Turistguide Åmål
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Åmål

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Åmål
Vid Vänerns nordvästra strand ligger småstadsidyllen Åmål med de omkringliggande samhällena Edsleskog, Fengersfors, Mo, Tösse och Ånimskog.
Det är nära till Vänern i öster och en oändlig natur med småsjöar, berg, dalar och slätter i väster. På dessa sidor kan du hitta dina smultronställen.
I Åmål ligger allt centralt, det är aldrig långt mellan butikerna, restaurangerna eller annan service. Trots sin litenhet kan staden erbjuda ett brett utbud inom kultur, nöje och föreningsliv.

Historia
Åmål fick sina stadsprivilegier den 1 april 1643 av drottning Kristinas förmyndarregering. Inget annat samhälle i Dalsland har förlänats stadsegenskaper. Stadens anläggning är en direkt regeringsåtgärd för att stoppa landsköpshandeln och framför allt timmerhandeln på Norge. Men myndigheterna lyckades aldrig stävja smugglingen. För skogsägarna var gränshandeln viktig.

1901 brann stora delar av staden norr om Åmålsån ner, husen på andra sidan Åmålsån, Gamla Stan, vid Plantaget (stadens gamla torg), klarade sig dock. Ironiskt nog byggdes brandstationen 1902 (denna byggnad revs i slutet av 1970-talet).

Evenemang
Årliga arrangemang

Den svenska sommaren är fylld av festivaler och utomhusarrangemang. I Åmål hålls Åmåls Blues Fest som måste sägas vara en av landets absolut bästa bluesfestivaler. Många svenska och utländska legender har medverkat under årens lopp, bland dem minns man gärna Peps Persson, Roffe Wikström, Canned Heat, Jukka Tolonen och Magic Slim & The Teardrops. Första helgen i augusti äger en flera dagar lång Åmålshälja i Åmåls centrum med lokala och gästande musikartister, festligheter och flera specialevenemang såsom kräftskiva och barnens dag.

Kultur & Sevärdheter
Det finns mycket att se och uppleva i Åmål. Muséer, innerstaden, kyrkor, hantverk, Kulturhuset och mycket annat. Missa inte Konst- och kulturcentrat NotQuite i Fengersfors!

Åmåls kyrka
Åmåls kyrka byggdes år 1806. Den ersatte Åmåls Gamla kyrka, en 1600-talskyrka, belägen något längre i sydost. I kyrkan finns vackra målningar av konstnären Olle Hjortzberg, däribland altartavlan "vandringen uppåt" eller "Den eviga staden". I kyrkan finns också en vacker kororgel, byggd 1991 av Smedmans orgelbyggeri. Den gamla orgeln byggdes 1876 och renoverades 1933 av Setterqvists orgelbyggeri.

Åmåls gamla kyrka
Byggdes under åren 1666-1669 och ersatte en tidigare medeltida kyrka på samma plats. Kyrkan var i bruk fram till slutet av 1700-talet. Då var den så förfallen att den såldes och användes som magasin under många år. Sedan kyrkan kommit i kommunens ägo utfördes en genomgripande restaurering 1968.
Kyrkan används numera som konsertlokal och mötesplats sommartid.

Åmåls Djurpark
Åmåls Djurparken ligger i vackra Örnässkogen, gångavstånd från centrala Åmål och ca 400m från Örnäs camping. Idag finns det grisar, får, getter, kaniner, höns, marsvin och hästar.

Museum
Bland museerna finns Järnvägsmuseet med gamla ånglok, vagnar och järnvägsdetaljer och Industrimuseet där en gång CW Thorstensons Mekaniska Verkstad huserade. I huset kan man se en fabriksmiljö så som den såg ut på det tidiga tjugotalet. Även I Hembygdsmuséet kan man se gammaldags interiörer. Här finns ett Konditorimuseum, en tandläkar- och läkarmottagning från 30-talet och gamla butiker. Är man intresserad av veteranmotorcyklar, mopeder, båtmotorer och gamla plåtleksaker ska man absolut besöka Veteranhallen. Det var ju I Åmål som EBE-motorcykeln tillverkades och här hittar man bland annat de fem första modellerna.

Ett mycket välbevarat bondehem från 1805 är Snarhögsgården I tre våningar med tidstroget möblerade rum. Det är också Vågmästargården from 1714, och Dahlgrehnsgården, som fått sitt namn efter rådman Jan Magnus Dahlgren. Här bodde Gustaf III när han besökte Åmål år 1788, och det var här som den kände filosofiprofessorn Vitalis Norström föddes år 1856.

Mat & Nöje
Korv med mos på stan, eller herrgårdsmiddag på Jägmästarflygeln? En fika på stan eller vid Tollebol kvarn? En stunds avkoppling behöver vi alla och oftast i samband med lunch, middag eller fika. Både i Åmål och i dess omnejd finns ett flertal restauranger och serveringar att välja på!

Shopping
Åmål är en stad med många mysiga affärer. Det finns bland annat flera klädaffärer, skoaffärer och även verktygsaffärer.
De flesta ligger inom gångavstånd från gågatan och centrum och det är nära från hamnen och buss- och järnvägsstationen. I Åmål är det fri parkering!

Aktiviteter
Åmåls skicenter
Vid Edsleskog, 22 km från tätorten, driver Åmåls Skicenter en skidanläggning av mycket hög klass.
Anläggningen har 4 nedfarter + 1 snowpark, 4 liftar, cafeteria med korv och hamburgare, skiduthyrning - förboka gärna. 35 snökanoner och belysning i hela anläggningen garanterar, vid normala vinterförhållanden, även härlig kvällsåkning.

Fiske i Åmåls kommun Vänern
Längs ut på en udde i Vänern, i utkanten av Åmål ligger Örnäs Camping. Hit kommer sportfiskare från när och fjärran för att koppla av med sportfiske i Vänern eller i någon av de mindre sjöar som ligger inom bekvämt räckhåll. Campingen erbjuder fiskeanpassat boende i flera olika typer av stugor beroende på dina önskemål. Här finns rensbod, sjösättningsramp, parkering för båt och bil, reception/kiosk, sommarrestaurang, småbåtshamn och övrig sportfiskeservice såsom väderinfo, kartor m.m.

Sportfisket i Vänern ligger i absolut världsklass! Trollingfisket efter lax och öring har på kort tid blivit känt i sportfiskekretsar världen över. Fisket efter gädda och abborre och i vissa områden även gös är också mycket bra! Lax- och öringfisket är bra året runt men är kanske bäst den kallare årstiden. Gädda och abborre kan fiskas året runt men är bäst sommartid.

Naturreservat
Åmåls kommun har idag sju stycken naturreservat.
De är utspridda i hela kommunen och orsaken till naturreservaten är olika.

Baljåsen - naturreservat utgörs av branta, kalkrika skogssluttningar med värdefull fauna och flora. Dalslands högsta berg 301 m ö h.
Baståsen - naturreservat utgörs av en brant sluttning, täckt av ädellövskog
Brurmossen - reservatet består av sumpskogar, tallbevuxna bergimpediment och öppna myr- och mossmarker.
Bräcke Ängar - är ett minnesmärke över det äldre kulturlandskapet.
Sörknatten - landformerna och geologin i Sörknattenområdet är unika för landet.
Tösse skärgård - omfattar ett 30-tal öar och är därmed den största vänerskärgården i Dalsland.
Yttre Bodane - är ett skogs- och skärgårdslandskap i Vänern ca 1 mil norr om Köpmannebro i Åmåls kommun

Golf
Forsbacka Golfklubb ligger i Åmål i norra Dalsland och var 2003 rankad som en av Sveriges 30 bästa anläggningar enligt Svensk Golf. Banan är en naturskön park- och skogsbana läckert belägen vid och runt Forsbackasjön ca 7 km väster om Åmål efter riksväg 164 mot Bengtsfors. På anläggningen Forsbacka Gård, som ägs av klubben, finns många mycket sevärda byggnader som är byggnadsminnesförklarade. Klubben äger och driver också Golfhotellet Jägmästarflygeln (byggt 1747!) med 13 högklassiga hotellrum samt har även enklare rum för övernattning i annexet.
Konferensmöjligheter finns på bara 20 meter från 18:e green ligger Hotell Jägmästarflygeln.

Minigolf
På Örnäs camping alldeles invid stranden ligger en 12-håls minigolfbana.

Vandringsleder
Pilgrimsleden
En 51 km lång vandringsled mellan Mellerud och Edsleskog, som erbjuder många sevärdheter. Utmed leden finns ett flertal lägerplatser med bl a vindskydd.

Storspåret
Vandringsled med start från Hanebols friluftsgård i Åmål till Edsleskog. Den 20 km långa leden ansluter till Pilgrimsleden i Edsleskog.

Ronjaskogen
Sörknattens Naturreservat, var en av platserna där filmen Ronja Rövardotter spelades in. Här finns bl.a Helvetesgapet, på Sörknatten satte man upp kulissen för Mattisborgen. Vandra och klättra över berg och i djupaste Ronjaskogen kanske du möter grådvärgar, rumpnissar, vittror, och troll.

Barnen får lära sig lite om flora och fauna, allemansrätten och lite naturvett. Vad gör jag om jag gått vilse? Var är norr och söder? Vad är en viltstig? Hur beter jag mig om jag möter en älg eller björn? Är djuren farliga? Många frågor, som ni kommer att få svar på.

Sörknattens Naturreservat bjuder på storslagen natur med vackra vyer. Vid vackert väder kan Kinnekulle ses på östra sidan av Vänern. Terrängen är kuperad och till småbarn rekommenderas att ni använder bärsele.

Boende
Det finns många variationer på boende i Åmål, så du hittar säkert något du tycker om för din vistelse där!

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida