Örnsköldsvik
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Örnsköldsvik
Aktiviteter
Kusten & skärgården
Sevärdheter

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Örnsköldsvik
Örnsköldsvik ligger i den norra delen av den natursköna Höga Kusten i Västernorrlands län.
Inlandsisens framfart i Höga Kusten har skapat stora och spännande lämningar i hela området, från inland till hav. En del av Höga Kusten är världsarv sedan november 2000.

Flyger du från Arlanda landar du på Örnsköldsviks flygplats inom en timme. Nu byggs Botniabanan som ska ge tågförbindelse direkt från Örnsköldsviks centrum 2011.

Inom behagligt gångavstånd finns ett varierat utbud av affärer, restauranger, nöjen och aktiviteter. Fina strövområden, naturreservat och fritidsanläggningar finns inom räckhåll och vintertid såväl längdskidåkning som utförsåkning och backhoppning.

Nära till havet
Det råder en alldeles särskild stämning i den variationsrika skärgården. Höga Kusten är fantastisk med sina djupa vikar, röda, kantiga klippor och mjuka hällar, täta granskogar och en och annan sandstrand. Ute i havsbandet ligger öarna beskyddande — var och en med sin egen personlighet.
Höga Kusten är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön. Här möts hav och berg. Högst är Högsvedjeberget i Skuleskogen med 349,9 meter över havet och djupast är Ulvödjupet med sina 293 meter. Ulvön, Trysunda och Grisslan är några kända öar och vid Skags udde med fantastiska klippor för solbad och picknick finns fyren som markerar inloppet till Örnsköldsvik. Längst in i Örnsköldsviksfjärden ligger Inre hamnen med gästhamn, restauranger, glasskiosk och Sommarvågen, sommarunderhållningen för hela familjen under torsdagskvällarna i juli.

Ta en tur till Ulvön eller Trysunda med skärgårdsbåtarna från Köpmanholmen eller Docksta/Ullånger. Har du egen båt får sjökortet och vädret vara inspiration för var du lägger till. Smultronställena är många! Läs mer om Ulvön, Sandviken,Trysunda, Havsbad, Gästhamnar...

Aktiviteter
Äventyret är nära
Naturen i Örnsköldsvik bjuder på upplevelser i det stora och det lilla. Här finns de skogsklädda vidderna, de fiskrika sjöarna och älvarna, de röda klipporna av nordingrågranit, havsfjärdarna och vikarna som skär in i landet och en mångfald av djur och växter. Höga Kustenleden är en av Sveriges vackraste vandringsleder. Den slingrar sig genom Örnsköldsviks och Kramfors kommuner längs landets högsta kust med nivåskillnader på nästan 300 meter. En del av Höga Kusten är världsarv sedan november 2000. Utsiktsbergen är många och färgerna och ljuset växlar med årstiderna. Försommarens dagar övergår nästan obemärkt till ljusa nätter och vintern bjuder på både isvitt snöljus och mörkeromslutande stjärnklara nätter.
Läs mer om vandring,
Fiske, kanot, Bergsklättring, grottor, ridning, cykling, Skidåkning....

Plocka bär och svamp
Bär- och svamprika skogar finns det gott om i Örnsköldsvik. Allemansrätten ger dig rätt att ta vara på naturens skafferi, så välkommen ut i skogen! Bär- och svamplockning är ju den ultimata kombinationen av naturupplevelse och motion som dessutom ger tillskott av vitaminer och näring.
Hjortron, blåbär, hallon och lingon är populära bär som du utan större svårigheter kan hitta. Hjortron, som finns på myrmark, blåbär, som är vanligast förekommande i barrskog och hallon, som växer på gamla hyggen och i skogsbryn kan plockas från mitten av juli och hela augusti. Och lite senare mognar lingonen på torrare skogsmarker, särskilt med tall och kan plockas från slutet av augusti till dess frosten kommer. Du kan också hitta tranbär, smultron och åkerbär.

Gammelskogarna är ofta rika svampmarker, men svampförekomsten varierar mycket mellan åren, framförallt beroende på hur mycket det regnat under sommaren. Populära svampar som du kan hitta i Örnsköldsviks natur är kantarell, trattkantarell, Karl-Johan, fårrticka och blek taggsvamp. Vissa svampar kan plockas från slutet av juli, men de flesta kommer i augusti och finns långt in på hösten.

Mat

Restauranger, caféer, pubar och barer
Ta del av Örnsköldsviks kulinariska utbud. Bland restaurangerna kan du hitta, thailändskt, kinesiskt, indiskt, italienskt och andra internationella smaker men också husmanskost.
Vill du ha utsikt över stan samtidigt som du äter ska du bege dig till Varvsbergsrestaurangen. Vill du känna stadens puls väljer du någon av restaurangerna eller pubarna i centrum. Stans första pizzeria, Mamma Mia, öppnade redan på 70-talet. Sedan dess har många etablerat sig och gjort att du sällan är långt från en pizzeria i Örnsköldsvik.

Njut av en kopp kaffe på ett av många mysiga caféer i centrum som för övrigt utsetts till Årest stadskärna 2008. Eller bege dig utanför centralorten. På Bruksgodset i Banafjäl kan du äta eller fika i lantlig miljö vid ett krukmakeri och vid Café Linlyckan i Sidensjö kan du ta del av en intressant kulturmiljö.

Men det förstås, du vill väl inte missa Höga Kustens specialitet? Surströmming serveras bl.a. på Ulvön och i Skeppsmalen.

Boende
Vill du bo nära den vackra natur finns många campingar att välja på. Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga – bo på lantgård! Eller vill du hellre känna stadens puls och ha det bekvämt på något av stadens hotell? Valet är ditt!

Shopping
Örnsköldsvik —Årets Stadskärna 2008
Centrala Örnsköldsvik har utvecklats till ett shoppingcenter och en mötesplats av hög klass och med en påtaglig trivselfaktor. Här samsas små mysiga butiker med stora välsorterade specialbutiker och varuhus. I stan finns nu tre gallerior som tillsammans har närmare 50 butiker. Örnsköldsvik utsågs till Årets stadskärna 2008 i tuff konkurrens med andra städer. Det var andra gången som staden fick utmärkelsen av föreningen Svenska Stadskärnor.

Sevärdheter & Aktiviteter
Till sevärdheter och Aktiviteter i sammandrag...

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida