Turistguide Åhus
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Åhus

Boende
Hotell
Camping
Vandrarhem

Länsguide Skåne
SPA i Skåne

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Åhus
Åhus med sina dryga 10 000 invånare är beläget vid Helgeåns mynning. Det är en gammal medeltidsstad som än idag bär spår av sina medeltida glansdagar. Till exempel finns rester kvar av den stadsmur som en gång omgärdade orten.

Åhus är ett centrum för turism och tack vare sin belägenhet vid Hanöbukten en populär badort. Sommarstugorna är placerade bara stenkast från havet. Stränderna är långa och sanden vit. På somrarna samsas turister och ortsbor på de omtyckta badstränderna eller på Åhusbryggan. Åhus har en egen turistbyrå och en camping. Här finns också ett populärt friluftsbad och en inomhusbassäng. I småbåtshamnen finns hamnplatser till uthyrning.

Historia
På 1200-talet var Åhus en fullt utvecklad stad med betydande hamn- och handelsverksamhet. Åhus var östra Skånes viktigaste hamn- och köpstad. I början av 1300-talet omnämns Åhus på internationella sjökort, vilket tyder på stadens betydelse. 1617 bestämde dock den danske kungen Christian IV att Åhus med omedelbar verkan skulle läggas ner som stad. Samtliga stadsprivilegier övergick istället till den nya staden Kristianstad. Åhus tid som stad var över. När Åhus fick direkt järnvägsförbindelse med Kristianstad 1886 och hamnen byggdes ut 1895-98 vaknade orten till liv igen. Under 1900-talet har samhället växt. 1971 uppgick Åhus i Kristianstads kommun och är idag kommunens näst största tätort efter huvudorten Kristianstad. På Åhus museum kan man lära sig mer om ortens historia.

Nöje
Eftersom Åhus är en populär sommarort händer det mycket under sommarhalvåret då det arrangeras till exempel hamnfest och en årlig turnering i beachhandboll. Många restauranger öppnar upp under sommaren.

Ät och drick i Åhus
Åhus ligger mitt i hjärtat av "Spirit of Food"-området och en stor del av den exklusiva maten och drycken som produceras i området kommer från Åhustrakten. Detta har krögarna i Åhus tagit väl vara på och på de flesta restauranger och matställen kan man äta god mat som är tillagad på råvaror från trakten.

Absolut Vodka
Den största arbetsgivaren på orten är V & S Absolut Spirits som tillverkar Absolut Vodka. All Absolut Vodka som säljs i världen är tillverkad, tappad och förpackad i Åhus. Företaget har ca 200 anställda i fabriken i Åhus och bränneriet i Nöbbelöv. Andra betydande företag och industrier på orten är Atlejé Lyktan AB, Blå Station AB, Knauf Danogips GMBH, Åhus hamn och Ingman Glass AB med varumärkena TofuLine, Åhusglass med mera.

Åhus är framförallt känt för ål, tobak och brännvin. Fram till 1964 odlade man tobak i Åhus och man kan fortfarande besöka Tobaksladan som inrymmer ett litet museum.

Sol & Bad
Furuboda strand Adress: Furubodavägen 247

Badplats med finkornig sandstrand och med utlagda trallor ner tilll strandkanten från Strandstugan.
För närmaste parkering kör in på Hillevägen strax norr om Furuboda Konferens. Parkering vid vägens slut och därifrån endast 50 m med asfalterad gång fram.

Furuboda simhall/Yngsjö
En stämningsfull simhall med tempererade bassänger, tillgänglig med trappa och lyft. Det finns även bastu, sporthall och solarium.
Möjligheter finns att hyra simhall & sporthall för dagis, fritids, barnkalas, candle light swim etc. Sporthall 200 kr/tim, simhall 400 kr/tim, solarium 1 pollett 35 kr, 5 polletter 150 kr.
Allmänt bad: tors. kl 14.00-17.45, fred. 14.00-18.45 under sept-dec och jan-april.
Rehabbad: ons 17.30-20.00, 15 ggr/termin.
För babysim, kontakta Simhallen.
Priser bad vuxen 40 kr, barn 20 kr.

Kantarellbadet Adress: Kantarellvägen, Åhus, Säsongsöppet utomhusbad.

Kronoskogen i Åhus Postadress: 29600 Åhus

I naturreservatet Kronoskogen finns ett flertal stigar, lämpliga för promenader eller motionstur till fots. Man kan starta vid P-platsen på Åvägen eller från P-platsen vid Snickarhaken, där det också finns en utmärkt, långgrund sandstrand. Barnvänlig. Toaletter finns också.

Rönnowsbadet Adress: Västra Järnvägsgatan

Badet är öppet för allmänheten på fredagar. Damer 16.30-18.30 och herrar 18.30-20.30.

Täppet i Åhus Adress: Täppet

En långgrund och barnvänlig sandstrand, med en lång nyrenoverad badbrygga, belägen intill den stora campingplatsen och med många aktiviteter inom promenadavstånd (minigolf, tennis och Åhus populäraste glasskiosk).

Åhusbryggan Adress: Täppetstranden

Åhusbryggan ligger vid Täppetstranden i Åhus.

Ving ingår i MyTravel Sweden AB och är en av Skandinaviens största researrangörer. Ving erbjuder alla typer av resor, från klassiska paketresor med charterflyg till flexibla resor med reguljärflyg där kunden själv bestämmer innehållet.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida