaren öppnar sig en hel by utomhus med gårdar där folk bor och lever som förr.

Museet rymmer ett stort underjordiskt landskap fyllt med vackra föremål och överraskningar för barn och vuxna. Färden dit kan om man så vill ske genom Storsjöodjurets mage. Under vintern öppnar Vinterland ute på Historieland med snö och aktiviteter från förr. Här kan du följa med på Historiska vandringar genom 1700- och 1800-talsgårdar, hjälpa till att flotta timmer, baka tunnbröd och mycket mer. Museet har fått tre stjärnor i Guide Michelin. Läs mer om museum i Östersund....

Frösö Kyrka
Kyrkan är från slutet av 1100-talet och uppbyggd på en gammal offerplats. En våldsam brand 1898 lämnade bara grundmurarna kvar, men alla interiörer kunde räddas. Kyrkan återuppbyggdes dock efter branden. Men inte förrän 1930 då kyrkans interiör på nytt restaurerades fick den ett nytt utseende som ungefär motsvarar vad den tidigare hade.

Äventyr på Frösöberget
Vid Gustavsbergsbacken på Frösön inte långt från Östersunds centrum kan du uppleva spänning och äventyr. Här finns olika höghöjdsäventyr där modet sätts på prov både för vuxna men även för yngre. Allt är uppbyggt i naturmaterial för att smälta in i omgivningen och här finns givetvis utbildade instruktörer som övervakar säkerheten.

Storsjöbadet
Äventyrsbad i Östersund med träningsbassäng och vattenrutschbana, ligghäll, grotta och kanal med strömmande vatten. Relaxavdelning (stängt till sommaren 2008 pga renovering) med ångbastu. Sommartid även utomhusbassänger och lekpark.

Moose Garden
Möt älg i Orrviken! Här har du chans att stifta bekantskap med skogens konung - älgen. Följ med på en guidad tur bland dom tama älgarna i hägnet. Är dom på humör går dom både att mata och klappa. Här kan du även köpa älgpapper gjort på älgens spillning.

Frösö Zoo
Frösö Zoo har mer än 700 djur från jordens alla hörn. Här finns även Sveriges största tropikhus samt Norrlands enda biologiska museum. Tivoli samt cirkus varje dag inne på området.

Storsjöyran
En stor musikfestival i centrala Östersund. Kvällstid uppträder både lokalt och internationellt kända artister på olika scener i centrum. Mat och dryck serveras i restaurangtältena på krogstråket.

Expo Norr
Denna Jämtländska varumässa lockar man ur huse men även 200 utställare. Här kan du köpa allt från skogsmaskiner och motorsågar eller myggolja, smaka (och köpa) loklat producerade delikatesser.

Gregoriemarknaden
En marknad med kanske 1000-åriga anor blir en oförglömlig vinterfest. Här finns skinnjackor, rökta korvar, lakrisremmar och hemslöjd som binder ihop traditionen. Forbönderna kommer genom stan vid lunchtid varje marknadsdag.

Sommar som vinter finns det alltid någonting att titta på - allt från ett besök på museet eller en titt in i någon av stadens gallerier. Se platser runt om i Östersund som berättar om historia, kultur och natur, eller varför inte bara njuta av den vackra naturen.

Verkö Slott
Slottet ligger på en av öarna i Storsjön och blev uppfört av överstelöjtnant Behm 1905. Här finns restaurang, konferenslokaler, hotellrum, vandrarhem och stugor - allt i sekelskiftsmiljö. Hit går ångbåten Thomée under sommaren eller så bokar man Verköns egen Taxibåt.

Frösötornet
Våren 1982 invigdes det nya tornet som är försett med hiss och har en inbyggd utsiktsplattform 14,5 m ovan marken med stora kikare samt en karta med fjällkedjorna. Turistbuss och vanlig buss kan köra upp till Frösötornet. Frösötornet är beläget på Frösöns högsta punkt, 481 möh.

Kastalen
Vid Brunflo kyrka finns Jämtlands enda bevarade medeltida Kastal. Den byggdes, 30 m hög, till att användas som försvarstorn, men kom senare att användas som klockstapel och utkikspost. Några hundra meter nordöst om kyrkan ligger Jungfrukullen-gravhögar från järnåldern.

Runstenen
Runstenen står vid Frösöbron, landstingets gård. Sveriges nordligaste runsten som är daterad till 1000-talet. Runorna lyder: "Östman Gudfasts son lät resa denna sten och göra denna bro och han lät kristna Jämtland. Asbjörn gjorde bron och Sven och Tryn ristade runorna."

Natur
Geohuset i Ångsta
Geohuset är ett upplevelsecentrum i Ångsta, skapat kring händelsen med den stora meteoriten som slog ner för 455 miljoner år sedan och skapade bla Locknesjön. Här finns ett minicosmonova som visar bildspel om själva nedslaget. En utställning om bergarter och annat som framkommit i och med händelsen har byggts upp och möjlighet till guidade visningar i museet och i området finns. Cafe för fika finns i huset.

Locknekratern
En 1 km stor asteroid slog upp en 7,5 km stor krater i Lockne under den sk ordoviciska perioden för 460 miljoner år sedan. Himlakroppens vikt var över 75 miljoner ton och hastigheten 15-70 km/sek. Det finns en naturstig alldeles utanför kraterkanten med skyltar och information om olika fossiler, stenar och mineraler. I angränsande byn Locken finns Geohuset med café - ett minicosmonova som visar bildspel om själva nedslaget för den som vill veta mer.

Naturen
Odensalakärret Naturreservat
Få platser i Sverige kan uppvisa så rikligt med orkidéer och rikkärr som Storsjöbygden. I Odensalakärret, 500 m från Östersunds Camping hittar hittar man brudsporre, flugblomster och purpurknipprot.

Torvalla Urskog - Naturreservat
I Torvalla urskog har ingen avverkning skett, åtminstonde inte sedan förra sekelskiftet. Urskogskaraktären skapas av ett tätt nästa 200 årigt granbestånd med inslag av tallar som är upp till 250 år gamla. Här finns ett litet rikekärr med arter som flugblomster, tvåblad och brudsporre.

Ändsjön Naturreservat
Den fågelintresserade har stort utbyte av ett besök i Ändsjöns naturreservat, centralt beläget på Frösön. Här häckar ett 40-tal fågelarter. Under senhösten så fryser denna sjö väldigt fort och passar bra för att åka skridskor på.

Storsjöodjuret
Enligt en 400 år gammal sägen ska det finnas ett sjöodjur i sjön Storsjön...

Det finns idag 200 dokumenterade vittnesmål från sammanlagt 500 personer som sett Storsjöodjuret. Många fler har berättat muntligt om sina upplevelser.

Säkert är det ännu många fler som sett det oförklarliga i Storsjöns mörka vatten, men som inte törs berätta om det. För en sak är alla vittnen eniga om: - Det är en stark upplevelse att möta odjuret, en upplevelse som man aldrig glömmer. Skulle alla dessa vittnen ha sett fel? Läs mer...

Shopping
Östersunds gränder kantas av små mysiga butiker som inbjuder till att fynda bland hantverk och bruksföremål.
På de större gatorna Storgatan och Prästgatan finner du kedjevaruhusen med sportartiklar, dagligvaror och kläder.
Under Långlördagarna har vissa butiker öppet till kl 16.00 med många erbjudanden, och under vissa torsdagar är butikerna kvällsöppna till kl 20.00.

Lillänge Handelscentrum
Lillänge Handelscentrum har volymhandel inriktad på hem & fritid. Här finner du Coop Forum, ONOFF, Buketten, Rusta, Team Sportia, Systembolaget, Djurmagazinet, Flügger Färg, Apoteket.
Lillänge ligger intill E14 vid Östersunds östra infart.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida